(VIDEO) Un youtuber a repetat din nou experimentul cu Tesla Model Y, păcălită de o iluzie optică, arătând o diferenţă majoră dintre anii de producţie şi procesare
1 Aprilie 2025, 14:10 Redacţia PiataAuto.md
Acum două săptămâni, youtuber-ul şi fostul inginer NASA Mark Rober a făcut un experiment care a avut o rezonanţă imensă, arătând că o Tesla Model Y, cu condus autonom, a putut fi păcălită cu o iluzie optică a unui desen ce ilustra un drum, pus pe un perete solid. Tesla s-a lăsat păcălită şi în condiţii de ploaie intensă sau ceaţă, bazându-se doar pe camere video, spre deosebire de un Lexus cu senzori LiDAR, care a oprit de fiecare dată. Criticile faţă de acel experiment au fost multiple, de la regimul de Autopilot folosit până la versiunea de soft. Ulterior, un alt youtuber pe nume Kyle Paul a repetat experimentul cu un Model Y cu sistem FSD şi a confirmat că maşina se lasă păcălită de iluzia optică, în timp ce modelele mai noi, precum Cybertruck, reuşesc să vadă obstacolul. În acelaşi articol cu video noi detaliam şi toate criticile aduse primului experiment, dar şi răspunsul lui Mark Rober la ele. Ei bine, acum Kyle Paul a repetat din nou experimentul cu două exemplare de Tesla Model Y din ani diferiţi, rezultatele lor arătând o diferenţă majoră.
Foto: Imagine din primul experiment, original, făcut de Mark Rober
Maşina pe care o deţine Kyle Paul e o Tesla Model Y din 2022, cu generaţia HW3 de hardware şi cu softul în versiune v.12.6.4. Când zicem hardware, avem în vedere computerul care procesează datele de la toate camerele şi care identifică obiectele din jurul maşinii, făcând posibile deciziile corecte ale sistemului e condus autonom.
Foto: Tesla Model Y folosită în repetarea experimentului, făcută acum o săptămână de Kyle Paul
Această Tesla Model Y din 2022, de culoare albastră, a fost folosită în prima repetare a experimentului de acum o săptămână, şi ea a demonstrat că poate fi păcălită, ca şi în versiunea originală a experimentului lui Rober, chiar dacă se angajează condusul FSD, nu sistemul Autopilot.
Foto: Aceeaşi Tesla Model Y albastră, în noua repetare actuală a experimentului
Acum, Kyle a adus şi o Tesla Model Y mai nouă, de culoare albă, cu generaţia a 4-a a computerului său, HW4, şi cu softul mai nou disponibil pentru ea, v.13.2.8.
Surprinzător, dar Tesla mai nouă a putut identifica peretele din faţa sa şi nu s-a lăsat păcălită de iluzia optică. Peretele a fost sesizat în timp util, iar maşina a frânat lent şi de la o viteză de circa 65 km/h, şi de la 80 km/h.
Apoi, Kyle a urcat din nou la volanul maşinii sale albastre, din 2022 şi a repetat experimentul. Şi de această dată maşina n-a văzut peretele şi şoferul a trebuit să apese frâna în ultimul moment.
Şi a doua încercare a dat acelaşi rezultat. Maşina nu poate percepe peretele, şi-l simte doar cu senzorii de ultrasunet, de parcare, atunci când e foarte aproape de el.
În cea de-a treilea încercare, youtuber-ul şi-a propus să nu mai frâneze în faţa peretelui şi să lase maşina să-l spargă dacă ea nu va frâna. Şi inevitabilul s-a produs. Această Tesla Model Y din 2022, condusă autonom, a lovit peretele din faţa sa, lăsându-se din nou păcălită.
Prin urmare, e o diferenţă majoră între anii de fabricaţie 2024 şi 2022 şi în modul în care acelaşi model Tesla Model Y poate să-şi sesizeze anturajul în timpul condusului autonom FSD.
Nu e o diferenţă majoră la nivelul atât la camere video, cât la acel computer de procesare în timp real al acestor imagini. Or, se pare că noul computer are mai multă capacitate de a procesa mai profund şi de a distinge neconcordanţele pentru a le delimita drept obstacole şi a lua decizii corect.
Până la urmă, e surprinzător că iluzia optică a fost identificată aici fără un LiDAR. Marea întrebare deschisă rămâne acum ce ar face ultima versiune HW4 şi această maşină în condiţii de ploaie intensă şi ceaţă, acolo unde maşina mai veche a eşuat în testul original. Dacă trece şi acele teste, atunci probabil Tesla ar putea să-şi adjudece meritul de a fi progresat între timp. Însă deocamdată avem doar testul cu peretele şi iluzia optică.