Germanii au lansat noul BMW M2 CS în Italia, însă au lăsat parametrii tehnici învăluiţi în mister deocamdată
24 Mai 2025, 12:08 Ilie Toma
BMW e unul din puţinii producători, şi singurul din triada germană, care mai produce un coupe cu tracţiune spate, conceput pentru performanţă şi pasiune, dar totodată cu rolul de a fi cel mai accesibil model din liga de performanţă. BWM M2 e un model M mai tineresc, creat pentru cei care adoră spiritul de condus puritan, dar care nu pot încă plăti peste o sută de mii pe oricare alt model M. Şi doar pentru menţinerea acestui model mai accesibil în gama sa, cu formulă clasică, BMW merită toată admiraţia. Dar acum germanii au mers şi mai departe de atât şi au lansat noul M2 CS, oferind astfel o nouă ediţie supremă pentru cel mai compact BMW M.
Abrevierea CS vine de la Competition Sport în zilele noastre, iar în ultimii ani ea şi-a câştigat o notorietate şi mai mare datorită modelele M3 CS, care aduc 550 CP în loc de 510 CP pentru M3 Competition înainte de facelift şi în loc de 530 CP pentru M3 Competition xDrive după facelift. Şi nu e vorba doar de o putere un pic mai mare a motorului, ci şi de o altă calibrare a suspensiei şi alte elemente de montate a motorului pe caroserie, pentru a simţi mai mult vibraţiile acestuia în caroserie.
Foto: BMW M3 Touring CS
Totul e făcut pentru ca maşina să rezoneze direct cu performanţa motorului şi a drumului pe care rulează, astfel încât e recalibrată şi suspensia, şi direcţia. Şi, desigur, există şi o listă lungă de elemente de design şi echipări, care sunt prezente în mod obligatoriu pe M3 CS.
Doar că M2 nu avea până acum o ediţie CS. Maşina are sub capotă acelaşi motor S58 de pe M3, de 3,0 litri, doar că acesta era calibrat să fie ceva mai relaxat, la 460 CP şi 550 Nm, după care a fost adus la 480 CP şi 600 Nm. La 480 CP, M2 avea o putere exact cât versiunea incipientă, cu cutie manuală şi tracţiune spate, a lui M3, dar ceva mai mult cuplu.
Ei bine, acum vine şi multaşteptata versiune M2 CS, pe care germanii au dezvăluit aseară la Concorso dEleganza la Villa dEste. Modelul aduce o proeminenţă mult mai mare a uşii portbagajul, cu rol de spoiler integrat pentru o forţă mare de apăsare, dar şi forme diferite ale barelor de protecţie.
Modelul are prize mari de aer şi în partea frontală, grila obişnuită fiind înlocuite de câteva bare, care să lase liber restul suprafeţei radiatorului.
Dar noul BMW M2 CS nu va avea blocuri optice cu LED-uri de zi de culoare galbenă, cum se întâmplă la M3 CS. Se pare că o asemenea dotare nu va fi disponibilă nici măcar opţional, BMW lăsând-o doar pentru fraţii mai mari.
Emblema cu litere conturate cu roşu e prezentă. Iar jantele pot fi aurite, într-un stil similar cu M3 CS. Deci tot vor exista multe posibilităţi de configurare frumoasă a acestui model.
Iar la interior, ca şi la M3 CS, cotiera nu mai are spaţiu de depozitare, ci un loc de care să-ţi fixezi casca atunci când ieşi pe circuit cu maşina.
Germanii au lăsat parametrii tehnici ai noului model învăluiţi în mister, declarând că le vor face publice la 28 mai. Însă aseară au existat deja mai multe scurgeri de informaţii, care arată că noul M2 CS ar putea avea fie 530 CP, exact cât M3 xDrive Competition, fie 529 CP, situându-se imediat sub acesta, pentru a păstra simbolismul unei ierarhii.
Dacă asta va fi puterea, maşina va fi o superbă jucărie de drift, pe lângă un instrument superb de tururi pe circuit, şi asta pentru că tracţiunea ei a rămas pe puntea spate, iar M3 are 530 CP doar nu tracţiune integrală, în timp ce modelul cu tracţiune spate are 510 CP. Ar fi fost mai logic, deci, ca BMW M2 CS să aibă 510 CP şi el, o putere care ar fi oricum formidabilă pe o asemenea maşină compactă.
Dar această maşină nu e făcută pentru achiziţii logice şi raţionale, ci pentru cele emoţionale din pură pasiune. Aşa că puterea reală poate fi oriunde între 510 şi 530 CP, cifra exactă urmând s-o aflăm peste câteva zile.