În 5 luni de exploatare a lui BMW X3 M50, am descoperit paradoxul unui consum neaşteptat de mic pe un motor de 3,0 litri şi 398 CP şi costuri minime de mentenanţă
25 Mai 2025, 12:46 Ilie Toma
Exact la schimbarea dintre ani, în ultimele zile de decembrie, am cumpărat un exemplar din noua generaţie BMW X3 drept un SUV înlocuitor pentru Skoda Karoq pe care o vândusem anterior, după ce o exploatasem 277.000 km. Iniţial, ne gândeam că motorizarea diesel a lui X3 era mai raţională, însă după ce am făcut un test drive cu versiunea M50, ea a fost cea care ne-a furat inima imediat. Aşa că am făcut un efort suplimentar şi am decis să cumpărăm un BMW X3 M50, aşa cum scriam în prima relatare, în care-i uram bun venit acestei maşini. Ei bine, între timp au trecut 5 luni de exploatare a lui BMW X3 M50, iar în aceste cinci luni am descoperit paradoxul unui consum neaşteptat de mic pe un motor de 3,0 litri şi 398 CP, cu costuri minime de mentenanţă. Da, am făcut şi primul service între timp, iar impresiile de exploatare s-au adunat multe în această perioadă.
BMW X3 M50 e maşina condusă preponderent de soţia mea în zilele de muncă, la fel cum se întâmpla şi cu Skoda. Rulează mult, în regimul pe care-l avea Skoda anterior, făcând adeseori câte 170-180 km pe zi în timpul săptămânii. O conduc destul de mult şi eu, dar mai ales în zile de week-end, în ieşirile de seară sau în ieşirile din afara ţării. Dar oricum, X3 rămâne maşina soţiei în familia noastră şi trebuie să recunosc că unul din imboldurile de a achiziţiona versiunea M50 era faptul că nu mă simţeam confortabil după ce cumpărasem un BMW M3 ca maşină a mea de vis şi avusesem toată susţinerea soţiei, aşa cum mai rar se întâmplă în lumea asta, ca să ne împlinim acel vis. Şi atunci când acel superb M3 ajunsese în garaj, mă rodea ideea că şi soţia mea merită o maşină similar de plăcută, chiar dacă în cazul ei un SUV e o condiţie aproape obligatorie la drumurile lungi pe care le face. Iar M50 a fost sclipirea ce nu mai lăsa loc de alte opţiuni.
Ei bine, acest ritm de exploatare a făcut ca în 5 luni maşina să adune aproape 18.000 km parcurşi. Parcursul de pe odometru e de peste 18.000 km în acest răstimp, dar noi am cumpărat maşina cu câteva sute de kilometri pe bord, 400 km dintre care erau făcuţi tot de noi, pentru filmarea primului test drive cu ea, când maşina aparţinea celor de la BMW Moldova şi fusese configurată şi comandată ca maşină pentru teste drive.
Din fericire, cei de la BMW Moldova au fost de acord să ne-o vândă la scurt timp după acel test, ei rămânând o perioadă lungă fără un X3 de test. Mi-au înţeles pasiunea şi au făcut totul pentru ca ea să se materializeze într-o nouă achiziţie.
Consum neaşteptat de mic pentru un motor de 3,0 litri de 398 CP, pe un SUV M
Ceea ce ne-a impresionat imediat după achiziţie şi continuă să ne impresioneze şi azi e consumul neaşteptat de mic al lui BMW X3 M50. În zilele de muncă, maşina porneşte din suburbie, traversează Chişinăul pe rutele de la periferie a acestuia, dar oricum prin traficul matinal intens, pentru vreo 30 km, după care face încă vreo 60 km de traseu. Ca timp, însă, traversarea capitalei prin trafic ia mai mult decât distanţa dublă de traseu. Apoi seara scenariul se repetă în direcţie inversă.
Şi în acest scenariu, BMW X3 M50 a tot continuat să indice cifre uimitoare de consum mediu, cuprinse de cele mai multe ori între 7,1-8,9 litri/100 km!
