Un producător chinez a dat în judecată un blogger, cerând 1,4 milioane dolari despăgubiri de la acesta, pentru că ar fi adus pretenţii false faţă de un model electric

13 Mai 2025, 13:55
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie inedită prin forma şi amploarea sa e în plină derulare în China, unde producătorul Avatr a dat în judecată un blogger care-şi spune Zurich Beileye, cerând de la acesta daune de 10 milioane de yuani, echivalentul a 1,4 milioane de dolari. Blogger-ul ar fi adus acuzaţii false faţă de modelul electric Avatr 12, indicând că acesta ar avea un coeficient aerodinamic mai mic decât pretinde producătorul, iar toată situaţia a evoluat într-un mare scandal pe reţelele sociale chinezeşti.
Acum o săptămână, blogger-ul chinez cu peste 1 milion de urmăritori pe Weibo a publicat un material în care declara că modelul Avatr 12 n-ar avea de fapt un coeficient aerodinamic de 0,21, aşa cum pretinde producătorul. Acesta ar fi făcut un experiment propriu la un centru de cercetare din Tianjin (CATARC), care dispune şi de un tunel aerodinamic. Blogger-ul declara că testul a fost făcut de tehnicieni profesionişti, după un standard omologat, CSAE 146-2020, iar rezultatul a indicat că maşina ar avea, de fapt, un coeficient aerodinamic de 0,285 la viteza de 120 km/h.
Cifra obţinută e semnificativ mai mare decât ceea ce pretindea producătorul, cu o deviere de 30%, iar un coeficient de 0,285 era obţinut cândva de VW Passat B5, acum 20 de ani. Acuzaţiile au devenit foarte rezonante în reţelele sociale chinezeşti.
Cei de la Avatr au negat că aceste devieri ar fi adevărate şi au anunţat o recompensă de 5 milioane de yuani, echivalentul a 700 mii dolari, pentru cei ce vor furniza informaţii despre intenţii de denigrare a companiei.
Blogger-ul i-a provocat pe cei de la Avatr să facă un test repetat, unde să-l invite pe el să asiste în momentul obţinerii rezultatelor pretinse, dacă acestea sunt adevărate. Până şi Elon Musk a distribuit un video cu blogger-ul chinez.
La 9 mai, cei de la Avatr au organizat un nou test într-un tunel aerodinamic, transmiţând live întregul test. L-au invitat public pe Elon Musk, să vină să se convingă de rezultate, dar nu şi pe blogger-ul Zurich Beileye.
Testul făcut de Avatr a indicat la 120 km/h un coeficient aerodinamic de 0,217. Cei de la Avatr au înlocuit apoi roţile cu jante aerodinamice şi le-au montat pe cele sport, iar de această dată coeficientul a fost de 0,2326, ceea ce e oricum mai puţin decât ar fi măsurat blogger-ul.
Coeficientul aerodinamic de 0,217 e valabil, însă, doar cu camere video în loc de oglinzi standard şi cu jante aerodinamice. Cei de la Avatr au adus apoi şi o maşină cu oglinzi standard şi i-au ridicat şi suspensia în poziţia cea mai mare, deschizând şi grila frontală pentru răcire maximă, pentru a obţine cel mai „prost” coeficient aerodinamic posibil, iar rezultatul a fost de 0,2743, deci oricum mai mic decât ceea ce ar fi pretins că a atins blogger-ul în experimentul său.
După acest test transmis live, producătorul i-a trimis o notificare blogger-ului, cerându-i să şteargă toate informaţiile false despre el şi maşina sa şi să-şi ceară scuze publice.
Blogger-ul a publicat un video în care a început prin a-şi cere scuze, dar tot a menţionat că Avatr ar fi menţionat un prototip pentru testul lor aerodinamic, nu un vehicul de serie, ceea ce a generat un nou val de critici faţă de Avatr. Însă producătorul a anunţat că indicele de 0,217 a fost obţinut cu un vehicul de serie, doar că era echipat cu oglinzi electronice, adică mici camere video în locul oglinzilor standard, opţiune care poate fi bifată de oricine la cumpărare.
Revoltat de faptul că video-ul cu scuze publice al blogger-ului a conţinut noi critici şi acuzaţii, producător chinez l-a dat în judecată pe acesta pentru defăimare şi răspândire de falsuri, declarând că „internetul nu e în afara legii”. Avatr cere despăgubiri de 10 milioane yuani, aşa cum scriam mai sus, echivalentul a 1,4 milioane de dolari, iar procesul ar putea devenit o problemă mare pentru blogger-ul chinez.
Avatr e un producător chinez fondat acum 7 ani, cu tehnologie susţinută de Huawei, dar deţinut de mai multe companii mari. Cel mai mare acţionar e compania de stat Changan Automobile, care are o cotă de 40,99% din acţiuni, urmat de producătorul de baterii CATL, cu 14,1%.
Problema e că în China nu există un standard naţional de măsurare a coeficientul aerodinamic, şi teoretic producătorii au dreptul să folosească şi prototipuri, ba chiar şi simulări digitale pentru a anunţa anumite cifre. Respectiv, acuzarea unui producător că ar minţi sau că ar folosi un prototip poate fi relativ dificilă în dovezi legale, iar apărarea poate invoca uşor că au fost respectate anumite cerinţe legale minime. În acest caz, producătorul pare să fi vrut să convingă şi publicul printr-un nou test transmis live, dar perseverenţa blogger-ului de a aduce noi acuzaţii în video-ul în care-şi aduce scuze publice a dat naştere unei amplori şi mai mari a scandalului, iar acum producătorul chinez pare determinat să transforme acest proces într-unul de exemplificare a modului cum se pot finaliza asemenea dispute.
2
1,446
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!