(VIDEO) Germanii au testat noul Xiaomi SU7 şi se declară consternaţi de ceea ce oferă modelul electric chinezesc, în comparaţie cu Tesla şi modelele germane

13 Aprilie 2025, 11:55
Redacţia PiataAuto.md
Xiaomi SU7 e modelul chinezesc care a făcut probabil cea mai mare rezonanţă pe parcursul ultimului an şi a reuşit să ajungă la vânzări de 200.000 exemplare în mai puţin de un, deşi e prima maşină a unei companii specializată până acum doar în produse electronice. Acum acest model a început a fi importat în Germania, însă nu direct, ci prin metode ocolitoare, iar germanii de la carwow l-au testat, inclusiv pe autostrăzile lor, şi se declară consternaţi de ceea ce oferă modelul chinezesc, în comparaţie cu Tesla şi cu modelele germane.
Germanii au testat un exemplar SU7 Max, cu tracţiune integrală, bine dotat standard şi cu 673 CP în total, ceea ce-l face să prindă prima sută în mai puţin de 3 secunde. Viteza maximă ajunge la 265 km/h, deci e una mai mult decât potrivită şi pentru autostrăzile germane de mare viteză.
Protagonistul neamţ spune că primul lucru care l-a lăsat consternat e calitatea neaşteptat de bună a materialelor de interior şi dotările neaşteptat de generoase. La calitatea materialelor, el spune că mulţi producători germani ar putea fi invidioşi de ceea ce se regăseşte în habitaclul lui SU7, iar aici nu putem decât să ne amintim de Audi, care a recunoscut de curând că acum calitatea interioarelor sale e mai proastă decât era anterior şi promitea să rezolve acest derapaj.
În dotarea de bază, maşina are senzor LiDAR, suspensie pneumatică, cu reacţie ajustabilă, sistemul de răcire al bateriei poate îi poate asigura răcirea cu 30 grade, iar în spate există un spoiler activ.
Maşina are un display de 16,1 ţoli, head-up display, jante de 20 de ţoli, scaune ventilate şi încălzire în faţă, plafon panoramic şi sistem de camere la 360 grade. Germanul spune că şi rezoluţia acestor camere e mai bună decât la modelele Audi din prezent.
Maşina are chiar şi un frigider, accesibil pentru pasagerii spate. Acestea culisează din zona tunelului central.
Pe lângă asta, maşina are un sistem audio cu 25 difuzoare şi uşi cu soft-close. Maşina e atât de bine dotată, încât e aproape imposibil de înţeles cum poate costa ea în China doar puţin peste 38 mii euro. „E ca şi cum producţia acestei maşini ar fi subvenţionată de statul chinez”, spune germanul, făcând aluzie la motivele pentru care UE a introdus taxe de import la aceste maşini.
Tot el mai spune că importul în Germania se face printr-un mic truc. Maşinile sunt importate în Germania cu câteva sute de kilometri parcurşi, fiind clasificate ca unele la mâna a doua, iar astfel taxele de import sunt mai mici. Deci, chinezii, împreună cu germanii care importă aceste maşini, par să fi găsit o variantă de a ocoli măcar parţial taxele mari de import.
Maşina are o baterie de 101 kWh, ceea ce ar trebui să-i asigure o autonomie de circa 700 km, conform ciclului oficial chinezesc. Dar germanii au scos-o pe autostrăzile lor şi au încercat să menţină o viteză de 130 km/h, pentru a constata ce consum ar avea ea acolo.
Maşina e grea, având 2,2 tone de masă proprie, iar în tandem cu suspensia pneumatică şi ampatamentul mare, ea dă senzaţii de rulare foarte confortabilă, aproape la nivelul unui S-Class. Cu siguranţă e mai bună decât Tesla — mai spune germanul.
Se simte incisiv de rapidă, mai ales în regim sport de condus. Aproape că nici nu filtrează aceste efecte de catapultare, astfel încât le simţi cu propriul corp.
Pe autostrăzile germane, la o viteză medie de 118 km/h, Xiaomi SU7 a înregistrat un consum de 23,1 kWh/100 km, ceea ce e absolut comparabil cu multe alte modele de asemenea talie mare, conduse pe autostradă, ba chiar e mai bine decât indică multe altele.
Asta ar însemna, însă, că autonomia reală pe autostradă e de 437 km. Nu e 700, dar nici sunt regimuri diferite de condus, şi, din nou, 437 km în regim de autostradă e o valoare decentă.
Preţul acestei maşini în Germania, însă, e de 70 mii euro. Deci mult mai mult decât în China. Chiar şi aşa, ea e competitivă dacă luăm în calcul puterea ei şi dotările. Dar germanul spune că la un asemenea preţ există alternative germane sau sud coreene, care ar putea fi mai atractive chiar şi cu cea mai puţină putere sau dotări.
Maşina importată prin metode ocolitoare în Germania nu are port CCS, ceea e o limitează în opţiunile şi puterea de încărcare, întrucât ar trebui folosit un adaptor. De asemenea, compatibilitatea unor tablete adiţionale pentru locurile spate e posibilă doar dacă şi acestea sunt de origine Xiaomi. Şi multe din comenzile şi inscripţiile din sistemul multimedia au rămas în chineză, ceea ce face maşina mai puţin înţeleasă în viaţa reală, în Germania.
Dar un fapt e absolut clar. Xiaomi SU7 i-a lăsat consternaţi pe germani prin consistenţa sa, în raport cu modelele americane de la Tesla şi cele germane. Aşa că acest test e un nou semnal de alarmă pentru germani, că producătorii chinezi devin tot mai buni, inclusiv cei care abia de un an s-au apucat de produs automobile.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre automatizate în limba dorită sau poţi asculta una din opţiunile de dublare automată.
3
115,265
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!