Primele mii de exemplare ale lui Volvo EX90 electric au o mulţime de probleme şi erori, de care producătorul ştie şi promite să le rezolve

3 Aprilie 2025, 09:51
Redacţia PiataAuto.md
Volvo EX90 e unul din modele electrice cele mai importante pentru strategia viitorilor ani la Volvo, fiind plasat într-un segment în care suedezii făceau vânzări foarte bune până acum cu XC90. Dar modelul a fost întârziat cu mai mult de un an în startul producţiei sale, din cauza problemelor majore de soft pe care inginerii le tot identificau, dar şi alte probleme generate de unele componente, precum senzorul LiDAR. E primul model Volvo construit după principiul maşinii definite de soft, iar încercarea de a tot elimina aceste probleme a dus la întârzieri atât de mari, încât asta a început a crea goluri în planurile de vânzări la Volvo. În iulie 2024, suedezii au anunţat pentru prima dată în istoria lor că vor livra clienţilor maşinile aşa cum sunt, imperfecte, fără unele funcţionalităţi esenţiale, urmând să le adauge ulterior prin actualizări. Ei bine, această abordare începe să-şi arate consecinţele acum, primele mii de exemplare ale lui Volvo EX90 livrate clienţilor având o mulţime de probleme şi erori, până a un nivel epuizant pentru aceşti proprietari. Producătorul spune că ştie de ele şi promite să le rezolve, după cum scrie publicaţia suedeză Carup.se.
Problemele şi erorile menţionate de proprietari sunt multe şi variate în tipul lor. Unii proprietari se pomenesc dimineaţa că maşina nu porneşte, deşi e încărcată. Deci nu se activează acel regim de „Ready”, în care maşina s-a considera pornită şi ar putea fi cuplată în poziţia D sau R a cutie. Bateria e încărcată, maşina afişează informaţii pe bordul său, dar softul dă erori şi nu trece în regimul de condus.
Alt proprietar spune că maşina sa refuza iniţial încărcarea de la priza de acasă. Apoi, în altă zi, în timp ce conducea pe autostradă, toţi martorii de bord s-au aprins cu toate alertele şi notificările posibile, după care maşina s-a oprit cu totul. Proprietarul a chemat un camion cu platformă, care a dus-o la un service oficial.
Maşina a stat 3 săptămâni acolo, iar cei de la service-ul Volvo l-au anunţat că nu ştiu ce să-i mai facă pentru a încerca să o repare, întrucât nu au mai văzut aşa ceva.
Multe alte maşini afişează erori ale airbag-urilor şi invită proprietarii să-şi programeze o vizită la service.
În alte cazuri maşina trece brusc în regim limitat de condus, aşa numitul mod de „broască ţestoasă”, car e activat de obicei când bateria e pe cale să se descarce complet. Doar că în acest caz maşina poate activa acest regim şi la condus normal de autostradă, când bateria e la 94%, spre exemplu.
Cele mai frecvente probleme raportate sunt cele în care maşina nu recunoaşte cheile şi cele în care toate sistemele de afişaj digital încetează a mai funcţiona. Proprietarii se pomenesc astfel cu maşini imobilizate, car trebuie transportate la service.
O situaţie şi mai bizară a fost raportată în SUA, când maşina suna singură la poliţie prin sistemul său de apeluri SOS. Maşina anunţa poliţia că a fost furată şi-şi anunţa locaţia. De fapt, maşina era parcată în faţa casei proprietarului, iar acesta s-a trezit cu poliţia bătându-i la uşă. Poliţiştii l-au iertat pentru prima chemare falsă, dar i-au spus să-şi rezolve problema la maşină sau următoarea dată va fi amendat pentru apel fals la poliţie.
Alte erori bizare ţin de situaţii în care maşina identifică în mod greşit prezenţa unor oameni sau animale de companie în maşină şi refuză închiderea. Volvo are demult un sistem menit să împiedice încuierea accidentală a oamenilor şi animalelor în interior, dar e pentru prima dată când sunt raportate asemenea erori. Teoretic, cineva din interior care rămâne acolo, trebuie să confirme pe ecran că permite închiderea cu oameni în interior.
La alte maşini, sunt raportate probleme cu stingerea bruscă a farurilor, lăsând maşina fără lumini noaptea. Asemenea erori se întâmplă şi ziua, uneori doar la un far.
La altele sunt raportate erori ale volanului, acesta rămânând fără asistenţă electrică. De asemenea, multiple erori sunt raportate şi la sistemele de asistenţă în condus.
Noul Volvo EX90 e fabricat în SUA, la uzina din Charleston, Carolina de Sud. De la începutul producţiei sale, doar 4.600 maşini au fost livrate în lume, 500 dintre care i-au revenit Suediei. Publicaţia suedeză l-a rugat pe Magnus Holst, şef de comunicare la Volvo, să comenteze aceste probleme. Acesta a confirmat că producătorul ştie de toate aceste probleme, menţionând că Volvo lucrează în continuu la remedierea acestora. Holst a spus că şi el conduce un EX90, şi e foarte satisfăcut de maşină.
„Asta se întâmplă uneori cu aceste produse care adoptă atât de intensiv tehnologii noi” — spune Magnus Holst. „Întâmpinăm probleme cu acest model şi asta nu e un secret. E şi unul din motivele din cauza căruia i-am întârziat atât de mut lansarea”, mai spune el.
Doar că numărul de probleme a rămas foarte mare şi în pofida întârzierilor, Volvo livrând pentru prima dată în istoria sa în mod conştient un produs imperfect, care generează erori şi probleme clienţilor, într-un contrast absolut cu filosofia Volvo de cândva, de a vine automobile duse la perfecţiune şi făcute să reziste o viaţă fără probleme.
Foto: Pagină de revistă cu publicitate Volvo de demult, care îndemna oamenii să nu cumpere maşini noi la fiecare 3 ani, pentru că există maşini care rezistă mult în timp şi sunt lipsite de probleme

