(VIDEO) Richard Hammond a încercat să asambleze o maşină în 48 ore cu propriile mâini, aşa cum a făcut-o în episodul The Grand Tour din Mongolia
7 Aprilie 2025, 16:23 Redacţia PiataAuto.md
Episodul The Grand Tour din Mongolia e unul din cele mai memorabile din istoria renumitei emisiuni auto, iar acolo Hammond, Clarkson şi May au trebuit iniţial să-şi asambleze maşina cu care urmau să traverseze Mongolia. Au muncit atunci în mare parte May şi Hammond, dar chiar şi asamblarea unei maşini simple le-a luat cam două zile. Acum, la ceva timp bun după ce show-ul a fost închis, Hammond a încercat să asambleze o maşină mult mai complexă în doar 48 de ore cu propriile mâini, ajutat de fiica sa, în interiorul atelierului de restaurare a maşinilor clasice, pe care acesta îl deţine.
Maşina pe care o asamblează ei e un Caterham, vândut şi livrat în cutii, cu instrucţiuni de asamblare, folosit de obicei de studenţii în mecanică şi inginerie. Or, asamblarea unei maşini cu propriile mâini te ajută mai mult ca orice să înţelegi profund construcţia automobilelor.
Cadrul maşinii a venit ca o piesă preasamblată, iar primele lucruri puse pe ea au fost braţele inferioare ale suspensiei faţă.
Apoi a urmat instalate mecanismului de direcţie, care a venit şi el ca un modul integru, conţinând şi bieletele, şi caseta completă.
Următoarea piesă a fost cutia de viteze, unul din cele mai grele componente dintr-o maşină. Cei doi au putut-o ridica doar cu propriile mâini şi abia ulterior au pus-o pe un cric pentru a o ridica în poziţia corectă de fixare.
Montarea arborelui cardanic a fost făcută fără prea mare instrucţiuni, aşa că a fost poziţionat la unghiul incorect, ceea ce-l făcea să intre greu în poziţia sa. Forţarea cu ciocanul l-a zgâriat un pic, ceea ce ar fi inacceptabil pentru standardele de uzină auto. Dar în acest caz experimentul a continuat.
A urmat instalarea diferenţialului şi cuplarea arborelui cardanic la el. A fost o muncă ce a mai necesitat folosirea ciocanului, dar a reuşit.
Apoi a trebuit făcută instalarea motorului. Erau cât pe ce să se uite suporturile acestuia, dar cineva din echipa de filmare a amintit de ele. Apoi a urmat şi instalarea motorului propriu-zis cu mici forţe aplicate din toate părţile pentru a-l plasa în poziţia corectă.
Toate aceste componente mecanice — motorul, cutia de viteze şi diferenţialul au trebuit apoi să beneficieze de ulei, pentru a avea lubrifierea asigurată.
Prima seară, totul a părut a progresa foarte uşor şi cei doi au mers să ia o pauză. Doar că a doua zi dimineaţă şi-au dat seama că mai au foarte multe şi au ai cerut ajutor de la un amic. Apoi a mai urmat încă un coleg de la atelier, care a trebuit să vină să ajute.
Numărul de piese care au mai trebui instalate a fost uriaş, de la componente mai mici până la cele mai mari, şi fără ajutor maşina asta n-ar fi fost asamblată în timp util.
Dar, piesă cu piesă, maşina a căpătat formă până la urmă, iar la final ea devenise acel Caterham Seven clasic britanic.
Şi, cel mai important, maşina a pornit şi a putut ieşi pe propriile roţi din atelier. Iar întreg procesul de asamblare a ei arată elocvent abordarea aia clasică, mecanică până la absolut, a construcţiei de maşini.