O companie din România dezvoltă o nouă baterie de 1.500V pentru centrale de reţea, fără componente esenţiale chinezeşti, într-un efort european de a avea sisteme BESS de concepţie proprie

14 Mai 2025, 14:14
Redacţia PiataAuto.md
România se impune rapid drept un lider tehnologic pe harta europeană a bateriilor pentru centrale de reţea şi pentru maşini electrice, mai ales în contextul în care producătorul suedez Northvolt a falimentat şi a lăsat un gol imens de proiecte nerealizate. Compania românească Prime Batteries Technology e cea care a avut o evoluţie fulminantă între timp, deţinând o fabrică de baterii în comuna Cernica de lângă Bucureşti şi fiind deja implicată în construcţia mai multor centrale de reţea cu baterii în România, inclusiv ultima anunţată dintre ele, pentru Hidroelectrica. Iar acum aceeaşi companie românească e cea care confirmă dezvoltarea unei noi baterii de 1.500 V pentru centralele de reţea, fără componente esenţiale chinezeşti, într-un efort european de a avea sisteme BESS de concepţie proprie. Mai mult ca atât, românii sunt cei care au cooptat câteva din cele mai performante şi experimentate companii europene şi internaţionale din acest domeniu, pentru a elabora împreună un produs desăvârşit şi eficient în costuri.
Centralele cu baterii de reţea (BESS) sunt tot mai importante în ultimul timp, devenind o componentă aproape obligatorie în toate reţelele electrice în contextul unei cote tot mai mari de energie regenerabilă, or, ele sunt cele care pot stoca rapid electricitatea produsă în perioadele de producţie mare şi consum mic şi o pot ulterior livra înapoi în reţea în orele de consum maxim şi producţie mică, ajutând enorm la echilibrarea reţelelor şi la asimilarea unor cote şi mai mari de energie regenerabilă.
Cei de la Prime Batteries Technology au deja un sistem BESS propriu, pe care-l instalau inclusiv împreună cu suedezii de la Monsson, cu un sistem patentat de răcire prin lichid. Însă, la valul de comenzi şi de atenţie îndreptată acum spre compania românească, ea are nevoie de un sistem BESS de generaţie nouă, care să poată fi contrapus celor mai performante sisteme din lume şi care să poată fi uşor scalabil pentru centrale mult mai mari, eventual de sute de MWh sau chiar GWh.
Foto: Module de baterii ale Prime Batteries Technology

Iar dezvoltarea acestui sistem BESS de generaţie nouă e în plină derulare acum, compania românească reuşind să coopteze companii cu experienţă şi competenţă enormă în acest proiect. Orice baterie de reţea, fie ea înglobată în containere standardizare sau în module mai mici, are nevoie de circuite integrate pentru management şi semiconductori. Iar aici majoritatea producătorilor optează pentru soluţii chinezeşti, aflate la îndemână. Cei de la Prime Batteries Technology i-a cooptat, însă, pe olandezii de la NXP Semiconductors, o companie cu experienţă enormă, desprinsă cândva din compania Philips, care deţine şi o fabrică de ciclu complet de producţie a semiconductoarelor în Olanda. Cei de la NXP Semiconductors fac şi cea mai dificilă şi lungă parte a producţiei în Olanda, cea de formare a plăcuţelor cristaline semiconductoare.
Românii au cooptat şi divizia din Germania a companiei americane Arrow Electronics, cu sediul în Neu-Isenburg. Compania e una din cele mai mari din lume în producţia de electronice avansate şi are o experienţă enormă care va fi utilă în multiple componente necesare noului sistem BESS performant — circuite protejate, senzori de toate tipurile aplicabile în asemenea baterii şi centrale, switch-uri electromecanice, releuri, sisteme de management termic, stabilizatoare de reţea pentru cooptarea bateriilor în instalaţii de reţea şi inginerie integrată.
Desigur, proiectarea şi integrarea finală a acestor baterii va fi dirijată de inginerii români de la Prime Batteries. Fabricarea viitoare baterii va avea loc în România, uzina din Cernica urmând a fi extinsă până la o capacitate anuală de 6 GWh, în cadrul unui plan de investiţii de 800 milioane euro! Echipamentele necesare extinderii capacităţii deja au fost comandate, iar dacă ne întrebăm dacă scara de 800 milioane euro investiţii e credibilă pentru o companie românească, atunci amintim că Prime Batteries a beneficiat de o investiţie uriaşă din partea conglomeratului EIT InnoEnergy, în care îşi au participaţii giganţi precum Siemens, VW, ING şi UE. Intrarea lor în acţionariat s-a făcut cu 1 miliard de euro investiţi în compania românească.
Bineînţeles, judecând după experienţa deceptivă a celor de la Northvolt, am putea să ne întrebăm de unde îşi ia compania românească catozii pentru producţia bateriilor proprii, pentru că asta e partea cea mai dificilă. Ei bine, în februarie 2025, Prime Batteries anunţa un acord semnat cu producătorul sud-coreean Top Material, prin care acesta se angaja să furnizeze materiale pentru catozi companiei româneşti. Deci, din nou, nu s-a optat pentru un producător chinez, dar totodată s-a mers transparent pentru o colaborare cu o companie experimentată în acest domeniu.
Iar noua baterie de reţea a celor de la Prime Batteries va avea 1.500 V, pentru că acesta e standardul de vârf acum în această industrie, el fiind compatibil şi cu tensiunea furnizată de parcurile fotovoltaice mari, dar şi cu multe module de reţea prevăzute pentru integrarea centralelor de baterii.
În Europa mai există uzine care produc baterii pentru centrale de reţea, dar ele sunt preponderent deţinute de sud-coreeni sau de chinezi. Cea mai mare asemenea uzină le aparţine celor de la LG Chem şi e localizată în Polonia, iar ea foloseşte catozi sud-coreeni pentru bateriile litiu-ion şi chinezeşti pentru bateriile LFP. Mai există alte uzine ale CATL, Samsung SDI şi SK Innovation, ultimele două fiind localizate în Ungaria. Ceea ce va diferenţia noul produs românesc, însă, e conceperea lui europeană, dar şi faptul că niciunul din componentele esenţiale nu e de origine chinezească.
Companiile implicate în această elaborare nu anunţă lipsa componentelor de origine chinezească drept unul din scopurile oficiale, însă simpla listă a componentelor esenţiale şi originea lor ne arată această caracteristică distinctivă, care va avea un rol important în viitor pentru alegerea acestui produs de către multe entităţi europene şi eventual americane:

• Catozi — Top Material, Coreea de Sud;

• Semiconductoare şi circuite integrate — NXP Semiconductors, Olanda;

• Circuite protejate, senzori, switch-uri electromecanice, releuri, management termic, stabilizatoare de reţea — Arrow Electronics, Germania (subsidiară SUA);

• Inginerie integrată, fabricare celule baterii şi baterii integrate — Prime Batteries, România.
Foto: Semiconductoare şi circuite integrate produse de NXP Semiconductors

Deci, din câte se pare, anume aşa va arăta noul sistem european BESS de concepţie proprie, creat într-un efort european comun, dirijat de România şi susţinut puternic de UE.
Foto: Vicentiu Ciobanu, CEO, Prime Batteries, Mattias Lange (NXP), Alex Dopplinger (NXP), Marcelo Marques (NXP), Alex Paval (Nokto Group)
2
7,020
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!