România are primul mare hub de staţii de încărcare pentru camioane şi maşini electrice, cu putere alocată cât un oraş mic
15 Mai 2025, 11:56 Redacţia PiataAuto.md
România are primul hub mare de staţii de încărcare pentru camioane şi maşini electrice, inaugurat de curând de OMV Petrom pe autostrada A1. Acest nou hub are un număr total de 34 de puncte de încărcare pe cele două sensuri de circulaţie ale autostrăzii, iar puterea alocată pentru el e similară unui oraş mic din România sau Europa occidentală.
Noul hub de încărcare e amplasat la kilometrul 288+810 al autostrăzii A1, în zona localităţii Miercurea Sibiului. Acesta nu e doar cel mai mare din România, ci şi primul care dispune de un număr mare de staţii dedicate special camioanelor electrice, asigurând astfel un prim pilon pentru un eventual coridor rapid de infrastructură pentru camioanele electrice pe autostrada A1.
Din centrul Bucureştiului până la acest punct de încărcare sunt circa 318-320 km, cu circa 300-310 km de la marginea lui, distanţă care au putea fi suficientă doar pentru autonomia camioanelor mai noi, precum Mercedes e-Actros 600, Iveco E-Way sau Volvo FH Electric de după facelift, cu o baterie mai mare. Iar de acolo până la Nădlac distanţa rămasă e de 305 km, deci amplasarea acestui hub e în zona de mijloc al autostrăzii A1.
Foto: Localizarea noului hub de încărcare, plasată pe harta autostrăzilor
O mică inconvenienţă pentru camioane ar putea fi faptul că prizele sunt amplasate spre capătul fiecărui spaţiu de parcare, ceea ce poate însemna că în unele cazuri ar trebui să se intre cu cabina spre capăt, apoi să se dea în marşarier cu remorca, sau să se decupleze remorca, după care doar capul tractor să dea în marşarier la încărcare, aşa cum e afişat pe pozele de la inaugurate.
Puterea prizelor destinate camioanelor e de 400 kW, ceea ce ar asigura un timp de încărcare de până la 1,5-2 ore, în funcţie de capacitatea bateriei şi puterea acceptată de camion. Noul hub are 9 staţii pentru camioane pe fiecare sens de circulaţie, deci 18 staţii în total.
Pe lângă asta, există alte 16 staţii, câte 8 pe fiecare sens de circulaţie, pentru automobilele electrice. Aceste staţii au 300 kW putere fiecare. Pentru maşinile electrice, care au de obicei autonomii şi mai mare, amplasarea e noului hub va fi şi mai prielnică, pentru a avea o singură încărcare intermediară de la un capăt la altul al traversării României.
Tot aici ar urma să apară în 2030 şi o staţie de încărcare cu hidrogen, atât pentru maşini, cât şi pentru camioane.
Ei bine, puterea actuală alocată acestui hub e una de 10 MW, ceea ce echivalează cu puterea alocată de obicei oraşelor mici, de 10-15 mii locuitori, atât în România, cât şi în Europa occidentală. Locaţia are, însă, asigurate conexiuni electrice puternice şi tot utilajul aferent, această infrastructură electrică fiind prevăzută încă de la etapa construirii acestei porţiuni de autostradă, dintre Sibiu şi Orăştie.
Desigur, asta nu înseamnă un consum constant de 10 MW, pentru că totul depinde de solicitarea de facto, şi deci ce câte vehicule electrice vor încărca simultan, dar o putere alocată de 10 MW permite garantarea atingerii unor puteri mari de încărcare pentru aceste vehicule chiar dacă pe fiecare sens de mers vor fi conectate simultan şi 6 camioane electrice a câte 400 kW (2,4 MW) şi 8 maşini electrice a câte 300 kW (2,4 MW), mai rămânând 200 kW putere şi pentru un al 7-a camion. Şi aici vorbim de un singur sens. Pe două sensuri pot încărca simultan 12 camioane electrice cu 400 kW şi 16 maşini electrice cu 300 kW, mai existând şi cele câte 200 kW pe sens libere pentru câte încă un camion.
Judecând după faptul că încă foarte multe maşini încarcă la puteri simţitor mai mici de 300 kW, ir camioanele la puteri mai mici de 400 kW, noul hub are suficientă putere alocată pentru a încărca în viaţa reală la toate staţiile sale simultan cu puterea maximă acceptată de vehiculele electrice conectat acolo. Iar la numărul său mare de staţii, el are toate şansele să devină unul din punctele preferate de încărcare în călătoriile lungi pe autostrada A1 pentru şoferii de maşini şi camioane electrice.