(VIDEO) O motocicletă electrică Verge a stabilit recordul mondial de autonomie şi a făcut-o în traficul intens din Londra
14 Aprilie 2025, 12:46 Redacţia PiataAuto.md
Motocicletele electrice au început a se răspândi rapid acum 2-3 ani, aproape toţi producătorii lansând câte una, dar apoi popularitatea lor a părut să stagneze, numărul motocicliştilor dornici e a trece la mobilitate electrică pe două roţi dovedindu-se a fi deocamdată limitat. Chiar şi Harley Davidson, unul din primii producători care a lansat o motocicletă electrică, şi-a decuplat apoi divizia LiveWire într-o entitate separată, păstrând emblema sa legendară pentru modelele cu combustie. Ei bine, acum unul din cei mai inovativi producători de motociclete electrice — originar din Finlanda, cu o fabrică şi cu sediul central în Estonia şi numit Verge Motorcycles — a reuşit să marcheze un record mondial de autonomie cu una din motocicletele sale şi a făcut-o în traficul intens din Londra.
Motocicleta aleasă a fost un Verge TS Pro, care are parametri tehnici de-a dreptul superbi. Motocicleta are 102 kW putere, adică 139 CP, dar cuplul maxim e de-a dreptul colosal, ajungând la 1.000 Nm! Pentru o motocicletă!
Cu o asemenea forţă, ea prinde prima sută în 3,5 secunde şi are o viteză limitată la 200 km/h. Greutatea proprie a motocicletei e de 245 kg, iar autonomia declarată e de 200 km pe autostradă şi 350 km în mediul urban.
Caracteristica distinctivă a motocicletelor Verge e roata spate pustie în centrul său. Asta pentru că electromotorul e integrat în circumferinţa jantei, fiind fixat rigid de braţele suspensiei spate. Trei cabluri oranj duc în mod vizibil spre el.
Motorul, apropo, vine de la compania finlandeză Donut Labs, cei care în acest an au creat şi electromotorul cu cea mai mare densitate de putere raportată la greutatea proprie, de rând cu un întreg nou concept de platformă universală, pe care finlandezii o propun tuturor producătorilor auto.
Ei bine, acum cei de la Verge Motorcycles au vrut să marcheze un record în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai mare autonomie atinsă în viaţa reală de o motocicletă electrică. Dacă ar fi ales o călătorie de distanţă lungă, pe autostradă, n-ar fi avut nicio şansă. Aşa că au ales traficul din Londra, pe o rută cu multe zigzaguri de intrare şi ieşire din Londra în multiple zone ale ei, mizând pe faptul că în cazul unei motociclete electrice ambuteiajele şi traficul intens sunt factori care să o ajute să atingă o autonomie mai mare.
Tentativa de record a fost făcută cu doi motociclişti, care au preluat pe rând aceeaşi motocicletă cam o dată la 90 minute. Ambii au alte recorduri mondiale în palmaresul lor, deci sunt foarte calificaţi să încerce şi marcarea unuia nou.
Motocicleta a avut un dispozitiv avansat de urmărire GPS instalat pe ea, iar portul de încărcare a fost sigilat de cei de la Cartea Recordurilor Guinness.
Călătoria prin trafic intens a fost lentă şi a continuat până după apusul soarelui. Dar motocicleta a continuat să înainteze şi pe străzile întunecate.
Pe ultimul segment, motociclistei Sarah i s-a spus să oprească atunci când motocicleta va arăta zero mile de autonomie rămasă, pentru a avea datele înregistrate corect şi a nu risca să le piardă când ea va rămâne complet epuizată de energie.
Totuşi, când motocicleta a oprit la ţinta sa de aproape 190 mile, datele stocate de GPS arătau îngrijorător. Odometru arăta că motocicleta a parcurs 187 mile (300,9 km), dar monitorizarea GPS a pierdut semnalul la un moment dat şi a înregistrat cu 10 mile mai puţin, deci circa 285 km. Din fericire, bateria mai avea 23% de încărcare şi 39 mile rămase, aşa că aventura a continuat.
După 16 ore de condus şi aproape 200 mile parcurse, recordul era stabilit şi motocicleta a ajuns la finiş, fără a rămâne epuizată de energie. De fapt, ea mai avea 7% în baterie şi 16 mile rămase.
Recordul oficial Guinness, cel înregistrat pe baza datelor GPS, a fost de 310,689 km, au 190,053 mile. Însă, dacă luăm în calcul încă circa 10 mile pierdute, sau 16 km, atunci motocicleta a parcurs de facto cam 326 km. Şi dacă mai calculăm cele 16 mile rămase de autonomie, iar ar fi putut parcurge 351 km. Cu 351 km parcurşi, ea şi-a confirmat cu exactitate autonomia urbană declarată, de 350 km. Însă a fost nevoie de doi motociclişti experimentaţi în recorduri mondiale pentru a atinge acest rezultat.
Cu o baterie de 20 kWh capacitate, asta însemnă un consum mediu de circa 5,7 kWh/100 km. Viteza medie de deplasare a fost în jur de 20 km/h.