Germanii au descoperit că România are un cost de salarizare per maşină fabricată mai mic decât China, iar Germania e la polul opus cu cele mai mari costuri

13 Mai 2025, 22:49
Redacţia PiataAuto.md
În anul 2024, industria auto din Germania a avut una din cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi ea încă mai continuă, fiind doar parţial atenuată de revigorările de vânzări din Germania şi alte ţări europene pentru mărcile de pe continent. În rest, un număr mare de angajaţi au fost concediaţi sau urmează a fi, o mulţime de furnizori auto au făcut şi ei concedieri, iar unii chiar au falimentat. Până şi producători originari din alte regiuni, dar cu fabrici în Germania, precum Ford, întâmpină probleme uriaşe. Această situaţie a motivat una din cele mai reputate firme de consultanţă din Germania, Oliver Wyman, să realizeze un studiu profund al componentei costurilor de salarizare per maşină produsă în Germania, în comparaţie cu alte ţări, făcând totodată şi diviziuni pe segmente de piaţă.
Cea mai importantă concluzie a studiului este că Germania e de departe cea mai scumpă ţară în materie de salarizare per automobil fabricat din lume, în studiu fiind analizate ţările care au uzine auto ce produc un volum semnificativ de automobile, nu doar nici producători de volum mic. În Germania, în costurile medii de salarizare a angajaţilor într-o maşină sunt de 3.307 dolari SUA, calculele fiind făcute dolari pentru o mai bună comparaţie internaţională.
Autorii studiului spun că acest cost mare e determinat de salariile mai mari din Germania, de reglementările mai stricte şi de sindicate, dar şi de productivitatea mai mică a mai multor fabrici, care şi-au redus producţia între timp, dar au rămas la un număr relativ mare de angajaţi. Uzinele din Germania sunt automatizate pe partea de producţie de caroserii şi multe alte componente, dar pe linia de asamblare încă mai implică un număr mare de oameni, spre deosebire de China, unde există multe uzine care au minimizat prezenţa oamenilor la aproape toate etapele de asamblare.
Acelaşi studiu mai spune că maşinile electrice, dacă sunt fabricate în volum mare, pot genera costuri simţitor mai mici e salarizare per automobil, începând de la 1.660 dolari per maşină. Însă producătorii de maşini electric care operează cu volume mici de producţie au costuri uriaşe care trec uneori de 10 mii dolari per automobil. Totuşi, vorbind de producţia în volum mare, studiul confirmă ceea ce spuneau şi furnizorii auto — că maşinile electrice au nevoie de mai puţine componente, mai puţin R&D din partea furnizorilor, şi implică mai puţină forţă de muncă în producţia finală.
E mult mai interesantă comparaţia între costurile de salarizare per maşină făcute de germani pentru fiecare ţară. Aşadar, am menţionat mai sus că Germania are cel mai mare cost de salarizare, de 3.307 dolari/maşină. Ea e urmată de Marea Britanie, o ţară considerată de asemenea scumpă, cu un cost de 2.333 dolari/maşină, iar pe locul 3 în topul celor mai scumpe ţări se află Italia, cu un cost de 2.067 dolari/maşină. Franţa e pe locul 4, cu 1.569 dolari/maşină.
Deci, pe primele 4 poziţii sunt ţări europene, care generează cele mai mari costuri. SUA e pe locul 5 şi generează costuri de doar 1.341 dolari/maşină, deci de 2,5 ori mai puţin decât Germania. Iar aici autorii studiului atrag atenţia că această discrepanţă, cooptată cu tarifele din SUA, ar putea determina producătorii auto germani să mute o parte din producţie din Germania în SUA.
Japonia e mult mai competitivă decât Germania şi SUA în costul de salarizare per maşină, arată studiul, având doar 769 dolari/maşină, iar asta se datorează volumului mare de producţie raportat la numărul de angajaţi şi liniile de asamblare eficiente, construite după principiul producţiei sincronizate cu exactitate.
Surpriza cea mare a concluziilor germanilor vine la ţările cu cel mai mic cost de salarizare. China nu mai e ţara cu cel mai mic cost al forţei de muncă, având 597 dolari/maşină. Sună ca o cifră mult mai mică decât Germania sau alte ţări europene şi chiar decât SUA. Dar paradoxul e că mai există alte 4 ţări în care costurile de salarizare sunt mai mici decât în China, inclusiv România.
Turcia e ţara care se clasează pe locul 4 în clasamentul celor mai mic costuri, deasupra Chinei, cu 414 dolari/maşină. Iar pe locul 3 se clasează Mexic, cu 305 dolari/maşină.
Pe locul 2 e plasată în mod surprinzător România! Germanii au indicat că în România costul de salarizare per maşină e de doar 273 dolari! Deci, de 12 ori mai puţin decât în Germania şi 2 ori mai puţin decât în China. Prin urmare, costul de salarizare în România e mai mic decât în China, conform acestui studiu!
Asta nu înseamnă că un angajat la o uzină auto din România primeşte un salariu de 12 ori mai mic decât unul din Germania. Însă înseamnă că volumul de producţie în România, raportat la numărul de angajaţi din uzină şi cei implicaţi în dezvoltare, rezultă într-un cost de 12 ori mai mic decât în Germania per automobil produs şi de 2 ori mai mic decât în China.
Iar ţara cu cel mai mic cost de salarizare a fost desemnată Maroc, unde cifra e de doar 106 dolari/maşină. Nu în zadar Dacia are două uzine în Maroc, deci, iar pe lângă asta şi Stellantis e deja prezent în forţă în Maroc.
Vezi mai jos şi clasamentul complet al costurilor de salarizare per automobil din acest studiu.
4
168,549
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!