O companie aproape necunoscută din Italia a lansat un nou hypercar cu un motor V12 quad turbo de 2.157 CP, cu inginerie proprie, fără vreun sistem hibrid
23 Mai 2025, 21:07 Ilie Toma
În zilele noastre, până şi companiile producătoare de hypercar-uri nu-şi mai dezvoltă întotdeauna noile motoare cu combustie, iar aici e suficient să amintim de Bugatti şi Aston Martin, care au apelat la Cosworth pentru a-şi dezvolta motoarele V16 şi, respectiv, V12. Şi într-un asemenea context, acum aflăm că o companie aproape necunoscută din Italia a lansat un nou hypercar cu un motor 12 quad turbo, de 2.157 CP, ingineria căruia a fost creată cu forţele proprii! Compania are numele de Giamaro Automobili, iar noua lor creaţie are numele de Katla.
Giamaro Automobili e o companie mică, fondată în 2021, deci doar acum 4 ani, de doi fondatori, tatăl GIacomo şi fiul Pierfrancesco Commendatore. Familia Commendatore e cunoscută în regiunea Bologna, făcându-şi averea din producţia de saltele Emilflex şi Permaflex. Cei doi au fondat compania cu misiunea de crea automobile italieneşti în cea mai bună tradiţie a industriei auto din această ţară, dar aplicând progresele actuale în metalurgie şi proiectare inginerească, ce ar permite atingerea unor valori de neîntrecut în toată lumea. Iar tatăl a fost unul din susţinătorii Pagani la începuturile sale.
Compania îşi dezvoltă toate componentele maşinilor pe interior, inclusiv ingineria motorului, chiar dacă pe alocuri, pentru anumite simulări şi verificări a apelat la cei de la Italtehnica. Iar rezultatul final, dezvăluit acum, e de-a dreptul uluitor.
Noul Giamaro Katla e un hypercar de 4.791 mm lungime şi 1.188 mm înălţime, cu o lăţime imensă de 2.027 mm, dar care cântăreşte doar 1.450 kg.
Motorul e amplasat median, şi acesta e un V12 imens, de 6.988 cm cubi! Cine mai creează în zilele noastre motoare noi V12 de 7,0 litri? Până în vremurile de aur ale supercar-urior italiene asta ar fi fost considerat un curaj nebunesc!
Motorul are cele două blocuri poziţionate la 120 grade, pentru a face loc la cele 4 turbine în interiorul celor două blocuri. Arborii cu came nu sunt acţionaţi prin vreun lanţ de distribuţie sau curea, ci prin roţi dinţate, pentru precizie maximă, neschimbată în timp.
Motorul poate avea două configuraţii de putere — una în care atinge 1.670 CP la 8.500 rpm şi 1.556 Nm şi alta în care puterea sa maximă ajunge la 2.157 CP la 9.000 rpm, iar cuplul ajunge la 2.008 Nm! Dar cele două configuraţii sunt posibile pe acelaşi motor, doar că ele se activează cu două chei diferite. Mai există şi o a treia cheie, de valet, care limitează şi mai mult puterea şi turaţiile.
Toată această putere poate fi transmisă fie printr-o cutie manuală automatizată de 7 trepte sau printr-una cu dublu ambreiaj şi 11 trepte, care e încă în dezvoltare. De acolo, toată puterea pleacă doar spre puntea spate! Nu există tracţiune integrală, nu există niciun sistem hibrid şi nici măcar mild hibrid.
Structura e una de monococ de fibră de carbon, iar suspensia e elaborată sofisticat, în cel mai bun spirit al supercar-urilor italieneşti.
Compania e localizată în Modena, în inima industriei auto italieneşt, pentru a avea acces la talente. Iar omul responsabil de echipa de ingineri e legendarul Loris Bicocchi, un pilot de teste care a muncit alături de ingineri la dezvoltarea supercar-urilor Lamborghini, Bugatti, Pagani şi Koenigsegg.
Şi-a început cariera încă în anii 1970 şi a participat până şi la primul Countach, iar apoi la Diablo, Bugatti EB110, Pagani Zonda, Bugatti Veyron şi Chiron.
Deci, chiar dacă vorbim de o companie nouă şi încă aproape necunocută, oamenii din ea au pasiune şi experienţă enormă, iar asta e cea mai bună recomandare pentru aceştia.
Şi designul noului hypercar italian a reuşit, mai ales la posterior, să facă ceea ce e foarte dificil în această nişă, să-şi adopte o identitate nouă, uşor memorabilă, fără a copia pe nimeni.
Acceleraţia noului model sau viteza maximă nu e cunoscută încă. Dar, al 2.157 CP scoşi intr-un motor cu combustie, avem de-a face efectiv cu cel mai puternic automobil din lume, cel puţin din cele confirmare oficial pentru producţie. E mai puternic şi decât noul Bugatti Tourbillon, care are 1.800 CP. E mai puternic şi decât electrica Rimac Nevera, cu cei 1.914 CP ai săi.
Deci, e un nou moment istoric, unul despre care puţin credeau că s-ar mai putea întâmpla în zilele noastre!