Producătorul ceh de camioane Tatra a apelat la germanii de la Siemens pentru a-şi digitaliza şi retehnologiza producţia la fabrica sa
20 Mai 2025, 18:38 Redacţia PiataAuto.md
Producătorul ceh de camioane Tatra e într-o continuă ascensiune de cerere pentru camioanele sale, iar uzina sa trece printr-un proces prin care să-şi sporească potenţialul de producţie. O primă retehnologizare majoră a început acum trei ani, iar Tatra anunţa pe atunci că e şi în căutare de noi angajaţi. Chiar şi aşa, cehii spun că multe din procesele de producţie au atins limita lor şi e nevoie de o retehnologizare şi o digitalizare mult mai profundă, dacă vor să iasă la o cu totul altă scară de producţie. E un moment crucial pentru Tatra, deci, când aceştia au ajuns în punctul în care nu mai pot creşte cu mici perfecţionări şi cu noi angajări de personal, pentru că e nevoie de scalare şi reconcepere a tuturor metodelor de fabricare a camioanelor.
Nu e un secret că Tatra e unul din puţinii producători de camioane din fostul bloc estic care au supravieţuit în economia de piaţă şi a făcut-o după ce a trecut prin devalizări şi doar datorită a doi oameni de afaceri entuziaşti, care au readus compania în proprietate cehă, iar azi fiul unui dintre ei o conduce. Tatra şi-a păstrat divizia de metalurgie, şi are şi producţie proprie a unor componente complete, precum axele sale legendare, şasiuri, cabine, dar motoarele răcite cu aer.
Totuşi, o mare parte din muncă se face manual, cu administrare foarte manuală a ei sau foarte celulară. Chiar dacă s-a cumpărat utilaj adiţional, chiar dacă s-au extins suprafeţele dedicate liniilor de asamblare, nu există o dirijare complet digitală a uzinei, care să coreleze toate procesele, să eficientizeze în mod predictibil timpul alocat şi să excludă sacadările şi pauzele nedorite. Mai mult ca atât, nu există un sistem centralizat de comandare a unor piese la furnizori în timp exact sincronizat cu producţia, pentru a minimiza depozitele. Cu alte cuvinte, uzina mai are multe procese care mai funcţionează în continuare cu metode vechi de demult. Şi aceste procese rezistau relativ bine până la o anumită cantitate şi complexitate, dar valul imens de comenzi creează acum tot mai multe şchiopătări în acest procese.
În mod similar, şi ingineria se face oarecum manual. Desigur, se folosesc softuri de calculator pentru proiectare, dar lipseşte acea verigă avansată care ar corela toate aceste proiectări cu utilajele existente în uzină şi care ar determina exact şi cum ar fi plasată fiecare piesă în producţie, cu toate procesele aferente.
Cu alte cuvinte, la Tatra a venit acum acel moment când fundaţia aia de demult nu mai poate asigura randamentul pentru modernizare şi pentru a crea noi camioane şi mai bune, păstrând tot ce a fost bun. Şi e nevoie de un salt imens de tehnologii. Iar acum cehii au anunţat că au apelat la germanii de la Siemens pentru a-şi digitaliza şi retehnologiza uzina.
Nu vorbim de o scoatere a utilajelor vechi şi înlocuire a celor noi, pentru că asta s-a făcut în mare parte în decursul ultimilor ani. Vorbim mai ales de procesele de proiectare a camioanelor noi şi procesele de producţie, care vor fi dirijare acum într-un flux comun. Inginerii îşi vor putea proiecta mai uşor şi mai rapid noile camioane, evitând limitări de până acum. Fiecare nou camion preluat în comenzi va avea o copie digitalizată, care va genera o programare în fluxul de producţie, cu inventarierea tuturor celor necesare şi comandarea la momentul potrivit a componentelor necesare. Iar fiecare departament va vedea sarcina sa curentă în acest sistem digitalizat, excluzându-se erorile, lipsurile de componente şi pauzele nedorite, cu reţinerea procesului de fabricare.
Nu e nimic extraordinar la nivel de industrie în aceste procese, sunt lucruri pe care le folosesc toate uzinele auto moderne, unele fiind chiar la un nivel mai avansat de atât. Dar pentru Tatra reprezintă o ultimă desprindere de la metodele sale reminiscent comuniste de fabricare pe care le mai avea şi o tranziţie completă în lumea performanţei economice de un nivel nou.
Camioanele Tatra rămân la fel de bune. Doar că acum acestea vor fi fabricate cu mai multă inteligenţă şi randament economic, pentru a putea creşte producţia eliminând risipa de timp şi resurse, provocată de sacadări şi erori.
Cei de la Siemens vor implementa la Tatra şi o dirijare a proceselor curente, şi o gestionare a ciclului de viaţă al produselor şi un sistem de planificare a resurselor în toate diviziile uzinei din Koprivnice. Şi toate aceste sisteme sunt integrate într-o gestionare centralizată.
Cehii spun că decizia lor de a le încredinţa acest rol crucial celor de la Siemens vine după ce au început a colabora cu ei pentru departamentul de ingineri în 2019 şi tot ei au fost cei care i-au asistat şi la achiziţiile utilaje hardware, în cadrul retehnologizărilor anterioare, astfel încât acum toate aceste utilaje mai noi să poată fi conectate şi înglobate la noul sistem digital al uzinei Tatra.
Iar cei de la Siemens au o experienţă uriaşă în acest procese, automatizările de fabrici şi digitalizarea industrială fiind unul din domeniile lor principale de mult timp încoace.
Aşadar, renumitul producător de camioane Tatra, după ce a rezistat cu dârzenie în perioadele dificile pe care le-a avut, are parte acum de una din cele mai importante tranziţii din istoria sa şi intră în lumea industriei competitive la standarde internaţionale de randament. Iar toate acele camioane legendare nu vor mai avea rânduri de 2-3 ani la producţie, cum se întâmpla în ultimii ani, ci vor putea fi produse în număr mult mai mare. Iar pentru Tatra asta înseamnă dezvoltare, într-un nou capitol de istorie, în care să poată produce mult mai mult, pe măsura numelui său legendar care a rezistat în timp şi care e adorat acum.