UE a emis amenzi usturătoare pentru 15 producători auto, iar Mercedes a scăpat turnându-i pe toţi ceilalţi
2 Aprilie 2025, 14:20 Ilie Toma
Comisia Europeană a emis o decizie istorică de a amenda 15 producători auto, cu o sumă totală a amenzilor de 458 milioane euro. Amenzile nu vin pentru vreo neconformare la cotele obligatorii de maşini electrice sau la emisiile medii, aşa cum am putea crede la prima vedere, întrucât în ultimele luni s-a vorbit mult despre riscul unor asemenea amenzi. Însă la partea de emisii şi maşini electrice UE a oferit deja o relaxare pentru 3 ani pentru producătorii auto. Amenzile despre care vorbim azi vizează cu totul altă problemă. E vorba de o înţelegere de cartel între aceştia, la care ar fi participat şi asociaţia europeană ACEA, care vizează eschivarea de la responsabilităţile depline pentru reciclarea maşinilor la finalul duratei de viaţă.
Decizia UE spune că 16 producători auto au avut o înţelegere de cartel din 2002 până în 2017, prin care au agreat împreună să nu le plătească nimic companiilor care desfăşoară casarea şi reciclarea vehiculelor ajunse la sfârşitul vieţii lor.
Reglementările UE spun că producătorii poartă responsabilitate extinsă pentru costurile de reciclare ale produselor lor şi trebuie să contribuie la acoperirea acestor costuri dacă e necesar. Cei 16 producători auto, însă, ar fi agreat în comun să refuze orice plăţi către companiile ce le casează automobilele, motivând că aceştia au şi aşa o activitate profitabilă.
De asemenea, ceea ce e şi mai grav în viziunea autorităţilor europene e faptul că toţi cei 16 au agreat să nu comunice public gradul la care maşinile lor pot fi reciclate, şi câte procente din materialele ce compun maşinile lor pot fi reciclate, de fapt.
Prin acest acord, s-ar fi stagnat concurenţa adevărată, care ar fi motivat în mod normal producătorii să inoveze în a-şi crea maşini cu un grad mai mare de reciclare, comunicând public despre asta şi devenind mai atractivi în ochii consumatorilor. Tocmai de asta, dacă stăm să ne gândim bine, despre gradul de reciclare al unor maşini a început să se vorbească abia de curând, mai ales în raport cu maşinile electrice.
Asociaţia ACEA le favoriza întâlnirile acestor producători, unde avuseseră loc înţelegerile şi coordonările acţiunilor. Ba chiar a figurat adeseori drept intermediar între contactele şi mesajele lor, facilitând acoperirea acestor înţelegeri. Prin urmare, şi ACEA a fost considerată complice în acest caz.
La fel de curios e şi faptul că Mercedes a scăpat de amendă, dar nu pentru că n-ar fi participat la această înţelegere de cartel, ci pentru că a fost cel care i-a turnat pe toţi ceilalţi la autorităţi. Mercedes a fost compania care a sesizat regulatorul european despre asta şi şi-a câştigat astfel exceptarea de la amenzile care-i reveneau, în sumă de aproximativ 35 milioane de euro. Astfel, cei care au încălcat legea sunt 16 la număr, dar au fost amendaţi doar 15.
Foto: Dieter Zetsche, fostul şef Daimler, care ocupa această poziţie în 2017
VW a luat cea mai mare amendă, de 127,69 milioane de euro, dintre cei 15. Stellantis a fost amendat cu 74,9 milioane euro. BMW a fost amendat cu 24,6 milioane, Ford cu 41,4 milioane, Opel cu 24,53 milioane, o parte din care o va avea de plătit GM, iar alta Stellantis, care deţine marca acum.
La fel se întâmplă şi în cazul Mazda, care a fost amendată cu 5 milioane euro, iar 1 milion îi revine perioadei în care era parte din Ford. Volvo a fost amendată cu 8,9 milioane euro, 3,9 milioane euro revenindu-le celor de la Ford pentru perioada când deţineau marca, iar alte 4,4 milioane celor de la Geely, o parte rămânând a fi acoperită de Volvo direct.
General Motors are încă 17 milioane de euro amendă pentru responsabilitatea sa directă, Toyota a fost amendată cu 23,5 milioane euro, Suzuki cu 5,4 milioane, alianţa Renault-Nissan — cu 81,5 milioane de euro, autorităţile menţionând că cei e la Renault au fost printre cei mai activi iniţiatori ai acestui proces.
Alţi producători amendaţi sunt Jaguar Land Rover, cu 1,6 milioane, Hyundai/Kia cu 11,9 milioane euro şi Mitsubishi cu 4,15 milioane. Asociaţia ACEA a primit o amendă de 500.000 euro.
Autorităţile europene au publicat şi comentarii dure pe marginea acestei decizii, declarând că UE nu tolerează niciun fel de înţelegeri de cartel, iar aici au fost afectate grav drepturile consumatorilor, concurenţa, dar şi evoluţia materialelor către soluţii mai sustenabile şi mai ecologice.