(VIDEO) Liebherr a lansat o nouă macara electrică uriaşă, cu autonomie de 400 metri pe baza bateriei sale, pentru că nu are nevoie de mai mult

9 Aprilie 2025, 20:16
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când vorbim de o maşină sau un camion electric, unul din principalii parametri e autonomia, iar această se măsoară în kilometri. Când vorbim de o nouă macara electrică, lucrurile pot fi foarte diferite. Germanii de la Liebherr tocmai au lansat o nouă macara electrică uriaşă, a cărei autonomie pe baza propulsie electrice e de 400 metri. Şi paradoxul e că nu prea are nevoie de mai mult.
Noua macara are numele de model HS 8100.2 dual power şi e o macara târâtoare, creată pentru sarcinile cele mai dificile, care solicită anduranţă maximă. Iar macaralele târâtoare sunt, prin conceptul lor, cele care se deplasează cu ajutorul şenilelor, pe distanţe relativ scurte, pe şantiere sau pe terenul unde operează, ele fiind de obicei transportate până acolo în module şi asamblate la faţa locului. Iar bateria acestei macarale electrice noi îi asigură capacitatea de a se deplasa foarte încet pe o distanţă de 400 metri, cu viteza de 1,28 km/h. Dar macaraua asta n-ar fi atât de interesantă dacă ar putea doar asta.
La o viteză de 1,28 km/h, cei 400 metri sunt parcurşi într-un ritm de 21,33 metri pe minut, ceea ce înseamnă că e nevoie de 18 minute şi 45 secunde pentru ca macaraua uriaşă să se poată deplasa pur electric, punându-şi în mişcare şenilele uriaşe şi toată greutatea sa proprie de 89 tone, cu tot cu balast. Deci, e nevoie de ceva energie pentru a mişca 89 tone pe teren dificil timp de 18 minute şi 45 secunde.
Dar germanii numesc această macara drept una electrică, deoarece şi munca sa principală are loc tot pe baza propulsiei electrice. Toate mecanismele principale, de ridicare şi rotire a braţelor sale, de ridicare a greutăţilor de până la 100 tone, sunt dirijate prin propulsie electrică.
Datorită acestui fapt, macaraua imensă operează în linişte absolută, cu zero emisii locale. Braţul său principal poate avea o lungime maximă de 59 metri, iar forţa maximă de ridicare ajunge la 590 kN.
Deci, dacă macaraua îşi asigură toată munca pe baza propulsiei electrice şi poate munci ore în şir, în ture, atunci cum se face că bateria macaralei îi asigură doar 400 metri autonomie? Răspunsul e simplu până la absolut. Funcţionarea de bază a macaralei e asigurată de electricitate din reţeaua electrică, furnizată printr-un cablu. Nu e o soluţie absolut nouă, e cea care se folosea şi se mai foloseşte demult şi pe şantiere, şi la utilaje miniere, dar în ultimii ani, cu avansul tot mai cert al maşinilor şi camioanelor electrice, tot mai multe utilaje de construcţii şi miniere vine echipate cu baterii mari, care abia de reuşesc să asigure 4-5 ore de muncă, şi abia ultimele lansări ajung la 7-8 ore de autonomie cu o baterie. Liebherr, însă, foloseşte baterii doar acolo unde chiar nu e posibil fără ele. Însă, în rest, preferă întotdeauna să meargă pe soluţia mai viabilă şi mai simplă a unui cablu electric care furnizează direct electricitatea din reţea, pentru că aşa nu mai e nevoie de baterii uriaşe cu durate limitate de viaţă şi dispare toată logistica neplăcută a încărcării utilajelor pe şantier, cu timp de staţionare.
Noua macara electrică are nevoie de o conexiune trifazică, la 400V în total, care poate susţine o intensitate de până la 125 A. Bateria e folosită în acest caz drept tampon, care stochează electricitate şi ajută macaraua să ajungă la salturi de putere electrică furnizată mai mare decât cea extrasă din reţea. Iar faptul că are nevoie de o conexiune de doar 125A o face compatibilă cu mult mai mult reţele electrice.
Iar dacă viitorii operatori ai macaralei vor considera în momentul comandării ei că s-ar putea întâmpla ca nici 125A să nu fie întotdeauna disponibil, e posibilă echiparea opţională a acesteia cu un generator diesel care să producă diferenţa necesară de putere, ca să compenseze partea care nu poate fi extrasă din reţea.
Însă această opţiune e una concepută mai mult pentru cei ce operează frecvent în zone izolate, fără acces la reţele electrice decente. În rest, macaraua e concepută ca una pur electrică, unde cablul îi asigură fluxul principal de electricitate, iar bateria îi asigură energia de echilibrare, şi tot ea, bateria, îi permite macaralei „să fie scoasă din priză” şi să se mişte pe o distanţă pe până la 400 metri pentru a se repoziţiona pe şantier.
Şi, pe lângă asta, noua macara poate recupera electricitatea din mişcarea pe verticală, în jos, a greutăţilor pe care le ridică, reducând astfel consumul de energie.
Şi cu toate aceste atribute, ea poate face muncile cele mai grele, în cele mai dificile condiţii, cu zero emisii şi în linişte absolută. Iar germanii s-au gândit şi la un spot inovativ care să exemplifice această linie absolută.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
5,102
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!