Polestar a dezvăluit cantitatea emisiilor de CO2 generate la producţia maşinilor sale electrice din prezent
16 Aprilie 2025, 11:31 Redacţia PiataAuto.md
Există o percepţie răspândită că producţia maşinilor electrice generează emisii CO2 mult mai mari decât la una cu combustie, care sunt ulterior atenuate în timp prin consumul de electricitate în loc de carburant. Percepţia e cât se poate de adevărată şi recunoscută de toţi din industrie, doar că lucrurile se schimbă cu paşi rapizi, iar Polestar, una din companiile cele mai ataşate de minimizarea emisiilor CO2, a dezvăluit cantitatea acestora pentru producţia actuală a modelelor sale electrice, oferind şi informaţii interesante din interior despre aspectele pe care le ia în considerare.
Dacă ar fi să rezumăm cele mai intrigante dezvăluiri din acest raport a fi că emisiile generate la producţia unei maşini electrice, chiar şi la un producător de top ce vrea să le minimizeze, sunt încă foarte mari. Polestar a arătat acum lumii cum se compune aceste emisii, dar şi cum au scăzut ele în ultimii ani pentru fiecare model. Şi e la fel de curios să aflăm că Polestar ia în calcul că parcursul mediu al maşinilor sale electrice pentru întreaga lor durată de viaţă va fi de 200.000 km, iar de acolo vin şi calculele comparative cu beneficiile în raport cu modelele cu combustie.
În primul rând, în ultimii 5 ani Polestar spune că a reuşit să reducă emisiile CO2 per vehicul fabricat cu 24,7%. Multe din modelele actuale au început a fi produse cu emisii mai mari per vehicul şi au scăzut de-a lungul anilor, datorită unor decizii precum instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul fabricii din China şi contractarea unui furnizor de electricitate care livrează electricitate certificată ca fiind produsă doar de hidrocentrale, deci surse regenerabile.
De asemenea, Polestar spune că reducerea a fost posibilă datorită utilizării unor cote mai mari de energie regenerabilă la prelucrarea aluminiului şi oţelului care ajunge pe modelele Polestar. Puţini ştiu, dar producţia unei tone de aluminiu poate avea emisii de 5-8 ori mai mari decât producţia unei tone de oţel. Ambele metale pot avea reduceri de emisii dacă se utilizează furnale electrice, alimentate cu energie regenerabilă, iar asemenea soluţii sunt aplicate la scară tot mai mare în ţări precum Suedia, după cum scriam într-un articol detailat recent. Dar la oţel partea cu cele mai mari emisii e procesarea minereului de fier prin tratarea cu cocs, produs din cărbune. Şi la acest subiect publicam un alt articol recent cu o inovaţie din China la acest subiect.
Polestar spune că cele mai mici emisii le-a atins în prezent pentru modelul Polestar 4, care ar totaliza 19,4 tone per automobil fabricat, dar la nivelul întregului an 2024 ele se situează la 21,3 tone de CO2 emise per vehicul fabricat. Din ele, 5,5 tone sunt emise doar la fabricarea bateriei litiu-ion al unui Polestar 5. Alte 13,3 tone sunt emise la producţia materialelor, precum oţelul, plasticul, cuprul, sticla şi altele. Iar 2,5 tone sunt emise în procesul de asamblare propriu-zisă şi logistica aferentă fabricării.
Aşadar, o mare parte din aceste emisii sunt generate la furnizorii care produc aceste componente, dar Polestar trebuie să le ia în calcul, întrucât ele formează automobilul produs final.
Polestar 2 are emisii mai mari la producţie — 23,1 tone în total, cu 15,7 t pentru materiale, 5,9 tone pentru baterie şi 1,6 tone pentru asamblare şi logistică.
Emisiile lui Polestar 3 sunt şi mai mari — 24,9 tone în total, cu 17,9 t pentru materiale, 5,0 tone pentru baterie şi 2,0 tone pentru asamblare şi logistică.
Pentru comparaţie, emisiile medii ale companiilor lidere din industrie, pentru maşinile cu combustie la fabricare ar fi de circa 6,5 tone pentru maşinile de talie medie şi de circa 8 tone de CO2 pentru SUV-uri, luându-se în considerare materialele şi logistica, pentru că bateriile lipsesc. Asta ar însemna că maşinile electrice încă mai emit de 3-4 ori mai mult, în mare parte din cauza bateriilor, şi a materialelor mai rare, care necesită mai multe operaţiuni de extracţie minieră pentru acestea, operaţiuni care sunt însoţite de emisii CO2. Acesta e unul din motivele pentru care apar tot mai multe utilaje miniere electrice în ultimul timp.
