Italienii de la Fincantieri anunţă prima navă de croazieră propulsată şi alimentată cu electricitate pe bază de hidrogen, cu ajutorul Isotta Fraschini Motori
10 Aprilie 2025, 22:56 Redacţia PiataAuto.md
Propulsia cu hidrogen şi-a făcut loc într-o manieră mai modestă până acum în transportul naval, fiind adoptată fie de navele foarte mici şi specializate, fie doar parţial. La navele de croazieră până acum hidrogenul şi pilele de combustie au fost aplicate doar pentru a genera electricitatea de la bord, or la aceste nave ea constituie o parte importantă din consumul energetic. Însă pentru propulsie nu a îndrăznit nimeni în acest domeniu să o facă. Dar acum italienii de la Fincantieri anunţă prima navă de croazieră care va folosi hidrogenul atât pentru alimentarea cu electricitate, cât şi pentru propulsie. Nava are numele de Viking Libra şi va fi construită cu ajutorul Isotta Fraschini Motori.
Pasionaţii auto ar putea recunoaşte numele de Isotta Fraschini de la renumitele maşini luxoase, opulente, şi cu o inginerie formidabilă din istorie.
Foto: Automobil clasic Isotta Fraschini
Şi adevărul e că această companie despre care vorbim azi e succesorul direct al acelui producător auto, doar că între timp Isotta Fraschini Motori a devenit specializată în motoare navale şi sisteme cu celule electrochimice, numite şi pile de combustie, pe bază de hidrogen.
Foto: Producţie de motoare navale la Isotta Fraschini Motori
Anume cei de la Isotta Fraschini Motori vor fi cei responsabili de livrarea întregului sistem de alimentare şi stocare a hidrogenului la bord, dar şi pregătirea şi livrarea lui către pilele de combustie şi producţia de electricitate cu ajutorul acestor instalaţii.
Hidrogenul va fi stocat la bord într-un sistem de containere, pentru a simplifica logistica. Astfel, nava îşi va putea lua la bord din portul de acasă suficient de multe containere încât să aibă asigurat combustibilul pentru toată croaziera, pentru a nu depinde de disponibilitatea hidrogenului în alte porturi. Iar un sistem de manevrare automatizată de la bordul navelor, va schimba containerele goale cu cele pline pe parcursul călătoriei.
Sistemul de pile de combustie de la bordul navei va putea produce până la 6 MW putere electrică, iar această putere va fi distribuită atât pentru propulsie, cât şi pentru electricitatea de la bord. Italienii nu menţionează direct, dar întotdeauna pilele de combustie sunt însoţite şi de baterii, pentru a asigura salturile în solicitarea mai mare de energie, spre exemplu la startul propulsiei.
Pin urmare, intuim că şi această navă va avea un set mare de baterii, care vor fi încărcate atunci când solicitarea curentă a navei e mai mică de 6 MW, spre exemplu la deplasări foarte lente, sau ziua, când consumul de electricitate pe navă e mai mic, iar când e nevoie de un boost de putere electrică va fi folosită această energie stocată în ele.
Propulsia propriu-zisă a navei de croazieră se va realiza prin elice propulsate electric. Până acum, cei de la Fincantieri foloseau sistemele ABB Azipod, prin urmare ar fi logic să considerăm că şi acum compania suedezo-elveţiană ABB va fi cea care le va furniza motoarele cu elice şi probabil o mare parte din sistemul electric de la bordul navei.
E foarte probabil să existe şi generatoare de rezervă, însă aici ele vor avea rolul cu adevărat de rezervă, întrucât italienii spun foarte clar că hidrogenul va sta atât la baza propulsiei, cât şi electricităţii e la bord.
Iar miza e ca viitorii turişti să aibă inima cu adevărat împăcată, că navigarea lor în croaziere de lux va fi însoţită de zero emisii cu adevărat, nu doar parţial.
Noua navă a intrat deja în construcţie la şantierul naval Fincantieri Ancona din Italia şi va fi gata în 2026.Italienii sunt atât de încântaţi de conceptul şi tehnologia acestei nave, dar probabil şi de cererea pentru asemenea croaziere cu zero emisii, încât au mai semnat acum contractele pentru construcţia a încă două nave de croaziere identice, tot cu hidrogen.