Un norvegian proprietar de Jaguar I-Pace aşteaptă de un an o baterie nouă la maşina sa electrică, iar dealer-ul îi plăteşte 1.600 euro pe lună pentru a merge cu un Volvo
10 Aprilie 2025, 14:24 Redacţia PiataAuto.md
Unele experienţe de proprietar al unor modele de maşini electrice pot fi foarte bizare, întrucât acum ies la iveală problemele şi scăpările modeleelor proiectate încă la începutul creşterilor semnificative în acest segmente. Şi chiar dacă e de admirat curajul acelor producători care au îndrăznit primii să proiecteze şi să lanseze maşini electrice uluitoare, e clar că unii dintre ei au admis şi scăpări grave, care s-au materializat în probleme tehnice ieşite la iveală ulterior, în exploatare. Un norvegian, pe nume Stian Aakeberg, are parte de o experienţă foarte atipică în exploatarea maşinii sale electrice, un Jaguar I-Pace. Acesta aşteaptă de aproape un an livrarea unei baterii noi la maşina sa, iar între timp dealer-ul de la care a cumpărat maşina îi plăteşte 1.600 euro pe lună pentru a merge cu un Volvo, informează publicaţia norvegiană motor.no.
Acum două zile, scriam despre casarea a sute de exemplare de Jaguar I-Pace din Norvegia, la fel cum s-a întâmplat anterior în SUA şi Marea Britanie. Doar că acolo sunt afectate modelele de la începutul producţiei acestui model până la mijlocul anului 2020. Exemplarul de Jaguar I-Pace despre care vorbim azi, deţinut de norvegianul Stian, nu face parte din acele maşini vizate, fiind produs mai târziu, după corecţia tehnică ce a rezolvat acea problemă, cu riscul exploziei la baterii.
Însă asta nu înseamnă că maşina lui e lipsită de alte probleme. Vara trecută, Stian a mers la service-ul Jaguar cu o problemă majoră la bateria maşinii sale electrice. Era deja a treia oară când această problemă se repeta şi verdictul a fost clar din start. Bateria trebuie înlocuită cu una nouă.
În cele două cazuri anterioare, dealer-ul a încercat să-l convingă că bateria poate fi reparată prin intervenţii la celule. Dar acele reparaţii reîntorceau maşina în stare funcţională pe termen scurt, după care probleme se repeta, eventual la alte celule.
A treia oară, Stian i-a cerut dealer-ului să-I înlocuiască bateria, pentru că nu poate repeta la nesfârşit vizitele la service pentru noi şi noi probleme. Service-ul a constatat că celulele bateriei sunt afectate grav şi înlocuirea e într-adevăr necesară.
Doar că tocmai acea problemă globală cu bateriile lui Jaguar I-Pace şi cu riscul lor de explozie face ca peste tot în lume service-urile Jaguar să solicite baterii noi pentru a le înlocui pe cele vechi. Şi întrucât modelul nu mai e în producţie, cei e la LG Chem, care au elaborat iniţial acele baterii, le produc mult mai lent, pe linii separate, iar asta face ca această cerere să fie acoperită lent. Şi unii proprietari, precum norvegianul Stian, au de suferit prin timpi foarte lungi de aşteptare.
Stian a lăsat Jaguar-ul său electric la service la data de 2 iulie 2024 şi până în prezent maşina stă parcată afară, în frig, ploi, ninsoare şi îngheţuri, aşteptând ziua când îi va fi livrată o baterie. Dealer-ul Jaguar i-a spus norvegianului să-şi închirieze o maşină de taie comparabilă, iar conform legii de protecţie a consumatorului din Norvegia, dealer-ul e obligat să acopere costurile de închiriere, asigurare şi combustibil pentru maşina închiriată pe toată perioada cât durează reparaţiile la maşina afectată.
Stian a închiriat un Volvo XC60 plug-in hibrid, iar în 10 luni costurile au depăşit deja 200.000 coroane norvegiene, echivalentul a peste 16.000 euro. În fiecare lună, dealer-ul îi rambursează costurile incluse în acest facturi, la o medie lunară de 1.600 euro.
Problema e că service-ul Jaguar încă nu ştie când va veni bateria pentru maşina sa. Estimează că în cel mai optimist scenariu ar putea fi posibil să primească de la uzină o baterie nouă la sfârşitul lunii mai.
Norvegianul spune că un asemenea timp de aşteptare i se pare absurd, chiar dacă i se rambursează costurile. Până la urmă, el a cumpărat o maşină electrică pe care voia s-o savureze, iar de aproape un an merge pe una plug-in hibridă, consumând şi petrol. Întrucât perioada de aşteptare e atât de mare, iar Jaguar-ul său a stat afară aproape un an în toate variaţiile de temperaturi şi condiţii, acesta se întreabă dacă maşina sa mai e într-o stare tehnică bună la nivelul celorlalte componente, de la cauciucuri la suspensie, ba chiar şi la rugina ce ar putea afecta.
Întrebările sunt oarecum de înţeles, pentru că puţini proprietari ar agrea ideea că maşina lor stă aproape abandonată într-o parcare în aer liber a unui dealer timp de un an, în tot soiul de condiţii meteo, pentru a o primi înapoi după an.
Presa norvegiană a încercat să afle un comentariu şi de la importatorul norvegian Jaguar Land Rover, iar aceştia le-au spus că nu prea au ce să facă, întrucât nu primesc mai repede bateria de la uzina, iar între timp se conformează legilor Norvegiei şi-i rambursează costurile proprietarului pentru maşina din chirie. Asta e — au conchis aceştia scurt comentariul pentru situaţia proprietarului e Jaguar.
În funcţie de cât va mai dura reparaţia, norvegianul va decide dacă va intenta un proces adiţional de judecată pentru a cere fie despăgubiri adiţionale, fie pentru a forţa dealer-ul să-şi ia maşina înapoi şi să-i ramburseze preţul acesteia, eventual un preţ mai apropiat de cel pe care-l valora ea când era nouă.