Toate astea se întâmplă pe un SUV care cântăreşte două tone, şi care e cea mai performantă motorizare actuală din gama X3, având 3,0 litri turbo şi 398 CP! Un BMW ce aparţine diviziei M, în esenţă, chiar dacă e cumva o versiune intermediată între motorizările standard şi un eventual X3M. Da, motorizarea e una mild hibrid, cu electromotor de 18 CP integrat între motorul cu combustie şi cutie, iar motorul cu combustie scoate 381 CP (suma e de 398 CP, nu 399, din cauza sumei în kW şi convertirii ulterioare în CP). Dar totuşi, nu vorbim de un hibrid în toată legea, iar o asemenea cifră e de-a dreptul excepţională.
Teoretic, dacă am o zi de condus doar urban, cu accelerări mai intense, pot urca spre vreo 11,2 litri/100 km. Însă practic, de cele mai multe ori cifrele sunt altele. Maşina face regenerare în funcţie de traficul din faţa ta, intervenind automat cu regenerarea dacă iei piciorul de pe acceleraţie, frânând astfel lent cu electromotorul dacă ea simte că ai oricum trafic în faţă care circulă mai lent. Şi o face fără cruise control inclus. O face şi înainte de intersecţii unde va trebui să virezi, de exemplu cele în formă de T, ştiind din datele de navigaţie forma acelei intersecţii. Iar în traficul intens urban are şi o funcţie de cruise control activ, care porneşte şi opreşte în ritm cu traficul, dirijând chiar şi volanul, ca un soi de condus autonom, devenind şi mai eficientă în consum. Desigur, nu e un condus complet autonom, maşina cerându-ţi să priveşti drumul şi să mai intervii uneori.
Dar uneori, în acelaşi trafic de dimineaţă, cifrele de consum scoase pe segmentul scurt din suburbie până la marginea oraşului şi apoi zeci de minute petrecute în ambuteiaje pot fi de-a dreptul incredibile. Am obţinut şi 5,7 litri/100 km sau 5,8 litri/100 km cu acest motor de 3,0 litri! E atât de paradoxal acest consum, încât aproape că-ţi vine să strigi că ne-au minţit până acum toţi cei care ne determinau să cumpărăm SUV-uri mari cu motoare mici, spunându-ne că astfel vom economisi în consum şi emisii!
Asta face ca atunci când faci plinul rezervorului, cu benzină 95 apropo, nu 98 ca la M3, autonomia indicată cu un singur rezervor să indice şi 830 km, iar o dată am prins şi 884 km indicaţi drept autonomie!
Am călătorit cu acest BMW M3 M50 pe traseul Chişinău-Iaşi-Chişinău şi e formidabil. Eficienţa a fost similară, chiar şi la un condus mai sport n-am depăşit 8,4 litri/100 km, iar într-un regim mai domol am obţinut 7,1 litri/100 km.
Impresii despre motor, frâne şi suspensie
Motorul B58 e fenomenal, e excepţional în sunetul pe care-l scoate şi senzaţiile pe care le dă. Orice depăşire de traseu e fulgerătoare dacă vrei. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcută exemplar. Dimpotrivă, noi ne dorim cumva să arătăm că există şi şoferi de BMW care pot depăşi doar regulamentar, care folosesc întotdeauna indicatoarele de direcţii şi care conduc cu respect faţă de alţii.
Frânele maşinii sunt foarte bune, având discuri de diametru mare şi având şi ele etriere mai puternice ale diviziei M. Reuşesc să menajeze puterea imensă foarte bine.
Noi am cumpărat maşina cu un set adiţional de jante şi anvelope de iarnă, şi am preluat-o de la distribuitor cu anvelopele de iarnă, care sunt de marcă Pirelli şi au diametru de 19 ţoli. Lăţimea acestora e de 245 mm, dimensiunile fiind identice pe ambele punţi. Însă anvelopele şi jantele de vară sunt de 21 de ţoli, fiind mai late în spate decât cele din faţă. Pe puntea faţă lăţimea anvelopelor de vară e de 255 mm, iar pe spate dimensiunea e de 285/35 R21. Trebuie să recunosc că maşina arată superb cu jantele mari de vară, şi am tot admirat-o o perioadă după ce i-am schimbat roţile.
