(VIDEO) Liebherr a dezvăluit cum îşi concepe şi produce motoarele diesel V12 în Elveţia, una din cele mai scumpe ţări din lume
19 Mai 2025, 20:14 Redacţia PiataAuto.md
Când auzim despre motoare diesel fabricate pentru vehicule mari, de obicei am aştepta ca ele să fie produse în Germania, Franţa, sau în unele ţări europene cu forţă de muncă mai ieftină, dacă vorbim de Europa. Şi e oarecare surprinzător să aflăm că un producător ca Liebherr îşi concepe şi produce motoarele diesel uriaşe, inclusiv cele V12, în Elveţia, una din cele mai scumpe ţări din lume.
Liebherr are în Elveţia un centru de proiectare inginerească şi o uzină de producţie a motoarelor diesel uriaşe în oraşul Bulle din cantonul Fribourg. Acest fapt nu era un secret, dar e impresionant că în zilele noastre asemenea producători menţin fabricarea unor asemenea produse în una din cele mai scumpe ţări din Europa şi din toată lumea în forţa de muncă.
Cei de la Liebherr au publicat de curând un nou video în care au arătat ce se întâmplă la centru lor de inginerie şi la fabrica din Bulle. Ei spun că aici produc motoare de la cele mai mici, cu amplasare a cilindrilor în linie, până la cele mai mari propulsoare diesel V12, V16 şi V20, care ajung să propulseze camioanele miniere uriaşe, încărcătoarele frontale, macaralele şi excavatoarele.
Puţini ştiu, dar aceste motoare ajung nu doar pe vehiculele celor de la Liebherr, ci şi pe vehiculele unor alţi producători, precum combinele uriaşe ale John Deere.
Inginerii elveţieni de la Liebherr spun că în ţara lor se concep şi se produc cele mai durabile motoare pentru industria minieră, create să îndure cele mai aprigi condiţii de praf, temperaturi şi umiditate, asigurând totodată costuri mici de exploatare pe termen lung.
În Elveţia, centrul de inginerie Liebherr are circa 300 de ingineri, iar întreaga locaţie din Bulle, cu tot cu uzina de fabricare a motoarelor, are 1.400 de angajaţi. Asta face din această uzină deţinătoarea locului 1 în Elveţia la mărime şi număr de angajaţi.
Uzina a fost inaugurată în anul 1978, deci are 47 ani de când operează şi a rezistat dârz prin toate etapele evoluţiei industriale moderne, când majoritatea producătorilor mari îşi mutau producţia în ţări din Asia. Mai mult ca atât, uzina e tehnologizată şi automatizată într-o mare măsură, întrucât a beneficiat de un program de investiţii în modernizare de 200 milioane de franci începând cu 2014.
La fel de impresionant e că tot aici, în Elveţia, sunt proiectate o mare parte din piesele componente pentru acest motoare diesel mari, fără a apela la furnizori. De asemenea, şi sistemele hidraulice aferente acestor motoare, care pun în mişcare apoi braţele excavatoarelor şi multe alte sisteme, sunt proiectate şi construite tot aici, la un standard de anduranţă care îi face pe cei de la Liebherr mândri.
Cum de se întâmplă că un producător german ca Liebherr îşi menţine cu atâta încăpăţânare uzina sa activă în Elveţia, în pofida costurilor extrem de mari de forţă de muncă. Ei bine, în primul rând, pentru că Liebherr e o companie deţinută până în prezent de familia cu acelaşi nume, care e extrem de ataşată de valorile europene şi de ţările germanice, iar prezenţa în Elveţia e una în care ei demonstrează în continuare că dacă munceşti la randament mare, poţi menţine producţia şi în ţări cu forţă de muncă scumpă, beneficiind de alte avantaje.
Cei de la Liebherr spun de multe ori că în Elveţia găseşti cei mai buni ingineri de înaltă precizie în maşinării şi construcţii civile, şi anume de această resursă de educaţie şi acest talent ai mare nevoie pentru a produce utilaje de construcţie şi mineri extraordinare. Pe lângă asta, tot ei spun că protecţia intelectuală a ingineriei dezvoltate în Elveţia e printre cele mai sigure din lume, tocmai de asta, lucrurile complexe şi sofisticate, care rezultă apoi în motoare mari şi scumpe, sunt dezvoltate aici, pentru ca secretele industriale să se afle în ţări unde buchea legii funcţionează ireproşabil. Liebherr are uzine şi în China sau America de Sud, dar acolo se asamblează produse mai simple şi mai ieftine. Produsele cele mai complexe Liebherr sunt fabrica în Elveţia, Germania, Franţa şi Austria.
Şi la fel de admirabil e că inginerii de la acest centru Liebherr din Elveţia vorbesc despre principiul aproape uitat de overengineering, când un motor e creat cu multă rezervă de durabilitate şi e supus unor teste extreme, pentru ca în viaţa de zi cu zi să opereze întotdeauna departe de limita sa de rezistenţă. Cândva, aşa se făceau şi multe din automobile. Astăzi, foarte puţine de mai concep astfel. Tocmai de asta, producătorii care mai menţin aceste principii inginereşti şi mai păstrează producţia în Europa, ar merita poate mai multă admiraţie.
Vezi mai jos şi video-ul publicat de curând de cei de la Liebherr.