Fostul şef şi fondator Northvolt a obţinut noi investiţii pentru un nou start-up în inteligenţă artificială, la doar câteva luni de la falimentul sonor al companiei suedeze
12 Mai 2025, 11:55 Ilie Toma
Ecourile falimentului Northvolt încă sunt în zona apogeului în Suedia, el fiind considerat în continuare cel mai mare din istoria modernă a ţării. Revolta publicului e în continuare mare pe speranţele spulberate şi pe toate descoperirile făcute odată cu falimentul Northvolt, de la faptul că acea companie n-a reuşit să producă niciodată catozii pentru bateriile proprii, importând în secret catozi din China şi punându-i pe bateriile cu emblemă Northvolt până la faptul că utilaje în valoare de aproape jumătate de miliard de euro sunt vândute pe bucăţi la licitaţie, la preţuri infime în comparaţie cu valoarea lor. Şi faţă de şefii Northvolt revolta e la fel de mare, or, fostul CEO Peter Carlsson şi-a dat demisia exact înainte să înceapă lanţul de falimente ireversibile ale diviziilor Northvolt, iar ulterior şi cofondatorul Paolo Cerruti şi-a dat demisia, ambii plătindu-şi înainte de asta salarii şi dividende de milioane de euro. În aprilie autorităţile suedeze i-au blocat acestuia din urmă bani în conturi şi proprietăţi în urma acuzaţiilor de fraudă. Iar acum aflăm că fostul şef Northvolt, Peter Carlsson, a devenit deja expert în inteligenţă artificială şi a fondat un nou start-up, reuşind să obţină noi investiţii pentru acesta.
Foto: Peter Carlsson, fost CEO Northvolt
Noul start-up are numele de Aris Machina, şi e fondat împreună cu un alt fost coleg de-al lui Carlsson de la Northvolt, Siddharth Khullar. Acesta din urmă a anunţat într-un interviu despre prima rundă de obţinere a investiţiilor, în care start-up-ul a reuşit să atragă investiţii de la un grup de aşa numiţi angel investor, dar şi fonduri precum Village Global, Earlybird, AENU şi Planet A, dar a preferat să ţină sumele exacte în secret deocamdată.
Foto: Siddharth Khullar
Noua companie fondată de cei doi foşti şefi Northvolt spune că are misiunea de a-i ajuta pe alţi producători să integreze inteligenţa artificială în procesele de R&D şi producţie industrială.
Deci, cei doi vor să-i înveţe acum pe alţi să facă exact ce n-au reuşit ei să facă la Northvolt — or, cei doi au eşuat să integreze această inteligenţă artificială în propriile departamente R&D şi propriile uzine ca să reuşească să producă acei catozi, pe care-i produceau cu defecte şi-i aruncau ulterior. Luni şi ani de zile aceştia casau tot ce se încerca a produce în catozi, din motive că nu se atingeau standardele minime de calitate, ba chiar şi evacuau gunoiul treptat din uzină, ca să nu atragă atenţia, în timp ce puneau în baterii catozi chinezi în loc. Iar acum ei vor fi cei care îi or învăţa pe alţii cum să facă drept aceste lucruri.
Foto: Aşa arătau depozitele Northvolt cu saci cu material catodic pregătit pentru a fi evacuat, după ce era calificat drept neconform
Deci, după ce eşuezi până la nivelul în care suspiciunile unor fraude de miliarde planează asupra ta, iar foştii tăi colegi sunt şi anchetaţi cu conturi blocate, te faci trainer care îi învaţă pe alţii să facă drept ceea ce tu n-ai putut să faci decât strâmb.
Tupeul nu se opreşte aici, însă, Noul start-up spune clar că ţinteşte în primul rând spre industria producătoare de baterii, pe care să o asiste la integrarea de inteligenţă artificială. Dar şi pe cea de semiconductori, robotică şi chiar apărate sau farmaceutică. Deci, industrii de mare potenţial, care nu se descurcă fără ei, iar acum vor veni cei doi ex-specialişti de la Northvolt şi le vor spune cum stă treaba cu inteligenţa artificială şi ajutorul ei în producţia industrială.
Se pare că atunci când cineva rămâne în pană de idei ce să mai facă mai departe sau cum să vândă ceea ce ar vrea să facă, acum reţeta de aur e să se spună că acesta a devenit expert în inteligenţă artificială şi imediat totul pare mult mai serios.
E uimitor, însă, cum de au existat atâtea fonduri de investiţii şi investitori individuali care le-au acordat celor doi acum aceşti bani. O fi fost prezentarea în power point frumoasă, generată, de AI, sau poate o fi mers Siddharth Khullar în faţa investitorilor, el având un rol un pic mai secundar la Northvolt şi astfel nefiind asociat direct cu eşecul companiei — rămâne deocamdată un mister, întrucât runda de investiţii n-a fost una publică. Dar e clar că investitorii au avut încredere în noul start-up şi l-au finanţat.
Întrebat dacă eşecul lor de la Northvolt nu-i descalifică din noua lor aventură, Khullar a spus că dacă nu ai experienţa din interior de la Northvolt, e greu să înţelegi ce misiune dificilă am avut noi acolo, iar atât eu, cât şi Peter, venim din companii care au făcut unele lucruri foarte dificile.