Aşteptam că X3 M50 va fi mult mai rigid cu aceste jante de 21, faţă de cât de moale era cu cele de 19. Însă nu e aşa, chiar dacă M50 are suspensie M, cu setări mai ferme. Se simte o mică diferenţă, dar maşina n-a devenit excesiv de rigidă. Iar datorită lăţimii cu 40 mm mai mari a anvelopelor de vară spate şi a profilului mai mic, maşina intră în viraje aproape ca un sedan M. Mai ales dacă mai apeşi niţel şi acceleraţia, tracţiunea integrală fiind setată să livreze mai mult cuplu pe puntea spate, traiectoria maşinii în viraje devine una demnă de modelele M adevărate.
Impresii despre habitaclu, multimedia şi dotările care ne aduc plăcere
În cele 5 luni de exploatare, pot confirma că spaţiul interior e mai mult decât suficient pentru o familie cu doi copii, chiar şi pentru călătorii mai lungi. Da, unele detalii din interior au zone de plastic un pic bizare, care pot fi criticate, precum butoanele de la uşi, sau zonele mici de piano black de pe uşi. Aşa şi nu pot concepe de ce materialul textil de pe bord e considerat dotare de lux, faţă de acoperirea planşei cu piele, dar nu e ceva care să ne deranjeze. Izolarea fonică e foarte bună, nimic nu scârţiie în interior chiar şi pe drumuri mai rele, iar asta fortifică senzaţia e calitate.
Faţă de Skoda, maşina are mai puţin spaţii de depozitare practice şi doar un singur cui de agăţare a cumpărăturilor de la supermarket în portbagaj, deşi portbagajul e mai mare. Însă e mai spaţioasă în interior, mai ales pentru pasagerii spate. Acoperişul panoramic e imens şi dă senzaţie de spaţialitate şi mai mare. Iar pasagerii din spate au propria lor zonă de climatizare, cu un ecran separat, dar şi încălzire scaune.
În faţă, scaunele au nu doar încălzire, dar şi ventilare, şi ador automatizarea acestei funcţii. Ventilarea poate opera la 3 nivele de intensitate, primul fiind unul ce abia suflă, discret. Când urci în maşină pe vreme caldă, şi ea simte această temperatură mai mare, climatizarea porneşte automat ventilarea scaunelor la nivelul 1, adăugând un confort preţios, care te face să te simţi de minune. Făcând-o discret, doar îţi ajută corpul să se simtă răcoros şi plăcut, fără a sufla intens. Funcţia se activează automat şi la pasagerul din dreapta, dacă maşina simte că scaunul de acolo e ocupat. Şi după o perioadă, în funcţie de contrastul de temperaturi, poate opri ventilarea, sau dimpotrivă, o poate ţine timp mai îndelungat. Depinde şi cât de rece ai setat că vrei să fie în maşina ca temperatură, faţă de temperatura de afară. Dacă ai 21,5 grade, spre exemplu, şi după câteva minute cu ventilare automată îţi pare prea frig şi ajustezi la 22,0 grade, atunci maşina s-ar putea să deconecteze ventilarea la scaune, înţelegând că nu e nevoie de ea. E programată foarte bine, şi intervine exact cum ţi-ai dori în viaţa reală.
La fel de logic e şi sistemul multimedia, care operează impecabil. Sistemul e foarte avansat în funcţii, dar nu e excesiv de dificil de operat, fiind intuitiv. Şi sistemul audio harman/kardon îl completează de minune, cu un sunet larg şi expresiv, care ajunge de la cele mai joase frecvenţe de 20 Hz până la cele mai înalte de 20 kHz. De asemenea, şi head-up display e o dotare excelentă, care face condusul mai plăcut, unde ai viteza întotdeauna afişată acolo pe parbriz, dar şi unele informaţii adiţionale.
