Producţia de automobile la fabricile Stellantis din Italia a scăzut la cel mai jos nivel din 1956 încoace, iar perspectivele pentru 2025 sunt sumbre
9 Aprilie 2025, 12:08 Redacţia PiataAuto.md
Producţia de automobile la fabricile Stellantis din Italia a scăzut drastic în primele trei luni ale anului 2025, cu cifre înspăimântătoare, care n-au fost înregistrate în Italia din 1956 încoace. La începutul acestui an, scriam despre faptul că pe parcursul întregului an 2024 producţia de automobile în Italia a scăzut drastic, dar la final de an a avut loc demiterea fostului şef Stellantis, Carlos Tavarez şi înlocuirea lui cu şeful interimar John Elkann, care promitea să crească producţia în Italia. Asta nu s-a întâmplat, însă, cifrele din primul trimestru din 2025 indicând un nou declin major, cu perspective sumbre pentru anul 2025.
Fostul şef Stellantis, Carlos Tavarez, devenise renumite pentru confruntarea sa cu guvernul italian, alegând să plaseze majoritatea modelelor noi şi importante ale Stellantis în producţie la alte fabrici din afara Italiei, precum cele din Polonia sau Maroc. Pe de altă parte, el arăta că fabrica Mirafiori, care fusese retehnologizată pentru a produce maşini electrice, lucrează la capacitate redusă din cauza cererii mici pentru acestea. Guvernul italian i-a interzis apoi să numească un model Alfa Romeo cu numele de Milano, dacă nu e fabricat în Italia, iar o partidă de Fiat Topolino fabrica în Maroc a fost sechestrată în port pentru că maşinile purtau steagul Italiei pe ele fără a fi fabricate în Italia.
Toată această confruntare, fără a plasa modele noi cu potenţial mare de vânzări în Italia, a făcut ca fabricile italiene să-şi reducă treptat producţia, iar unele din ele, precum Mirafiori, au fost puse pe pauză pe perioade lungi şi repetate în a doua jumătate a anului.
Iar asta a făcut ca Stellantis să fabrice doar 475.090 automobile în Italia în întreg anul 2024, faţă de 751.384 în 2023, în scădere cu -36,8%. Şi asta în timp ce guvernul italian le ceruse celor de la Stellantis să facă tot posibilul pentru a creşte producţia de la 751 mii unităţi la 1 milion de unităţi anual. Cifra de 475.090 din anul 2024 era calificată drept cea mai joasă din anul 1956 până în prezent.
Acum, rezultatele primului trimestru din 2025 au arătat că scăderea a continuat în exact acelaşi ritm. Stellantis a produs în 3 luni ale acestui an doar 109.900 automobile la toate fabricile sale din Italia, în scădere cu -36% faţă de perioada similară a anului trecut! E cel mai slab indicator de producţie într-un prim trimestru din 1956 încoace.
De ce italienii raportează aceste cifre atât de des la anul 1956? Pentru că a fost un an de minim istoric al căderii industriei lor auto, care a ajuns într-un apogeu de probleme în perioada postbelică. Investiţiile în industrie fuseseră lente, fabricile nu funcţionau la randamentul necesar, vânzările erau slabe, iar în 1956 au fost declanşate greve omniprezente la aproape toate fabricile auto mari din Italia. Datele istorice arată că în acel an s-au fabricat doar circa 202.000 automobile în toată Italia.
Problema e că acum, cu doar 109.900 automobile fabricate în primul trimestru se menţine ritm accentuat să scădere faţă de anul trecut, care a fost deja slab. Şi luând în calcul că în Italia lunile august şi decembrie generează indicatori mai mici de producţie, dacă se păstrează acelaşi ritm de scădere a producţiei pe parcursul anului, în 2025 se poate ajunge la doar circa 330-350 mii maşini produse de Stellantis în Italia.
Tarifele americane pun o presiune suplimentară pe aceste perspective, or, Italia exporta modele Alfa Romeo şi Maserati în SUA, fabricate în Italia, de rând cu Fiat 500 electric. Nu erau cifre foarte mari, însă erau modele cu marjă de profit mai mare. Alfa Romeo tot a adunat aproape 9 mii de maşini exportate în SUA în 2024, Maserati încă 4.800, iar Fiat 500e încă 1.500 exemplare. Deci avem deja o cotă de circa 15.300 maşini fabricate în 2024 în Italia şi exportate în SUA.
Pe lângă asta, Stellantis produce şi SUV-ul Dodge Hornet în Italia, pe care-l exportă spre SUA, iar anul trecut cifra exporturilor acestui model a fost de 20.500 exemplare. Prin urmare, vorbim deja de 36 mii maşini împreună. Iar în 2025 producţia lui Dodge Hornet a scăzut cu 80%, până la doar 1.356 unităţi.
Foto: Dodge Hornet
Noul şef al Stellantis promite eforturi pentru revigorare, însă, date de noi modele care ar urma să fie lansate în producţie în acest an în Italia, însă el atenţionează că cifrele lor îşi vor aduce contribuţia abia în 2026. Anul 2025, însă, va fi unul sumbru, cu scăderi drastice mai departe, multe i din ele în cuantum imprevizibil din cauza tarifelor americane exorbitante la import.