Turnul unei turbine eoliene, rămas blocat sub un pod din Australia în timpul unei operaţiuni de transport agabaritic, a arătat de ce e bine să faci matematică la şcoală
17 Mai 2025, 15:27 Redacţia PiataAuto.md
Transportarea componentelor turbinelor eoliene sunt aproape întotdeauna parte a unor operaţiuni de transport agabaritic, mai ales în ultimii ani, când turbinele au devenit mai mari şi mai puternice, ceea ce înseamnă că au pale mai lungi, generatoare şi nacele mai mari şi turnuri mai groase în diametru. Ei bine, ieri dimineaţă în Australia turnul unei turbine eoliene a rămas prins sub un pod, pentru că n-a încăput să treacă sub el, provocând daune majore. Încă nu e foarte clar cum a ajuns acest turn de turbină să ajungă sub pod, dar e cât se poate de cert că cineva dintre cei care au planificat ruta e slab la matematică.
Podul are 5,5 metri înălţime sub el, având şi atenţionările de rigoare. Înălţimea la care a ajuns diametrul bucăţii de turn, cu tot cu înălţimea platformei, a fost cu cel puţin 25-30 cm mai mare decât permitea podul, cu tot cu rezerve (de obicei înălţimea indicată pe pod are câţiva centimetri rezervă).
Transportul agabaritic a intrat iniţial sunt pod, dar spre sfârşitul său a lovit din plin podul, rupându-i o parte din structură, inclusiv betonul armat, cu tot cu armătura dedesubt. În urma acestei lovituri, integritatea structurală a podului a avut de suferit, bucata de turn a fost şi ea deteriorată, ea desprinzându-se de structura de fixare şi rozând asfaltul de sub ea, deteriorând şi drumul.
Cum se putea întâmpla una ca asta? Din cunoştinţe slabe de matematică şi geometrie, dar şi a construcţiei turbinelor eoliene. Turnurile turbinelor eoliene nu sunt cilindrice, ci au forma unui trunchi de con, cu diametru mai mic la vârf şi mai mare la bază. Turnurile sunt formate din mai multe secţiuni, fiecare din ele având diametru mai mic la un capăt şi mai mare la alt capăt. Respectiv, când se face planificarea, se măsoară ambele diametre, sau se cere de la producătorul turbinei acestei date. Iar atunci când se face planificarea rutei, se ţine cont de diametrul mai mare al fiecărei secţiuni, şi neapărat se face şi adunarea înălţimii platformei pe care stă secţiunea de turn.
Din câte se pare aici, diametrul mic al turnului a trecut în faţă, iar cel mare a fost cu vreo 40-50 cm mai mare şi a rupt la propriu marginea podului.
Paradoxul e că acest traseu a mai fost folosit anterior de alte companii de logistică pentru transportul de componentele pentru turbine eoliene, iar mai mult timp în urmă una din ele a construit un drum ocolitor prin câmp, pentru componentele care nu încap sub acest pod, iar convoaiele prea mari folosesc acel drum. Această companie, însă, n-a avut un planificator la fel de bun. Alte companii australiene deja tachinează situaţia şi le amintesc clienţilor potenţiali de ce e important să optezi pentru profesionişti cu experienţă în transporturi agabaritice, nu pentru diletanţi.
În momentul producerii incidentului, şoferul de camion, în vârstă de peste 50 de ani, a suferit o contuzie din cauza opririi bruşte a camionului. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, dar e în afara oricărui pericol.
Turbina eoliană era transportată spre parcul eolian Wambo din Queensland, care e construit în două etape, a câte 252 MW şi, respectiv 254 MW. Prima etapă, construită acum, conţine 42 de turbine Vestas de uscat, de 6 MW putere fiecare, similare celor instalate în parcul eolian Ruginoasa din România. Aceste turbine pot fi echipare cu turnuri de diametru lărgit pentru o mai bună rezistenţă structurală în zonele cu vânt mare, diametrul ajungând până la 6,3 metri la bază.
Prin urmare, deşi nu se ştie a câta secţiune era cea transportată aici, e clar că la un moment dat aceste secţiuni depăşesc un diametru care, cumulat cu înălţimea platformei, trece de peste 5,5 metri, cât permite podul.
Acum podul afectat a rămas închis, şi cel mai probabil va rămâne aşa o perioadă lungă, până când va fi inspectat profund, pentru a se concluziona dacă poate fi reparat, sau dacă a fost afectat iremediabil.