Pentru că Polestar ia în considerare doar 200.000 km durată de viaţă medie a maşinilor sale, e curios să vedem dacă aceste emisii iniţiale reuşesc să fie devansate de maşinile cu combustie.
O maşină pe benzină cu motor de 2,0 litri, cu un consum mediu de 8,0 litri/100 km, va emite circa 37 tone de CO2 în 200.000 km, cu emisii de circa 2,31 kg per litru de benzină. O maşină diesel cu un motor similar de 2,0 litri şi un consum mediu de 6,0 litri, ar emite circa 2,68 kg per litru de motorină consumat şi circa 32,2 tone de emisii CO2 în 200.00 km.
Maşina electrică ar emite zero CO2 în timpul rulării pentru 200.000 km, dar aici, bineînţeles, apare necesitatea de a lua în calcul emisiile de CO2 generate de producţia electricităţii. În Norvegia, ele ar fi aproape zero, pentru că practic 100% din energie e produsă din surse regenerabile. Media UE pentru 1 kWh de electricitate produsă a ajuns la circa 0,22 kg CO2 emis per KWh produs, datorită creşterilor enorme de energie regenerabilă în mixul energetic. Un Polestar 4 consumă cam 19,4 kWh în viaţa reală, deci în 200.000 km ar consuma 38.800 kWh, iar asta ar corespunde cu emisii de CO2 de 8,5 tone pentru electricitatea consumată.
Doar că aici ar fi corect să calculăm şi emisiile generate la producţia de carburant, diesel şi benzină, nu doar la consumul acestora de către maşină. Respectiv, la calculele de mai sus mai trebuie să adăugăm emisii de 8,32 tone de CO2 la producţia a 16.000 litri de benzină necesare pentru 200.000 km, iar la automobilul diesel, cei 12.000 litri de motorină vor mai genera 7,44 tone de CO2 în producţia lor.
Astfel, ajungem la următoarele rezultate comparative pentru 200.000 km:
Maşina benzină cu motor 2,0 litri: Emisii producţie: 6,5-8,0 tone Emisii directe carburant: 37 tone Emisii aferente producţie carburant: 8,32 tone TOTAL: 51,82-53,32 tone CO2.
Maşina diesel cu motor 2,0 litri: Emisii producţie: 6,5-8,0 tone Emisii directe carburant: 32,2 tone Emisii aferente producţie carburant: 7,44 tone TOTAL: 46,14-47,64 tone CO2.
Polestar 4 electric fabricat în 2024: Emisii producţie: 21,3 tone Emisii directe: 0 tone Emisii aferente producţie electricitate: 8,5 tone TOTAL: 29,8 tone CO2.
Prin urmare, constatăm clar că emisiile unei maşini electrice sunt mai mici pe termen lung, şi dacă până acum multe calcule luau în considerare doar emisiile directe la arderea carburantului, iar la cele electrice le indicau pe cele de la producţia electricităţii, atunci când luăm în calcul şi emisiile generate de extragerea şi rafinarea carburanţilor tabloul devine mult mai complet şi clar.
Mai mult ca atât, datorită avansului enorm pe care l-a avut electricitatea produsă din surse regenerabile în UE în ultimii doi ani, fiecare kWh consumat de maşinile electrice generează tot mai puţine emisii. Iar datorită reducerii emisiilor din etapa de producţie a unor producători precum Polestar, şi echivalarea emisiilor de CO2 ale maşinilor electrice are loc mult mai devreme decât anterior. Acum câţiva ani, se spunea că o maşină electrică reuşeşte să echivaleze emisiile totale ale uneia cu combustie abia pe la 160.000 km. Acum, pe baza calculelor de mai sus, Polestar 4 echivalează emisiile celor cu combustie deja la 72.000.75.000 km în cazul celei cu benzină şi circa 85.000 km în cazul celei diesel. Prin urmare, e un tempoul de două ori mai rapid. Iar în unele ţări cu cotă mare de energie regenerabilă aceste echivalări pot veni mai repede, la doar 50-55 mii km parcurşi.