(VIDEO) Dacia Bigster a luat 3 stele la Euro NCAP, în timp ce toate modelele chinezeşti au primit calificativul maxim

22 Mai 2025, 10:35
Redacţia PiataAuto.md
Euro NCAP a anunţat ieri rezultatele unei noi serii de teste, în care au fost incluse 16 modele de autoturisme şi dubiţe. Şi în timp ce unele modele precum Tesla Model 3 facelift, Audi Q5, Toyota C-HR PHEV şi VW Tayron au obţinut un calificativ de 5 stele, cea mai slabă performanţă a avut-o noua Dacia Bigster, care a luat doar 3 stele. Toată situaţia e şi mai bizară, dacă ne amintim că în ultimul timp practic toate modelele chinezeşti testate de Euro NCAP au luat 5 stele. Ba mai mult ca atât, şi în rezultatele publicate ieri modelele chinezeşti MG S5 EV şi Voyah Courage au primit 5 stele.
Dacia Bigster a fost penalizată mai ales la sistemele electronice, dar a avut rezultate pe alocuri slabe şi la protecţia celor de la bord în unele scenarii de impact. Ea a luat un scor mediocru la protecţia şoferului la impactul frontal cu barieră deformabilă situată pe partea sa, oferind o protecţie slabă la picioare şi torace. Unul din motive e lipsa unui airbag pentru genunchi până în prezent.
Bigster a avut un rezultat mai bun la impactul lateral cu un stâlp şi cu bariera, oferind o protecţie mult mai bună. Impactul cu stâlpul în uşa şoferului a fost intrusiv în caroseria maşinii, dar situaţia a fost salvată de airbag-uri.
Impactul din spate şi protecţia oferită copiilor de la bord a fost una bună, la acest capitol Bigster luând un scor de 85%, faţă de doar 69% la protecţia adulţilor.
Din categoria dotărilor mai avansate, care-i lipsesc ui Bigster şi care i-au luat din puncte sunt capota activă, airbag-ul central între şofer şi pasager, sistemul de avertizare la prezenţa pietonilor în marşarier şi avertizarea la prezenţa cicliştilor în momentul deschiderii portierei. Unele teste de viaţă reală cu modul în care operează sistemele prezente au dat rateuri, în special în raport cu bicicletele.
Dacia nu identifică prezenţa pasagerilor pe bancheta spate şi a fost penalizată şi pentru asta, deşi un asemenea sistem nu e foarte scump în implementare.
Per total, la sistemele de siguranţă Dacia Bigster a luat doar 57%, iar la protecţia pietonilor şi cicliştilor doar 60%. Toate aceste cifre au dus la un scor final de doar 3 stele pentru Bigster, în ceea ce pare a fi o alegere conştientă pentru Dacia, de a nu mai încerca să ia 5 stele la Euro NCAP.
De multe ori se spune că o maşină de 3 stele de astăzi, penalizată mai ales la anumite sisteme de siguranţă, e mai sigură decât una de 5 stele de acum 5 ani. Şi e adevărat de cele mai multe ori, pentru că într-adevăr, lista de dotări obligatorii de siguranţă e mai mare, la fel ca şi dotările pe care trebuie să le bifezi care să poţi spera la 5 stele, spre deosebire de regulile şi punctajul mai simplu de acum 5 sau 10 ani.
Dacia pare să fi creat un automobil care a avut o performanţă relativ bună la nivelul structural în aceste teste la Euro NCAP, dar a ales intenţionată să nu-şi echipeze maşina cu o listă mare de dotări de siguranţă neobligatorii, pentru a menţine profitabilitatea mai mare a maşinii. Totuşi, unele lipsuri par un rabat prea mare faţă de protecţia celor de la bord, cum ar fi lipsa airbag-ului pentru genunchi, care, în contextul unei protecţii mai slabe depistate în acea zonă, poate lăsa urmări într-un accident mai grav.
De cealaltă parte, dacă tot am menţionat de modelele chinezeşti testate ieri — ambele sunt electrice şi ambele încep la puţin peste 30 mii euro, deci sunt ceva mai scumpe decât Bigster, dar nu sunt din zona luxoasă. MG S5 a luat 90% la protecţia adulţilor, 82% la cea a copiilor, 82% la protecţia pietonilor şi cicliştilor şi 78% la dotări de siguranţă, iar asta a fost suficient să adune 5 stele.
Voyah Courage a luat tot 90% a protecţia adulţilor, 88% la cea a copiilor, 76% la cea a pietonilor şi cicliştilor şi 87% la sistemele de siguranţă.
Desigur, putem înţelege filosofia Dacia de a încerca să-şi menţină maşinile cât mai ieftine şi a renunţa a unele dotări mai sofisticate. Dar mulţi ar putea spune că Bigster nu e tocmai un model ieftin, în care să i se ierte chiar orice, ci mai degrabă în zona decenţei şi a unui preţ accesibil. Prin urmare, ar fi cumva firesc să existe şi o siguranţă ceva mai decentă şi mai conformă cu standardele actuale. Pentru că din rezultatele de acum, se pare că doar un airbag pentru genunchi, un sistem de identificare a pasagerilor pe bancheta spate şi câteva mici ajustări la sistemele active, i-ar fi putut aduce modelului minim 4 stele, la costuri adiţionale foarte moderate.
Şi nu putem decât să constatăm că în timp ce Dacia, dar şi alţi producători europeni încearcă să găsească scuze pentru lipsa dotărilor de siguranţă, chinezii au ajuns să-i învingă pe europeni exact la capitolul la care ei erau notoriu de slabi acum 10-20 de ani. Mai ţine ţinem minte timpurile când Renault se mândrea cu rezultate de 5 stele obţinute pe bandă rulantă la aceste teste? Ne mai amintim cum arătau testele de siguranţă cu maşini chinezeşti acum 20 de ani? Ei bine, acum BYD are sistemul ultra avansat God’s Eye pe absolut toate maşinile sale, chiar şi pe cele de 10 mii de dolari. Iar alţi producători chinezi continuă să ia 5 stele la toate testele europene.
Vezi mai jos video-ul publicat de Euro NCAP cu testul pentru Dacia Bigster.
1
93,754
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!