(VIDEO) Fondatorii Alpina şi-au reinventat compania şi au lansat noul Bovensiepen Zagato, cu inginerie BMW şi design italian
25 Mai 2025, 21:23 Ilie Toma
O veste surpriză a venit ieri seară din orăşelul bavarez Buchloe din Germania, de unde fondatorii renumitei mărci Alpina şi-au anunţat reinventarea companiei lor şi lansarea primului automobil, numit Bovensiepen Zagato. De la finele anului 2025, nu vor mai exista modele Alpina noi, pe care să le poţi comanda şi cumpăra. În schimb, aceiaşi oameni şi-au luat libertatea de a se reinventa şi vor produce maşini superbe cu marca Bovensiepen, ce va purta de acum încolo numele fondatorilor săi. Ce s-a întâmplat cu Alpina? Cum se explică lansarea acestui automobil nou şi ce este el, de fapt? Ce va fi mai departe? Sunt întrebări la care răspundem în acest articol.
Totul a început în aprilie 2022, când Alpina a anunţat vânzarea mărcii Alpina şi diviziei sale de producţie a automobilelor noi către BMW Group. Era o veste oarecum şocantă pentru fani, or, modelele Alpina sunt printre cele mai venerate şi azi, iar exemplare clasice cu 200-300 mii km la bord sunt vândute adeseori cu 100-300 mii euro, dacă sunt bine păstrate. Stilul maşinilor Alpina e atât de atemporal şi atât de apreciat de fani, încât niciun alt atelier de modificare a maşinilor nu se poate mândri cu retenţia unei asemenea valori pentru maşinile sale.
Dar, de fapt, Alpina avea un statut de producător auto şi tocmai de aici i s-au tras problemele. Vânzările erau excelente, în anul 2021 producătorul livrând peste 2.000 de automobile. Iar asta însemna că reglementările generale cu restricţii de emisii li se aplicau şi lor, chiar dacă BMW fabrica pentru ei caroserii, ba chiar le şi vopsea.
Cei de la Alpina au colaborat întotdeauna foarte strâns cu BMW. Această colaborare a început în 1964, când fondatorul Alpina, Burkard Bovensiepen, pe atunci student la inginerie, a conceput şi plasat în producţie în fabrica tatălui său carburatoare mai performante pentru modele BMW. Acestea permiteau motorului să prindă mai rapid turaţii şi să obţină un mic surplus de putere pe cale naturală. Şi ele erau de o calitate atât de înaltă, încât până şi cei de la BMW le recunoscuseră şi anunţaseră că vor păstra garanţia de uzină la motoarele care vor avea montate asemenea carburatoare. Această recunoaştere oficială din partea BMW l-a făcut pe Bukard Bovensiepen să fondeze în 1965 compania Alpina, cu doar 8 angajaţi.
Foto: Fondatorul Alpina Burkard Bovensiepen, în anii tinereţii sale
În 1983, Alpina a obţinut statut oficial de producător auto, nu atelier de tuning. Iar asta însemna că din acel moment modelele Alpina trebuiau să aibă un cod de caroserie VIN propriu. Astfel, maşinile care veneau de la fabrica BMW pentru a fi modificate aveau codul VIN tăiat, iar alături de el se ştanţa un cod VIN nou de la Alpina.
Foto: Cod de caroserie BMW tăiat, cu altul de la Alpina ştanţat
Această colaborare a ajuns în timp atât de strânsă, încât caroseriile Alpina erau fabricate şi vopsite direct la BMW, chiar dacă aveau ulterior codul VIN reaplicat. Cei de la Alpina făceau inginerie profundă, modificând motoarele celor de la BMW şi cutiile de viteze, păstrând un echilibru frumos al puterii sporite, dar livrate cu graţie. Tocmai de asta, puterea modelelor Alpina era de obicei mai mare decât cele mai puternice versiuni din afara diviziei M, dar era plasată imediat sub modelul M, pentru a nu-l eclipsa pe cel din urmă şi a nu pretinde performanţă mai mare.
Astăzi, Alpina e deţinută şi condusă de cei doi fii ai lui Bukard, Andreas şi Florian Bovensiepen. Aceştia au condus-o cu iscusinţă, dar în 2021 a venit totuşi acea decizie istorică de a vina marca Alpina către BMW. Ei au anunţat atunci că maşinile electrice sunt de vină pentru decizia pe care au fost nevoiţi să o ia. Transformarea politizată şi forţată a industriei auto spre mobilitate electrică şi aplicarea de restricţii tot mai insuportabile la nivel de emisii face ca asemenea producători mici, cum suntem noi, să nu mai poată funcţiona fără riscuri de sancţiuni şi imposibilitate de a dezvolta şi omologa modele noi spuneau în 2021 fraţii Bovensiepen.
Foto: Andreas şi Florian Bovensiepen
Astfel, contractul semnat atunci cu BMW Group prevedea că BMW cumpără marca Alpina şi dreptul de a modifica, produce şi vinde maşini noi cu sigla Alpina, tocmai de asta ulterior modelele Alpina au putut fi cumpărate prin showroom-urile BMW. Dar producătorul BMW n-a cumpărat şi compania propriu-zisă Alpina, situată în Buchloe, Bavaria. Ea a rămas în proprietatea familiei şi conform contractului, până la sfârşitul anului 2025 ea a produs şi va mai produce modelele Alpina, pe baza comenzilor parvenite de la BMW Group. Ulterior, producţia Alpina trebuia să treacă la uzinele BMW, iar compania din Buchloe trebuia să rămână să se descurce pe cont propriu începând cu anul 2026, păstrându-şi totodată dreptul de a repara şi restaura modelele Alpina clasice.
