(VIDEO) Primul autobuz fără şofer din România a fost testat pe străzile din Cluj-Napoca
23 Mai 2025, 08:26 Redacţia PiataAuto.md
Cluj-Napoca e primul oraş din România, în care un autobuz electric condus autonom a fost testat pe străzile urbane, cu pasageri la bord. Prima demonstraţie a avut loc ieri, 22 mai 2025, fiind organizată de primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu reprezentanţii companiei care au creat autobuzul, de model Karsan e-Atak.
Primarul oraşului, Emil Boc, a călătorit alături de un grup de jurnalişti la bordul autobuzului condus autonom pe străzile Clujului, într-o demonstraţie clară a capacităţilor acestuia. Autobuzul a urmat traseul predefinit, oprind în staţii şi adaptându-şi acţiunile în funcţie de condiţiile reale de trafic, asigurându-se inclusiv în intersecţii complexe.
Primarul din Cluj-Napoca a amintit că oraşul a fost şi primul din România care a adus autobuzele electrice pe străzi acum mai mulţi ani, e primul care pregăteşte şi autobuze cu hidrogen, iar acum e primul care a demarat şi testele autobuzelor conduse autonom.
Autobuzul are şi un volan cu comenzi obişnuite, care pot suprascrie acţiunile autonome ale acestuia, dacă şoferul decide să inducă o corecţie. În timpul demonstraţiilor, a fost prezent şi un şofer drept asigurare, dar acesta nu a fost nevoit să intervină.
Autobuzul are un sistem de condus autonom de nivel 4, care i-ar permite teoretic să îndeplinească toate acţiunile necesare în mod autonom, fără nevoia unei intervenţii umane. Dar pentru ca aceste sisteme să poată opera pe drumurile publice, e nevoie şi de reglementări legislative. Pentru perioadele de testare, sau în ţările în care asemenea reglementări clare încă nu există, prezenţa unui şofer la etapa iniţială, care ar urmări întregul proces şi ar asigura o linişte suplimentară pasagerilor, e soluţia aplicabilă.
Karsan e-Atak e un autobuz creat şi produs în Turcia, cu propulsie pur electrică, iar condusul autonom se realizează pe baza unui senzor LiDAR, senzori radar şi a camerelor video GMSL, care pot transfera gigabiţi de date pe secundă şi care sunt instalate pentru analiza împrejurimilor autobuzului, ar şi pe partea dreapta, în zona uşilor, unde coboară şi urcă pasagerii în staţii. Toate aceste informaţii sunt procesate cu recunoaştere a obiectelor, iar astfel sistemul de condus autonom are capacitatea de a lua decizii informate privind manevrarea autobuzului.
Karsan e-Atak are o baterie relativ mică, de 220 kWh, dar pretinde o autonomie urbană de 300 km, fiind un autobuz de talie mai mică, de 8,32 metri lungime, care, în funcţie de configuraţia aleasă, poate transporta un număr total de până la 52 de pasageri. Bateria, una de tip litiu-ion, poate fi încărcată la prize mai lente sau la o priză fast charge, însă puterea maxim acceptată e de 80 kW, ceea ce înseamnă că o încărcare completă durează 3 ore.
Propulsia e asigurată de un electromotor e 230 kW, sau 313 CP, dar cuplul acestuia e uriaş, de 2.500 Nm. Autobuzul e dotat cu suspensie automată, cu funcţie de coborâre a gărzii la sol pentru facilitarea urcării şi coborârii.
În timpul testelor din Cluj-Napoca de ieri, s-a menţionat că autobuzul poate circula autonom cu o viteză de până la 40 km/h. Acesta înţelege reglementările de bandă dedicată transportului public şi o foloseşte pe porţiunile de drum unde ea există, scanând totodată traficul din faţă de posibile interferente neautorizate din partea altor vehicule sau pietoni. Creatorii acestui autobuz spun că implementarea condusului autonom ar trebui să ducă la o reducere cu 97% a accidentelor rutiere în care sunt implicate autobuzele.
Producătorii autobuzului spun că acesta e singurul care a fost certificat şi testat într-un număr de peste 10 ţări ale lumii, printre care SUA, la universitatea din Michigan, Norvegia, Elveţia, Franţa, şi Finlanda, iar acestor ţări acum li se adaugă şi România.
Vezi mai jos şi un video cu experienţa de călătorie la bordul autobuzului din Cluj-Napoca.