(VIDEO) Un mecanic finlandez a demonstrat cât de variate por fi defectele unui Mercedes EQC electric, cu scurgeri şi scurtcircuite

13 Aprilie 2025, 22:17
Redacţia PiataAuto.md
Țările scandinave au fost printre primele care au adoptat în număr mare maşinile electrice, dar dintre toate Finlanda a fost cea mai sceptică. Totuşi, condiţiile de exploatare din Finlanda sunt chiar mai duse adeseori, iar primele modele de maşini electrice, lansate acum 5-8 ani, ajung deja la defecţiuni frecvente şi urmărirea lor ne poate arăta elocvent unde au fost scăpările acestor modele. Iar celor ce s-ar gândi să le cumpere la mâna a doua le poate arăta la ce s-ar putea aştepta. Un mecanic finlandez specializat în maşini electrice tocmai a arătat cât de variate pot fi defectele unui Mercedes EQC.
Despre faptul că acest model poate suferi de pătrunderea umidităţii în unele conectoare de la bateria principală, care pot duce la sărirea unor siguranţe de acolo, scrisesem cu alte ocazii, pe baza unui caz din Norvegia. Dar se pare că problemele lui EQC nu se opresc aici.
Ca şi Audi e-tron şi, după cum demonstrează timpul — ca şi multe alte modele electrice, EQC are o problemă cu electromotorul său, răcit cu lichid, din cauza uzurii în timp a garniturilor şi conductelor, ceea ce face ca acel lichid să ajungă în interior, spre rotor şi să producă un haos acolo cu scurtcircuite şi deteriorări. În funcţie de intensitatea scurgerilor, aceste deteriorări pot fi parţiale sau fatale pentru electromotor.
Mecanicul finlandez spune că maşina a venit în atelierul lui cu o eroare de voltaj înalt, când tensiunea înaltă ajunge să fie transmisă în caroseria maşinii, motiv din care se activează măsurile de protecţie.
După o inspecţie a unui port la motor, acesta a descoperit lichid de răcire acolo, aşa că a recurs la demontarea motorului pentru o inspecţie detaliată.
La desfacerea lui s-a văzut car că motorul a fost inundat parţial de lichid de răcire, ajuns acolo unde nu trebuia să fie. Din această cauză mai multe bobine au „ars”, iar reziduuri de cuplu putea fi văzute în jur.
Se pot vedea garniturile uzate şi în starea în care a ajuns motorul, e mai greu de identificat locul exact de unde au pornit scurgerile. Dar e clar că totul a ajuns la dezastru aici, iar asta a produs scurtcircuite în sistem. Din fericire, maşina a fost proiectată să-şi oprească alimentarea de la bateri principală când identifică asemenea probleme, ca să nu transmită 400 volţi în caroseria maşinii sau să ia foc.
Mecanicul spune că, teoretic, cu multă muncă manuală, cineva ar putea repara acest motor electric, dar în Finlanda nu se prea apucă nimeni să facă asta, pentru că ar dura prea mult şi ar costa mai mult decât să se caute un electromotor înlocuitor la mâna a doua.
Doar că această problemă devine tot mai cunoscută printre maşinile electrice proiectate şi lansate acum 5-10 ani. Răcirea electromotoarelor e necesară, dar nu s-a studiat îndeajuns de bine schimbarea caracteristicilor fizice ale garniturilor şi etanşărilor conductelor de lichid de răcire din interiorul electromotoarelor în timp, la tot soiul de schimbări de căldură. Cauciucul îşi schimbă proprietăţile în timp, se poate „usca”, devenind mai neelastic, poate crăpa uneori, iar atunci când o asemenea garnitură nu mai e etanşă, apar scurgerile. Iar de acolo până la distrugerea unui motor nu mai e cale lungă.
Tocmai din cauza aceleiaşi probleme şi germanul Hansjorg von Gemmingen-Hornberg a trebuit să schimbe 13 motoare electrice la Tesla sa Model S, cu care parcursese 1,9 milioane km până acum un an şi jumătate. După asta, un service din Croaţia i-a rezolvat problema şi la fiecare vreo 300 mii km germanul face o revizie cu înlocuirea garniturilor, iar problema a dispărut. Hansjorg are deja 2.353.000 km parcurşi cu acelaşi ultim motor.
Deci, Tesla a trecut prin aceleaşi probleme după care le-a rezolvat. Şi e foarte probabil că toate sau aproape toate maşinile electric care se lansează azi nu mai au deja aceste probleme. Dar cele lansate acum 5-10 ani le au, în număr mare. Şi ele ies la iveală în asemenea mod, ca şi în acest caz din Finlanda, după care proprietarii trebuie să caute electromotoare înlocuitoare. În mod ideal, aceste probleme s-ar putea rezolva cu lucrări de prevenire, în care electromotoarele ar fi desfăcute în avans şi ar avea garniturile înlocuite cu altele noi. Dar puţin proprietari ajuns să facă asta, decât atunci când maşina dă deja erori de scurtcircuite.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traducere automatizată în limba dorită din comenzile player-ului.
2
5,700
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!