Noul Volvo EX90 avea 10 funcţii dezactivate la momentul startului vânzărilor, care erau promise pentru activare ulterior:
1. Apple CarPlay (promis pentru sfârşitul 2024, activat în februarie 2025);
2. Condus şi reacţionare la situaţii de urgenţă pe bază de LiDAR
3. Alertă cross-trafic şi frânare automată în acest scenariu
4. Alertă traiectorii intersectate în linii drepte
5. Asistent de viteză în curbe
6. Siguranţă conectată
7. Stil aerat de design la ecrane
8. Sistem de economisire a bateriei la parcare îndelungată
9. Încărcare inteligentă
10. Încărcare bidirecţională (vehicul spre casă şi spre reţea)

Doar prima funcţie a fost deocamdată activată. Celelalte 9 sunt promise pentru mijlocul anului 2025, inclusiv pentru cumpărătorii care şi-au primit deja maşinile.
Foto: LiDAR de pe EX90

Din păcate, cam asta e lumea auto în care trăim acum, cu tot mai multe maşini livrate neterminate clienţilor, care devin un soi de testeri de viaţă reală pentru generarea de erori pentru producător, care le corectează post factum. Până i se rezolvă toate problemele maşinii, ea are deja 1-2 ani de exploatare, iar proprietarii sunt nevoiţi să înfrunte toate aceste erori şi să piardă timp cu service-urile sau chiar să se pomenească lăsaţi în drum de maşinile lor.
Dincolo de aceste probleme şi erori, însă, Volvo EX90 e o maşină superbă în designul său, în modul în care a fost gândită de designeri. Din păcate, abordarea asta ca toate componentele să fie dirijate de un singur computer şi un singur soft se dovedeşte a fi o mare provocare. Iar aici nu sunt de vină atât inginerii Volvo care au creat componentele maşinii, cât cei de soft, care au scris miile de linii de cod, în încercarea de a prevedea toate situaţiile şi de a gândi priorităţi şi modul în care maşina trebuie să reacţioneze la informaţiile şi erorile pe care le primeşte de la senzori. Sunt mii de situaţii care ar fi putut fi scăpate în a fi prevăzute, de la variaţii din viaţa reală până la latenţe în puterea de procesare, care dar erori de calculare, ce declanşează erori ale unor module. Se pare că aceste probleme sunt suficient de multe şi profunde, dacă celor de la Volvo le ia atât de mult timp să le înlăture.
3
17,189
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!