(VIDEO) Americanii au comparat noul Dodge Charger Daytona electric cu predecesorul său cu V8 cu combustie, Dodge Challenger Scat Pack
6 Aprilie 2025, 14:54 Redacţia PiataAuto.md
Stellantis a lansat acum câteva lui un muscle-car electric, pe nume Dodge Charger Dyatona EV, care a debutat cu siluetă clasică de muscle-car şi cu un sunet fals, dar puternic, menit să imite sunetul de V8. De atunci încoace, însă, majoritatea covârşitoare a testelor arată că noul model electric e un efort stângaci al celor de la Stellantis de a crea o asemenea maşină electrică. Acum cei de la Edmunds şi-au cumpărat un asemenea Dodge Charger Daytona electric pentru exploatare de lungă durată şi cu această ocazie l-au comparat direct cu predecesorul său cu motor V8 cu combustie, Dodge Challeger Scat Pack.
Brian, protagonistul care a realizat acest test, şi-a pus o întrebare esenţială, vrând să constate dacă modelul anterior cu motor V8 e cu adevărat mai plăcut în condus decât noul model electric, sau toate criticile aduse noului model sunt doar o nostalgie iluzorie, nejustificată de fapt. Pentru a înţelege mai bine asta, nimic nu e mai indicat decât condusul lor succesiv, una după alta.
Modelul precedent cu motor V8 a venit în ipostază Stat Pack pentru că ea e forma cea mai puritană şi comparabilă din acea generaţie. Are 485 CP trimişi punţii spate şi în prima probă a încheiat distanţa de drag în 12,6 secunde, faţă de 11,6 secunde în cazul modelului electric. E cu o secundă mai lent, deci.
Însă modelul electric măsurat anterior era unul de presă, cu anvelope opţionale mai scumpe şi mai aderente. Şi având peste 200 CP şi tracţiune integrală, el a câştigat doar 1 secundă. Deci, greutatea nu-l ajută deloc, şi avantajul modelului electric vine doar de la tracţiunea integrală, de fapt.
A urmat şi cântărirea celor două maşini. Modelul cu motor V8 era considerat greu întotdeauna, dar cel electric de acum cântăreşte 5.974 livre, echivalentul a 2.709 kg!
Modelul electric frânează aşadar mai greu, în distanţă mai mare, şi poate susţine forţe centrifuge mai mici decât cel precedent, care rezista la 1,03 G. Noul model electric, cu anvelope standard, rezistă la doar 0,91 G, în timp ce cel cu anvelope de performanţă rezistă la 1,01 G. Deci oricum mai puţin.
Un capitol la care noul model electric învinge e la zgomotul motorului. Zgomotul său fals ajunge la 126 dB, în timp ce motorul V8 al predecesorului său ajunge la 113,9 dB. Dar e un zgomot adevărat, scos de cei 8 cilindri.
A urmat ieşirea pe circuit cu fiecare din ele. Modelul cu combustie nu e tocmai o maşină de circuit, având şi ruliu de caroserie, şi necesitând atenţie la dozajul acceleraţiei, pentru a nu-l scoate în decor.
Dar fiecare accelerare şi fiecare urcare în turaţie a motorului V8 aduce inevitabil zâmbet şi satisfacţie pe faţă. Până la urmă, maşina se simte predictibil de jovială şi onestă în forţa brută pe care o transpune pe asfalt.
Senzaţiile de condus ale lui Charger Daytona electric au fost de-a dreptul dezamăgitoare, însă. Maşina are un ruliu şi mai mare şi abia de reuşeşte să-şi menajeze greutatea uriaşă în viraje. Şi de mut ori electromotoarele decid să taie subit puterea pentru o pune sau chiar o roată şi maşina are un comportament impredictibil, agravat şi mai mult de un volan fără informativitate.
Uneori, la frânări intense înainte de viraje, maşina lasă impresia că-şi transferă atât de multă masă spre puntea faţă, încât roţile de acolo rămâne fără prea multă aderenţă de frânare şi se blochează scurt.
După câteva tururi de circuit, maşina electrică deconectează frânarea cu recuperare. Maşina e atât de greoaie pe circuit, încât ajunge să treacă virajele cu 50-55 km/h. Datorită accelerărilor mai rapide, însă, maşina trece mai repede circuitul, doar că e o experienţă extrem de neplăcută, după cum spune protagonistul.
Deci, concluzia finală a fost că nu e vorba doar de nostalgie, ci de o maşină electrică flască, fără suflet şi senzaţii plăcute în condus, care mai e şi stângace în parametrii săi de maşină electrică. Să spune despre ea că e un muscle car e o supraestimare faţă de ce oferă ea.