După ce a renunţat total la maşinile cu combustie, fabrica Ford din Cologne produce acum un număr derizoriu de maşini electrice şi e la un pas de noi greve şi concedieri

13 Mai 2025, 12:19
Redacţia PiataAuto.md
Ford a anunţat atât de multe concedieri în Europa în ultimii doi ani, încât e aproape imposibil să le mai ţinem urma. Dar e cert că situaţia Ford în Europa pare să degradeze în continuare, chiar dacă a oprit producţia lui Focus la uzina din Saarlouis şi acea fabrică e una inertă acum şi chiar dacă a plasat în producţie două modele relativ noi la uzina principală Ford din Germania, cea din Cologne. De fapt, după ce a renunţat total la maşinile cu combustie, fabrica Ford din Cologne produce acum un număr derizoriu de maşini electrice — în 3 luni asamblând un număr de maşini cât producea în 2009 într-o săptămână! Acest cifre fac ca acum uzina din Cologne să fie la un pas de noi greve şi concedieri, iar unele voci sugerează chiar şi o posibilă retragere a Ford din Europa.
Ford anunţase ultimele concedieri care vizau uzina din Cologne încă în noiembrie anul trecut. Iar pe atunci deja devenise clar că vânzările noului model electric Ford Capri sunt foarte mici, la doar două luni de la lansare. Cifrele de producţie din 2025 sunt de-a dreptul derizorii însă.
Foto: Ford Capri, model electric lansat în 2024 în incinta uzinei din Cologne

Fabrica Ford din Cologne a fost reutilată complet pentru producţia exclusivă a maşinilor electrice, în urma unei investiţii masive a celor de la Ford, care declarau că zilele modelelor cu combustie sunt numărate şi ei vor să producă doar maşini electrice. Se anunţase şi pensionarea modelelor Fiesta şi Focus, uzina din Cologne producând anterior mai ales Fiesta.
În 2023, fabrica reutilată complet din Cologne a fost redeschisă, iar ulterior a fost plasat în producţie primul model, Ford Explorer, construit pe platforma lui VW ID.4. Ford a avut planuri măreţe cu modelele electrice şi a investit cu adevărat mult în acea uzină, dar nu şi în modele noi şi a crezut că europenii vor fi perfect fericiţi cu modele construite pe platforme ale grupului VW, cu emblema Ford. De parcă europenii n-ar fi avut deja o alegere suficientă de a cumpăra diferite ipostaze ale lui VW ID.4 sub forma lui Skoda Enyaq sau Cupra, şi mai era nevoie şi de Ford Explorer. Şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Ford Capri, care e o versiune de SUV Coupe pe aceeaşi platformă a lui ID.4, la fel cum e şi VW ID.5.
Acum, doar aceste două modele electrice sunt asamblate la uzina Ford. O mare parte din componente vin fie de la VW, fie de la aceeaşi furnizori care livrează şi pentru VW sau Skoda. Iar cel mai mare component al unei maşini electrice, bateria, are celule produse de chinezii de la CATL, asamblate în carcase de baterii în Cehia, la una din uzinele Skoda, după care sunt livrate în Cologne. Astfel, în Cologne mai rămâne puţină valoare adăugată produsă local la acea uzină.
Însă cel mai uluitor lucru sunt cifrele de producţie din primul trimestru al anului 2025 de la fabrica din Cologne. În trei luni au fost produse 8.461 de exemplare de Ford Explorer şi 2.511 exemplare de Ford Capri. Sunt 10.972 automobile fabricate în total la această uzină în 3 luni!
Cifra e derizorie dacă o comparăm nu doar cu capacitatea actuală a acestei uzine, de 250.000 de automobile pe an, ci şi dacă o comparăm cu perioada de dinainte de renunţare la motoarele cu combustie şi reutilare. În anul de criză 2009, fabrica Ford din Cologne a produs 406.200 automobile în total, dintre care 350.500 exemplare Fiesta şi 55.700 de Fusion. În fiecare zi de muncă, uzina producea 1.885 automobile, lucrând în 3 ture! Astfel, numărul actual de maşini fabricate în 3 luni, de 10.972 exemplare, ar fi fost produse în 2009 în 5 zile şi 19 ore de funcţionare a fabricii, deci practic o săptămână de muncă!
Iar acum, ceea ce se producea anterior într-o săptămână, se produce în 3 luni. Cei de la Ford dau vina pe piaţa lentă de maşini electrice în Europa, dar rezultatele pentru primul trimestru arată că piaţa nu e deloc lentă, de fapt, ci într-o creştere accentuată pentru maşinile electrice, inclusiv în cele mai mari ţări. Deci nu vânzările totale de maşini electrice în Europa sunt de vină, ci strategia neinspirată a celor de la Ford de a plasat pe această piaţă nişte modele clonate, fără a se obosi să creeze ceva cu adevărat nou şi impresionant.
Acum cei de la IG Metall anunţă că vor lansa proteste la uzina din Cologne, atât pentru a-şi exprima dezacordul pentru concedierile anunţate anterior, care ar trebui să intre în vigoare în curând, cât şi pentru modul e gestionare a uzinei de Ford şi lipsa de perspective clare de viitor.
Publicaţia germană Automobilwoche scrie că entitatea care gestionează acum uzina are 9 miliarde de doari datorie, iar marea frică a angajaţilor şi a sindicatelor este că foarte curând Ford ar putea declara falimentul acestei divizii şi ar putea închide cu totul fabrica din Cologne. Deocamdată nu există o confirmare a unor asemenea intenţii din partea Ford, dar separarea uzinei într-o entitate separată încă anul trecut şi acumularea unei poveri financiare atât de mari sugerează că în lipsa unor vânzări promiţătoare pentru modelele produse în Cologne un scenariu al falimentului devine foarte plauzibil.
1
14,001
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!