(VIDEO) Descoperire revoltătoare în China: cifrele mari de vânzări ale maşinilor electrice ar putea fi o escrocherie imensă a producătorilor şi dealer-ilor

30 Mai 2025, 19:48
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, vânzările de maşini electrice în China au crescut cu un ritm enorm. China a devenit ţara în care sunt vândute peste 70% din toate maşinile electrice din lume, iar producătorii de aici raportează o cotă tot mai mare formată de modelele electrice, doar acestea şi cele plug-in hibride ajungând să mai conteze cu adevărat, aparent. În primul trimestru al acestui an BYD a devenit în mod clar şi detaşat cel mai mare producător de maşini electrice din lume, devansând la mare distanţă Tesla, împotmolită în problemele create de şeful său şi de lipsa unor modele noi de mare succes. Însă acum o descoperire revoltătoare a ieşit la iveală în China. Se pare că cifrele incredibile de vânzări ale maşinilor electrice ar putea fi într-o mare măsură rezultatul unei escrocherii imense a producătorilor şi dealer-ilor. Peste 4.000 de dealeri şi producători sunt investigaţi în cadrul acestui scandal ieşit la iveală!
Totul a început de la un fenomen întâlnit în China în ultimii ani, care e foarte răspândit, dar părea să treacă neobservat. Foarte mulţi dealeri vând maşini catalogate drept „la mâna a doua”, dar acestea au 0 km pe bord, huse de plastic pe scaune încă din uzină şi n-au fost conduse niciodată. Aparent, nu are nicio logică să vinzi o maşină nouă ca una la mâna a doua, decât dacă a stat undeva depozitată foarte mult timp, şi atunci gestul ar fi explicabil, iar o reducere oferită de dealer ar fi justificată.
Toate aceste maşini care erau expuse la vânzare de o mulţime de dealeri, a o mulţime de mărci, păreau exact asta, nişte maşini care or fi avut ceva probleme cu stocarea pe termen lung, sau care ar fi fost refuzate şi revândute ulterior şi nimeni nu-şi punea întrebări prea mari, pentru că sunt doar nişte maşini la mâna a doua, vândute cumva în umbra celor noi, şi oricum nu mai contează în statistică.
Însă fenomenul pare să ia o amploare tot mai mare, cu tot mai multe informaţii şi imagini care ies în mediul online cu unii dealer care au zeci sau sute de maşini pe terenurile adiacente lor. Şi dacă ai 100 de maşini identice, nici nu trebuie să pui 100 de anunţuri diferite, pui unul şi acel anunţ e valabil pentru 100 cumpărători, iar cei care văd anunţul se gândesc că o fi având acel dealer o maşină ghinionistă şi atât. Însă, de facto, terenurile devin tot mai pline de asemenea maşini. Care e explicaţia, deci? Ce se întâmplă cu aceste maşini şi de ce ar avea dealerii aceste maşini de vânzare?
Ei bine, secretul e, din ceea ce sugerează primele investigaţii şi informaţii revelate online, că aceste maşini ar fi trecute prin procedura primei vânzări şi înmatriculări, de cele mai multe ori pe numele dealer-ului sau a unei entităţi adiţionale create pe lângă dealer, după care la scurt timp, trec în lista de aşteptare pentru a fi vândute la mâna a doua. Marele beneficiu pentru producătorul auto e că dacă trimite 50.000 de maşini către dealerii din toată ţara, prin asemenea schemă, poate raporta vânzări cu 50.000 mai mari. Odată ce a vândut acele 50.000 de maşini, primeşte subvenţiile de la stat pentru ele. Într-un an, asta se poate întâmpla cu zeci sau sute de mii de maşini pentru un singur producător.
Ce are de câştigat dealer-ul? Ei bine, formal dealer-ul câştigă prin reduceri masive pe partide mari, ceea ce oarecum justificat, iar această reducere îi compensează preţul mai mic de vânzare ulterioară ca maşină la mâna a doua. Efectiv, însă, producătorul împarte suma subvenţiei cu dealer-ul şi ambele părţi beneficiază de pe urma oficializării unor vânzări produse doar pe hârtie.
Se ajunge la aceea că dealer-ii nu mai au loc în propriile parcări şi ocupă parcările de lângă uzinele producătorilor. Deci, acele maşini ar sta de facto lângă fabricile unde au fost produse şi de unde n-au ieşit niciodată, dar în acte ele ar fi fost deja vândute şi s-au transformat oficial în maşini la mâna a doua. Şi cum dealerii care „vând” un număr mare de maşini pot beneficia de condiţii de achitări ulterioare către producător, riscul financiar major şi-l asumă producătorii, de facto.
Toată această presupusă escrocherie nu a fost dovedită deocamdată oficial, dar o investigaţie oficială de amploare a fost lansată, şi sunt investigaţi aproape toţi producătorii mari, inclusiv BYD, dar şi 4 mii de dealeri din China. Problema majoră a acestei scheme, pe lângă manipularea cifrelor şi minţirea în statistici, este abuzarea de banii statului prin subvenţiile nemeritat de mari, încasate de producători prin aceste vânzări false.
Aparent, se cumpără timp din viitor prin asemenea mod, raportându-se în prezent vânzări ce trebuiau să aibă loc peste 5, 6, 12 luni sau mai târziu şi oferindu-li-se cumpărătorilor preţuri mai joase pentru acele vehicule la mâna a doua. Dar menţinerea unor cifre de vânzări în permanentă creştere face ca toată această situaţie să creeze o mare bulă de săpun, care devine tot mai mare şi mai mare şi riscă să se spargă într-o zi.
De curând, şeful Great Wall Motors a atenţionat că vânzările actuale de maşini electrice din China nu reflectă întru totul o realitate obiectivă şi riscă să creeze o bulă mai mare decât cea de pe piaţa imobiliară, creată de Evergrande şi colapsul imobiliar ce a urmat în China. Iar odată cu această voce rezonanţă apărută în spaţiul public, anchetele oficiale au luat o amploare mult mai serioasă, la fel ca şi reacţiile publice.
Foto: Wei Jianjun, CEO Great Wall Motors

Se pare că şi recenta scădere a preţului acţiunilor la BYD are conexiune directă cu iniţierea acestei anchete guvernamentale şi a unei prime întruniri în care marii producători au fost chemaţi la guvern. În aceeaşi zi BYD a anunţat o reducere masivă a preţurilor, cel mai probabil pentru a impulsiona vânzările pe fundalul unei situaţii înc are dealerii nu vor mai vrea să continue această posibilă schemă, iar astfel statistica BYD să nu pară că a coborât imediat în jos după iniţierea anchetei.
Toată ancheta guvernamentală abia prinde amploare, însă o amploare şi mai mare pare să ia presiunea publică, mai ales după comparaţia cu Evergrande. Rămâne să vedem şi concluziile şi dovezile aduse de anchetă, dar e clar că industria auto chinezească ar putea avea parte de o perioadă foarte tumultoasă în următoarea perioadă.
Vezi mai jos şi un video ce explică situaţia descoperită acum.
2
15,538
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!