Sistemul energetic din România simte tot mai mult revenirea hidrocentralelor şi contribuţia noilor centrale de baterii

9 Aprilie 2025, 13:38
Ilie Toma
Sistemul energetic din România cunoaşte o evoluţie semnificativă dublă în ultimele luni, care-l determină să poată utiliza mai multă energie regenerabilă din producţie românească. Pe de o parte, hidrocentrala Porţile de Fier I a revenit la capacitatea sa integrală, cu toate cele 6 grupuri, după o perioadă de lucrări de renovare şi retehnologizare, făcute de companii româneşti. Iar pe de altă parte, dacă acum un an scriam abia despre primele centrale de baterii din România, iar capacitatea de stocare a acestora în sistemul energetic era de doar 8 MWh, acum centralele de baterii din sistemul românesc totalizează 400 MWh, cu noi şi noi proiecte anunţate.
Foto: Hidrocentrala Porţiel de Fier I

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a anunţat că luni seară, la 7 aprilie, în jurul orei 20:00, hidrocentralele contribuiau cu 43,92% din producţia de electricitate a României, cu o putere totală livrată în sistem de acestea de 2.672 MW. E o cifră cu care puţine ţări din Europa se pot mândri, iar România, cu hidrocentralele sale, o poate acum asigura după finalizarea lucrărilor la Porţile de Fier I.
Aceste lucrări au fost finalizate în februarie 2025 şi au presupus demontarea hidroagregatului nr. 1 şi transportarea acestuia la UCM Reşiţa pentru expertiză şi reparaţii profunde. Ulterior, acesta a fost transportat şi montat înapoi, operaţiune urmată de o perioadă de testare, iar acum hidrocentrale poate opera din nou la capacitatea sa maximă. Hidrocentrala Porţile de Fier I are 6 turbine Kaplan a câte 194,5 MW fiecare, totalizând o putere de 1.167 MW.
În aceeaşi seară de luni, electricitatea livrată de centralele de baterii din România a ajuns la un nivel record, de 94 MW, contribuind cu 1,55% în sistem. Aceste cifre, cooptate cu cei 400 MWh capacitate de stocare actuală, sunt un progres formidabil pentru un singur an.
Mai mult ca atât, de curând Hidroelectrica a anunţat semnarea unui contract pentru prima sa centrală de baterii, care va avea o capacitate de stocare de 72 MWh şi va conţine baterii litiu-ion produse în România, de compania românească Prime Batteries Technology.
Compania a fost cea care a instalat şi prima centrală şi şi-a conturat între timp şi o poziţie de lider pe piaţa românească, fiind, de fapt, singurul producător de talie mare de baterii din România, beneficiind şi de sprijin european strategic, or, compania e văzută ca un exemplu de succes în UE de producţie proprie a bateriilor performante. Compania are acţionariat majoritar românesc, dar unul din investitorii săi minoritari e conglomeratul EIT InnoEnergy, în care îşi au participaţii giganţi precum Siemens, VW, ING şi UE. Intrarea lor în acţionariat s-a făcut cu 1 miliard de euro investiţi în compania românească.
Prin urmare, vorbim de o companie românească ce-şi conturează tot mai mult o poziţie de lider regional în aceste tehnologii, iar odată cu falimentul trist al Northvolt, ea are toate şansele să crească până la un lider european în acest domeniu.
Noua centrală de baterii pe care Prime Batteries Technology o va construi pentru Hidroelectrica va fi localizată lângă parcul eolian Crucea Nord, operat tot de Hidroelectrica, care are o putere instalată de 108 MW. Costul contractului e de 80 milioane lei fără TVA, cu un termen de implementare de 12 luni.
Vorbim, deci, de un cost de circa 16 milioane euro pentru 72 MWh capacitate de stocare. Costul e comparabil cu bateriile Tesla Megapack, care, la 19 unităţi şi 73,2 MWh capacitate de stocare, indică un preţ de 17,87 milioane dolari fără transport şi fără instalare. Cu tot cu transportarea lor şi utilajele aferente necesare, dar şi lucrările de construcţie şi conectare la reţea, preţul ar sări cu mult peste 20 milioane euro fără TVA. Prin urmare, am ajuns în momentul în care optarea pentru o companie românească poate fi făcută nu doar din dorinţa de a susţine un producător autohton, ci şi din pur avantaj competitiv de preţ.
Foto: Preţul afişat public pentru o centrală comparabilă cu baterii Tesla Megapack

Aceste centrale de baterii sunt elemente esenţiale pentru dezvoltarea de mai departe a sistemului energetic al României, astfel încât el să poată absorbi mai multe parcuri eoliene, mai multe parcuri fotovoltaice şi chiar panourile fotovoltaice de pe acoperişurile prosumatorilor, astfel încât acea energie produsă la orele de randament maxim pentru aceste surse să nu fie irosită niciodată, ci să fie stocată în sistem, pentru a putea fi livrată ulterior în orele de consum maxim. La fel, şi revenirea hidrocentralelor la capacitate maximă permite utiizarea plenară a acestor în orele de consum maxim, acoperind o mare parte din consum, şi contribuind la reducerea preţurilor medii din sistem.
România anunţă că planifică să ajungă la 3.000 MWh capacitate de stocare în centrale de baterii în următorii ani.
Foto: Baterii produse în România de Prime Batteries Technology
3
20,933
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!