Scania, singurul client rămas pentru Northvolt, nu va mai cumpăra bateriile acestora, iar uzina falimentară riscă închiderea pentru totdeauna
26 Mai 2025, 11:17 Redacţia PiataAuto.md
Producătorul de camioane Scania a fost unul din cei mai mari susţinători ai companiei suedeze Northvolt, fiind convins că bateriile produse în Suedia sunt cea mai bună opţiune pentru un camion produs în aceeaşi ţară. Scania a ajuns să construiască o nouă uzină de baterii împreună cu Northvolt, unde avea loc asamblarea celulelor de baterii în carcase finale. De fapt, şi producătorul de camioane Volvo a fost un susţinător la fel de intens, şi a fondat împreună cu Northvolt compania Novo Energy, cu o uzină construită în Goteborg, aproape de uzinele Volvo. În martie, însă, compania Northvolt a falimentat şi la nivel central, după câteva falimente ale diviziilor sale, iar în aceeaşi perioadă s-a descoperit şi faptul că cei de la Northvolt nici măcar nu reuşiseră să-şi producă propriii catozi, importând tacit catozi chinezeşti şi punându-i pe bateriile cu emblema Northvolt. Ulterior, după anunţarea insolvenţei, cei care administrează acest proces au scos la vânzare la preţuri derizorii noua fabrică extinsă Northvolt din Skelleftea, cu utilaje de sute de milioane de euro, revoltându-i şi mai mult mai pe suedezi. Iar noul şef Volvo a anunţat ulterior concedierea a 50% din angajaţii Novo Energy, declarând că falimentul Northvolt i-a lăsat cu o fabrică mare ca edificiu, dar zero ca şi tehnologie. În acest răstimp al perioadei falimentare, însă, Northvolt a continuat să asambleze celule şi carcase de baterii pentru Scania, care rămăsese singurul client. Ei bine, acum Scania anunţă că nu va mai cumpăra baterii Northvolt, iar astfel producătorul de baterii riscă închiderea pentru totdeauna şi concedierea tuturor angajaţilor care au mai rămas.
Scania a lansat multe versiuni electrice pentru camioanele sale în ultimii ani şi le-a tot demonstrat capacitatea de a munci chiar şi în condiţiile climaterica scandinave. Toate bateriile tuturor camioanelor electrice Scania proveneau de la Northvolt, ceea ce indică speranţele pe care producătorul de camioane le avea în partenerul său suedez.
Foto: Uzina de baterii construită de Northvolt şi Scania
Dar, spre deosebire de Volvo, care are câte o versiune electrică pentru fiecare model al său şi poziţionarea or e clară, la Scania un model putea avea 3-4 versiuni electrice, cu puteri şi autonomii un pic neclare şi o ierarhie ambiguă chiar şi în denumiri. De asta, deşi avea multe modele, întotdeauna e dificil să spui câte modele electrice are Scania şi câte versiuni.
Chiar şi aşa, la începutul anului 2024, Scania se plângea deja pe capacitatea redusă de producţie a celor de la Northvolt în 2023, spunând că ar fi putut vinde cel puţin 2.000 camioane electrice, dacă n-ar fi existat întreruperile permanente în producţie şi livrări de baterii de la Northvolt. Asta i-a făcut ca în 2023 cei de la Scania să livreze doar 222 camioane electrice. Pe lângă asta, existau deja multe cazuri cu probleme de fiabilitate la bateriile Northvolt, pe care producătorul trebuia să le rezolve pe garanţie.
Vânzările de camioane electrice Scania în 2024 n-au fost cu mult mai bune. Din 102.069 de camioane, pe care Scania le-a vândut anul trecut în toată lumea, cu toate tipurile de propulsie, doar 266 camioane Scania au fost electrice. Deci, doar 0,26% din total. O cotă derizorie, care face acest efort de a avea atât de multe modele electrice unul zadarnic, dacă toate modelele împreună adună doar 266 de exemplare vândute anual la nivel mondial.
Scania recunoştea că vânzările sunt teribil de proaste încă la începutul anului 2025, fără a acuza direct Northvolt deja, dar menţiona că operatorii de camioane ezită să facă tranziţia la propulsie electrică la fel de repede pe cât şi-ar dori autorităţile şi producătorul. În zona transportului greu, tehnologia bateriilor încă nu permite atingerea unor parametri cu adevărat optimi, pentru ca aceşti operatori să nu fie impuşi la sacrificii, spunea atunci Christian Levin, şeful Scania.
Ei bine, acum Scania a anunţat că nu va mai cumpăra baterii Northvolt, chiar dacă asta poate însemna pecetluirea sorţii Northvolt şi a celor 900 angajaţi care mai muncesc acolo.
Pe lângă motivele evidente a tehnologiei încă imperfecte şi a riscului de a cumpăra baterii de la un producător falimentar, care poate să nu ai existe peste un an şi n-ar avea cine să asigure garanţia, Scania spune că şi costul bateriilor Northvolt e mai mare decât orice altă opţiune de alternativă.
Foto: Baterie pentru camioane electrice Scania
Odată cu această decizie Scania, compania falimentară Northvolt a rămas fără singurul client pe care-l mai avea. Iar asta înseamnă că producţia ar putea înceta cu totul la 30 iunie 2025, atunci când se împlineşte perioada de notificare din partea Scania. De la 1 iulie, Northvolt n-ar mai avea pentru cine să producă baterii, deci nu mai are sens ca uzina să mai activeze.
Şi asta chiar dacă administratorii de insolvenţă spun că ritmul de producţie în perioada de după anunţarea falimentului a fost chiar mai bun şi mai stabil decât în perioadele înfloritoare ale Northvolt. Prin urmare, ei se declară nedumeriţi de decizia Scania de a renunţa la bateriile lor.
Singura şansă ar fi ca până atunci cineva să cumpere Northvolt şi să încerce să menţină compania vie. În lipsa foarte probabilă a unui cumpărător până atunci, toţi cei 900 de angajaţi pe care-i mai are Northvolt vor fi trimişi acasă şi concediaţi definitiv, iar uzina va fi închisă pentru totdeauna.