Chinezii de la CATL se apucă de marea transformare a camioanelor spre propulsia electrică, şi o vor face cu staţii de schimbare a bateriilor
21 Mai 2025, 13:14 Redacţia PiataAuto.md
Chinezii au reuşit să facă lucruri remarcabile într-o tranziţie mult mai rapidă la propulsia electrică a autoturismelor, depăşind şi cele mai optimiste prognoze. Asta a impulsionat enorm şi dezvoltarea industriei aut şi tehnologiilor, încât acum aceştia sunt deja într-o cu totul altă ligă numerică faţă de restul lumii în parametri şi performanţe de încărcare ale acestor maşini. La camioane, lucrurile nu s-au dezvoltat atât de repede, iar în ultimul timp chinezii susţin tot mai multe proiecte ce vizează hidrogenul ca formă de energie mai viabilă pentru acestea. Însă renumitul producător chinez de baterii CATL consideră că propulsia pur electrică, cu baterii, e calea cea mai bună şi a demarat un proiect de transformare grandioasă a industriei de camioane, tranzitându-le la propulsia electrică. Şi o va face cu ajutorul staţiilor de schimbare a bateriilor.
Lucrurile se vor întâmpla într-un mod similar cu staţiile celor de la Nio, unde maşinile pot veni, iar bateria le este înlocuită automatizat în decursul a maxim 5 minute cu una încărcată la 90%.
Chinezii spun că în decembrie 2024, circa 20,4% din camioanele noi vândute erau electrice, ceea ce e departe de numărul autoturismelor. Iar principala problemă e că în călătorii mai lungi autonomia variază mult şi e nevoie de opriri mai lungi, mai ales că bateriile camioanelor nu sunt de obicei la fel de performante ca şi cele ale maşinilor şi încarcă mai lent.
Tocmai de asta, cei de la CATL au conceput un întreg sistem, prin care vor lansa un soi de model universal de baterie, care ar fi compatibil cu un număr mare de camioane electrice şi vor îndemna producătorii de camioane să adopte acest standard, pentru ca bateriile lor să fie interschimbabile. Vorbind efectiv de o baterie produsă de CATL, de dimensiuni standardizate, cu puncte de prindere identice şi eventual disponibilă în câteva versiuni de capacitate. Desigur, şi mecanismul de prindere a bateriei şi conectare rapidă trebuie să fie identic.
Foto: Aşa arată mecanismul de schimbre a bateriilor dintr-o staţie Nio, dezvoltată tot cu CATL
Orice producător de camioane chinezesc va putea instala pe modelul său această baterie, contractându-i pe cei de a CATL drept furnizori, iar ulterior şoferii care vor folosi aceste camioane cu baterii comune vor putea opri la oricare din miile de asemenea staţii care vor exista în China şi-şi vor putea înlocui bateria epuizată cu una încărcată în doar 5 minute.
Iar astfel şoferii de camioane nu vor mai pierde timp preţios tot stând la prize şi aşteptând încărcarea bateriilor. Atunci când aceştia vor avea pauze de program sau vor înnopta, ei or putea în continua să-şi încarce bateriile la staţii obişnuite. Însă în decursul unei curse mai lungi, ei nu vor mai trebui să piardă timp preţios din zi, pentru a sta la o staţie de încărcare.
Cei de la CATL spun că bateria standardizată pentru camioane va porni de la 1 MW putere de încărcare, iar odată cu evoluţia tehnologiei în timp, aceste baterii ar putea deveni mai bune, mai puternice şi ar putea avea capacitate de stocare şi mai mare. Şi asta e o parte frumoasă a acestui sistem, că bateria şi evoluţia ei nu va limita durata de viaţă a camionului, ba dimpotrivă, acelaşi camion ar putea începe exploatarea cu o autonomie de 600 km, spre exemplu, iar odată cu actualizările de baterie să ajungă la 900 km sau mai mult.
Chinezii spun că un singur hub cu asemenea staţii va putea opera schimburi de baterii în capacitate sumară de 700.000 kWh pe zi. O parte interesantă a acestor staţii e că ele sunt gândite astfel încât camionul să intre cu faţa, şi apoi să dea în marşarier după schimb, ceea ce le-ar scuti de procedurile consumatoare de tip şi efort de a decupla remorca aproape de fiecare dată, aşa cum se întâmplă în Europa.
Cei de la CATL spun că vor construi până la sfârşitul acestui an primele 300 de hub-uri în 13 cele mai importante regiuni din punct de vedere a traficului de camioane. Până în 2030, planul e să aibă multe mii de asemenea staţii, distribuite pe întreaga reţea de 150.000 km de autostrăzi şi drumuri expres, ba chiar şi drumul mai provinciale, din China.