Chinezii au lansat în operare cea mare flotă de camioane miniere autonome din lume, cu propulsie electrică şi tehnologie Huawei

19 Mai 2025, 12:17
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii au lansat în operare cea mare flotă de camioane miniere autonome din lume, cu propulsie 100% electrică, cu baterii, şi tehnologie Huawei. Flota conţine 100 de camioane şi va opera în mina Yimin din regiunea Mongolia Interioară, China.
Noul model de camion electric autonom are numele de Huaneng Ruichi şi e produs de Xuzhou Construction Machinery Group, fiind conceput împreună cu cei de la Huawei, cu o susţinere imensă de fonduri nerambursabile de stat, cu scopul de a da un imbold trecerii marii majorităţi a camioanelor miniere din China la propulsie electrică şi la operare autonomă, fără şoferi, în decursul următorilor 5-7 ani.
Huaneng Ruichi e şi primul camion minier din China fără o cabină pentru şofer, deci designul său exclude cu totul un spaţiu unde ar putea sta un şofer. Până acum încercările unor asemenea camioane din toată lumea, inclusiv cele de la Volvo, lăsat cabina prezentă, cu tot cu volan, pentru situaţiile în care un şofer ar trebui să preia controlul.
Doar un singur exemplu fără cabină există la Volvo, iar acel camion aminteşte de forma unei remorci, care se deplasează singură. Camionul a fost creat într-un proiect pilot, numit TARA, şi a fost pus în testare în minele din Germania, având o sarcină utilă de 15 tone.
Fiecare camion chinezesc Huaneng Ruichi poate transporta 90 tone de sarcină utilă şi poate opera la temperaturi de până la -40 grade Celsius. Toţi senzorii şi camerele sunt echipate astfel încât să poată opera în condiţii de temperaturi extreme, praf, ploi şi zăpadă. Iar camioanele au fost învăţate să dea prioritate siguranţei umane în orice scenariu, după care urmează siguranţa tehnicii şi a încărcăturii.
Logistica acestor camioane autonome va fi cu minim 20% mai eficientă în reducerea timpilor de aşteptare, neproductivi, în comparaţie cu o logistică bine gestionată, care include şoferi.
Toate camioanele comunică împreună într-un sistem al minei, care le poate redistribui sarcini pentru a eficientiza logistica muncii lor. Bineînţeles, în timpurile noastre, nu se putea ca acest sistem centralizat să nu includă şi o asistenţă a inteligenţei artificiale.
Camioanele vor comunica print-ro reţea locală 5G-A, dezvoltată tot de Huawei, care le garantează acestora o viteză de 500 Mbps şi o latenţă maximă de 20 ms. Această viteză e necesară atât pentru transmitea de date de la senzori şi primirea de comenzi de la serverul central, cât pentru transmiterea de imagini video în direct către acesta, pentru a antrena mai bine modelului AI să distingă obiecte şi să înveţe a eficientiza sarcinile şi mai bine. În viitor, sistemul va putea gestiona 300 camioane simultan.
Capacitatea bateriilor nu e specificată cu exactitate pentru camioanele autonome, dar acelaşi producător mai fabrică şi camioane electrice cu sarcină similară, cu cabină, pe care instalează baterii LFP de până la 422 kWh. Nici puterea şi timpul e încărcare nu e specificat aici, dar în cazul camionului experimental Volvo menţionat mai sus, încărcarea se realiza printr-o construcţie similară unui pantograf, doar că ea se conecta în partea inferioară a şasiului. Datorită ei, puterea de încărcare e de ordinul megawaţilor şi Volvo spunea că vehiculul său se va putea opera cu scurte reprize de încărcare a câte 3 minute fiecare la fiecare tur în mină. Cum vor încărca noile camioane chinezeşti nu ştim deocamdată.
Partea tristă e că această primă flotă de 100 camioane electrice înalt tehnologizate va opera într-o mină de cărbune, oferind o operare cu zero emisii în loc de unde se extrage cea mai densă sursă de generare a emisiilor CO2.
2
29,516
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!