Ei bine, în ultimele luni a devenit clar că BMW nu are intenţia de a produce modele Alpina după anul 2025. Ba dimpotrivă, au apărut multiple ştiri care n-au fost infirmate de BMW, prin care se spunea că ultimele exemplare Alpina vor fi produse până la sfârşitul anului 2025, în baza acelui contract, după care nu vor mai exista modele noi Alpina şi BMW nu le va mai plasa în producţie în altă uzină de a sa şi nu va mai lansa alte modele. Efectiv, marca Alpina îşi va înceta existenţa după 60 de ani de istorie, şi vor rămâne doar maşinile clasice şi cele produse până în 2025 inclusiv să-i poarte numele.
Şi se pare că cei doi fraţi Bovensiepen nu s-au putut împăca, cu o asemenea idee, că marca lor a fost cumpărată pentru a fi efectiv închisă. Aşa că ei şi-au reinventat complet compania acum, lansând marca Bovensiepen. Fără dreptul de a mai pomeni numele Alpina, ei ne spun clar tuturor că numele de Bovensiepen e cunoscut de pasionaţii auto şi toţi ştiu că munca lor de până acum îi recomandă. Iar acum ei or produce maşini cu o altă abordare, pentru că vechea metodă cu caroserii produse de BMW nu mai e posibilă.
Ei au decis să meargă pe o cale şi mai exclusivistă, de a colabora cu casa de design Zagato din Italia, cu o istorie legendară în lumea auto. Italienii vor crea designul noilor maşini, dar substratul tehnic va veni tot de la BMW. Caroseriile vor fi produse prin metoda aia veche de coachbuilding şi vor fi mai scumpe şi mai exclusiviste, ceea ce le va permite să menţină numărul la mai puţin de 1.000 de exemplare anual şi să evite restricţiile de emisii aplicate producătorilor mari. Iar această filosofie nouă le-a permis celor de la Bovensiepen să nu mai fie obligaţi să-şi menţină performanţa sub cea a modelelor BMW M.
Iar prima creaţie lansată de ei e Bovensiepen Zagato, un model cu o caroserie voluptoasă, cu acoperişul uşor concav pe mijloc, în stilul clasic Zagato.
Dar forma LED-urior de zi sugerează legăturile cu un model BMW. E vorba de BMW M4, bineînţeles.
Toată caroseria exterioară e realizată acum din fibră de carbon, spun cei de la Bovensiepen, ceea ce ar trebui să ajute la greutatea finală. Însă se pare că totalul kilogramelor n-a scăzut, ci a crescut faţă de M4, ajungând la 1.875 kg, cu circa 100 kg mai mult decât un M4.
Se pare că unele kilograme în plus au venit la scaunele mult mai luxoase şi la multe alte dotări menită să-i sublinieze graţia noului model. O altă parte din surplusul de greutate vinde din cauza faptului că Bovensiepen Zagato e mai lung, măsurând 4.943 mm lungime, faţă de 4.801 mm lungime ai lui BMW M4. Deci, sunt 14 cm diferenţă, fapt care explică diferenţa de greutate.
Foto: Comparaţie între BMW M4 şi Bovensiepen Zagato
Am putea să credem că Bovensiepen Zagato ar putea fi bazat pe un simplu Seria 4 Coupe, însă nu e aşa. Micile detalii ne spun clar că la bază stă un M4 — levierul de viteză şi modul lui de operare, volanul şi butoanele renumite M1 şi M2 de pe el, mascate aici cu albastru, dar şi designul cadranelor de bord. Ba chiar şi indicatorul 4WD e prezent, deci vorbim de un M4 Competition xDrive la bază.
Iar motorul noului model e renumitul S58 twin turbo, de 3,0 litri, pe care cei de la Bovensiepen au îndrăznit să-l ducă la o putere mai mare decât BMW M4 Competition xDrive. În loc de 530 CP şi 650 Nm, acesta va dezvolta 611 CP şi 700 Nm!
Iar asta va face ca noul Bovensiepen Zagato să fie mai rapid decât un M4 Competition xDrive, accelerând de la 0 la 100 km/h în doar 3,3 secunde. Viteza maximă e menţionată ca fiind de peste 300 km/h, datorită dezactivării limitei electronice standard.
Cei de la Bovensiepen nu anunţă cât va costa acest model, însă spun că primele livrări se vor face peste un an, în al doilea trimestru al anului 2026. Preţurile exacte şi numărul de exemplare la care va fi limitată producţia vor fi anunţate la finele anului 2025.
Şi cam aşa vor arăta de acum încolo modele produse de aceeaşi oameni care au produs până în prezent Alpina. Maşini mai puternice, mai îndrăzneţe, cu design italian şi producţie la caroserieri, şi modelele strict limitate în producţie, pentru a se încerca aceeaşi filosofie Alpina, cultivată din start. Va lipsi, însă acea identitate de modele BMW într-o ipostază mai graţioasă, care exista până acum, iar asta ar putea naşte păreri controversate chiar şi printre fanii Alpina.