Probleme de soft, cum mai auzim de la maşinile moderne în viaţa reală? Niciuna deocamdată. Totul e logic, totul funcţionează predictibil. Ba chiar şi conectarea automată a diferitelor telefoane e logică, în funcţie de cine urcă la volan şi cine a fost ultimul. Teoretic, doi şoferi putem avea două chei şi toate setările se memorează separat. Dar nouă ne e mai simplu să folosim aceeaşi cheie, pe acelaşi profil şi doar apăsăm butonul 1 sau 2 la activarea poziţiei memorate a scaunelor, oglinzilor şi head-up display-ului când urcăm în maşină. Şi atunci, dacă urc eu la volan, maşina va simţi telefonul meu şi îl va conecta la Apple CarPlay şi toate celelalte funcţii, prin Bluetooth şi WiFi. Când urcă soţia, maşina va conecta automat telefonul ei. Dacă urcăm împreună în acelaşi timp, maşina va conecta telefonul care a fost conectat ultima dată, iar dacă vrei poţi schimba manual conectarea la celălalt. Iar ca să evit această operaţiune manuală, dacă ieşim împreună după ce a condus ea maşina, pot ieşi din casă cu 30 secunde mai devreme ca ea, să pornesc motorul pentru o scurtă încălzire, şi atunci maşina va simţi telefonul meu mai aproape şi-l va conecta pe el.
Iarna am folosit funcţia de pornire automată a motorului la o oră anumită, el funcţionând de obicei vreo 10 minute pentru a se încălzi înainte de un drum şi pentru a încălzi habitaclul. Poţi programa ora exactă la care vrei să porneşti, şi maşina va porni motorul cu 10 minute înainte. Teoretic, ar trebui să pot face asta şi din aplicaţia mobilă, dar această aplicaţie încă nu e disponibilă pentru Moldova.
Primul service la BMW X3 M50
În luna martie, am fost la primul service. Maşina estimează singură când are nevoie de schimbul de ulei, monitorizând nivelul şi calitatea acestuia, dar şi numărul de kilometri parcurşi, orele de funcţionare şi modul în care se conduce maşina. Teoretic, intervalul e cam de 10.000 km, şi asta mă bucură, pentru că motorul B58 e superb şi aş vrea să aibă parte de schimburi de ulei corecte, ca să-l păstreze superb mult timp.
Am cumpărat maşina cu pachetul de service BSI inclus, ceea ce înseamnă că toate aceste vizite la service-ul oficial sunt incluse şi sunt gratuite, cu excepţia plăcuţelor de frână. M-am programat din timp şi am mers la service-ul BMW Moldova din Chişinău.
La service-ul oficial am dat peste cel mai talentat şi pasionat mecanic pe care l-am văzut vreodată în viaţa mea, Valentin. Acest om e profund pasionat de BMW-uri, are propriile BMW-uri la care a lucrat ca la carte, pe unul transformându-l după exemplul unui E46 CSL. Dezasamblează motoarele complet şi le asamblează înapoi cu pasiune, mi-a arătat nenumărate lucrări anterioare complexe pe care le-a făcut şi cunoaşte construcţia BMW-urilor aşa cum toţi pasionaţii auto ne-am dori ca mecanicul care lucrează la maşina noastră să o facă.
Nu ştiu, poate şi alţi mecanici la service-urile BMW sunt la fel de pasionaţi şi pricepuţi, dar din toţi mecanicii cu care am interacţionat vreodată în experienţa mea, Valentin cel mai talentat şi îmbibat de pasiunea pentru ceea ce face, şi mă bucur că service-ul oficial a găsit şi a angajat un asemenea om.
Mi-a explicat tot despre motorul B58 în această ultimă iteraţie a sa, şi mi-a zis şi părerea sa de mecanic că e cea mai inspirată achiziţie pe care o puteam face pe un X3, alegând anume acest motor sub capotă.
