(VIDEO) McMurtry, hypercar-ul electric cu ventilatoare, a putut staţiona cu susul în jos şi a putut fi condus în această poziţie pentru prima dată în lume
12 Aprilie 2025, 10:52 Redacţia PiataAuto.md
Unele maşini au aerodinamica gândită atât de profund, încât forţa de apăsare generată de ea ajunge să echivaleze greutatea proprie a maşinii la o anumită viteză şi apoi s-o depăşească. Iar asta face ca acea maşină să poată teoretic rula cu susul în jos începând de la acea viteză. Iar aici probabil cel mai bun exemplu e cel al lui Michael Schumacher, care acum mulţi ani a parcurs un tunel cu un Mercedes SLS AMG şi la un moment dat a făcut o rotire completă, rămânând câteva clipe de tavanul acelui tunel, în toiul trucului. Acum, însă, un hypercar electric a mers mult mai departe de atât, reuşind să-i asigure o aerodinamică atât de bună, încât poate staţiona cu susul în jos şi poate fi condus cu cea mai mică viteză imaginabilă în această poziţie, pentru prima dată în lume.
E vorba de McMurtry Speirling, un hypercar electric care cântăreşte 1.000 kg în masă proprie. Iar tot secretul e în ventilatoarele sale uriaşe care-i asigură aerodinamică activă.
Nici o formă, oricât de aerodinamic ar fi gândită, n-ar putea asigura o forţă de apăsare la o maşină ce staţionează. Însă dacă acele ventilatoare uriaşe generează curenţi puternici de aer, care să treacă prin zonele-cheie pentru aerodinamică, atunci acei curenţi de aer vor genera forţa de apăsare dorită. Astfel, datorită acestor ventilatoare, McMurtry Speirling poate genera 2.000 kg de forţă de apăsare chiar şi în poziţie statică!
Iar asta explică efectul fizic a acestei maşini care poate staţiona cu susul în jur. Atunci când maşina e întoarsă invers, forţa de apăsare a sistemului de aerodinamică activă o apasă în sus, spre roţile sale şi spre tavan, în timp ce gravitaţia o trage în jos cu 1.000 kg plus greutatea şoferului. Rămâne, deci, o diferenţă uriaşă, de aproximativ 925 kg în sus. Iar astfel maşina poate sta în siguranţă lipită de tavan, cât timp ventilatoarele sale se învârt.
Demonstraţia a avut loc lângă sediul celor de la McMurtry, din Gloucestershire, iar omul care se afla la volan a fost chiar Thomas Yates, cofondator şi director executiv al companiei. Este, deci, unul din acele exemple în care şeful unei companii experimentează pe propria piele trucuri incredibile cu maşina produsă de compania sa, doar pentru că e foarte sigur în calităţile acelor produse.
Experimentul de acum e o premieră mondială absolută, nicio altă maşină din istorie nereuşind vreodată o asemenea realizare. Despre maşinile din Formula 1 se spunea adeseori că la o viteză mare acestea ar putea fi conduse cu susul în jos, datorită forţei de apăsare pe care o generează. Doar că acum McMurtry a stabilit un record absolut, imposibil de devansat vreodată, prin care acest efect de lipire de tavan a fost demonstrat şi la 0 km/h, şi la 1 km/h.
Aceleaşi calităţi aerodinamice extraordinare îi pot asigura maşinii o forţă de apăsare imensă şi în acceleraţii fulminante, fără a-i crea rezistenţa pe vector orizontal, iar astfel maşina poate accelera de la 0 la 60 mile pe oră, sau 96 km/h în doar 1,5 secunde. McMurtry Speirling poate susţine acceleraţii laterale de 3G.
Compania britanică va produce 100 exemplare ale acestei maşini. Versinea de serie va avea o baterie de 100 kWh cu densitate energetică superbă, care va permite 20 minute de alergare la maxim pe circuit.
Vezi întregul experiment făcut cu noul hypercar electric britanic în video-ul mai jos.