Foto: Aşa arată motorul B58 de pe BMW X3 M50, fără capacul de deasupra
A scurs uleiul şi s-a bucurat ca pentru maşina lui văzând culoarea şi claritatea uleiului, spunându-mi că e o stare pe care ai vrea s-o vezi la fiecare schimb.
Programul oficial de service nu includea şi un filtru de admisie la acest parcurs, dar am decis că vreau să-l schimb pe cont propriu şi am plătit doar acel filtru. M-am gândit că trăim într-o zonă cu mai mult praf pe drumuri şi că vreau să ştiu motorul mai protejat. Filtrul vechi nu era într-o stare care să fi necesitat schimbarea de urgenţă. Dar oricum mă simt mai bine ştiind că am pus un filtru nou.
La final, am ieşit din service doar cu costul acelui filtru pe care am vrut eu să-l schimb. Dacă aş fi urmat recomandarea oficială, aş fi plătit 0 lei pentru consumabile şi manoperă. Deci, o mentenanţă îmbucurător de puţin costisitoare, şi aşa va fi primii 100.000 km, după care în intervalul 100.000-200.000 km avem acoperire parţială a unor costuri.
Schimbarea roţilor de iarnă la vară am făcut-o tot la BMW, pentru că mi-era mai simplu să o facă aşa. Deci am venit cu setul de jante şi anvelope de 21, pe care nu le folosisem anterior, şi i-am rugat efectiv să-mi schimbe jantele. Dar cei de la BMW au făcut încă o dată echilibrarea roţilor şi le-au pus pe maşină. După ce schimbi roţile la noua dimensiune, e nevoie să introduci prin ecranul central multimedia faptul că ai schimbat aceste roţi, şi-i poţi permite maşinii să le identifice automat. După ce va rula vreun kilometru, maşina va scrie că a identificat automat roţile şi jantele şi-ţi va scrie şi dimensiunea. Roţile au acelaşi diametru exterior, poate cu o diferenţă milimetrică, dar pentru ca sistemul de tracţiune integrală să gestioneze corect cei 398 CP, e nevoie ca el să ştie exact ce roţi are, din opţiunile autorizate pentru această motorizare.
Paradoxul lui BMW X3 M50
Maşina asta e un paradox al unui consum neaşteptat de mic, dar totodată al capacităţii de a-şi dezlănţui putea de supercar imediat ce ţi-o doreşti. Însă chiar şi atunci când conduci domol, motorul murmură superb de frumos, şi-ţi oferă senzaţia aia tot mai uitată în lumea auto a unui motor cu mari rezerve de putere, pe care ţi le pune imediat la dispoziţie. Şi accelerările care pentru alte maşini par la limita puterilor lor, aici se fac cu motorul turat la 1.500-2.200 rpm, odihnindu-se, doar vitezometrul fiind martorul rapidităţii cu care accelerează. Când urci în zona e 3.500-6.000 rpm, ai deja accelerarea aia fulminantă, or, maşina asta poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 4,6 secunde! Şi credeam că va trebui să plătim mult mai mult în consum mare, pentru această plăcere. Dar am descoperit că avem un consum neaşteptat de mic şi că toată această plăcere ne-a costat mai mult doar în preţul achiziţiei iniţiale, dar nu şi ulterior, în exploatare.
Am avut vreo problemă cu maşina, vreo adresare pe garanţie? Nu, niciuna, şi sperăm nici să nu avem. X3 M50 are deja peste 18 mii km şi suntem încântaţi de el. Aşa cum îmi spune soţia glumind, modul în care se conduce maşina, şi satisfacţia care o oferă în fiecare zi, îmi exclude necesitatea unor vizite la psihologi sau psihoterapeuţi. Pentru că te ajută să rezişti mai bine la ritmul intens de muncă. Şi te aduce înapoi acasă cu un zâmbet implicit pe buze şi o senzaţie de împlinire, pe care puţine maşini o pot livra.