(VIDEO) Şeful grupului Renault a confirmat că Alpine va produce un hypercar de 1.000 CP, făcând uz de formula legendară V6 turbo, la care se vor adăuga electromotoare
29 Mai 2025, 12:37 Ilie Toma
Acum mai bine de jumătate de an, francezii de la Alpine au dezvăluit un prototip formidabil al unui posibil hypercar, numit Alpenglow Hy6. Numele de Hy6 venea de la motorul V6 şi de la hidrogenul pe care îl folosea în combustie, în forma sa prototip. Designul maşinii era remarcabil, dar puţini îşi puneau speranţe că francezii vor ajunge să producă ceva similar în serie. Ieri, însă, şeful grupului Renault, Luca de Meo, a confirmat pentru cei de la Top Gear că Alpine va produce un hypercar de serie derivat din acel prototip, urmând să-l lanseze în 2028. Sistemul de propulsie va fi modificat, însă.
Alpine are o conexiune simbolică în istoria sa cu motoarele V6, în special V6 turbo, pentru că cele mai performante şi adorate maşini produse de Alpine au avut această configuraţie, iar aici ne amintim în primul rând de Alpine A310 şi apoi de Alpine GTA V6 Turbo, model pe care noi l-am explorat şi condus acum ceva timp pe viu. Ei bine, noul hypercar va readuce formula V6 Turbo în gama Alpine.
Puterea totală a noului hypercar Alpine ar urma să fie de 1.000 CP, sau puţin peste această valoare, spune şeful Renault. Doar că nu toată puterea va veni de la motorul cu combustie.
Foto: Motorul V6 de pe prototipul dezvăluit acum jumpătate de an
Propulsorul V6 Turbo va propulsa roţile spate, în timp ce roţile faţă vor fi puse în mişcare de câte un electromotor responsabil de fiecare din ele. Acele motoare vor fi ajutat de un sistem de vectori prin cuplu, iar performanţa cumulată va fi una demnă de un hypercar.
Construcţia maşinii va fi una din fibră de carbon pe partea de structură şi componente de caroserie şi aluminiu pe partea de suspensie şi alte componente structurale de şasiu. Prin urmare, maşina rezultată va fi şi foarte uşoară, ceea ce înseamnă că va respecta o altă calitate care a însoţit multă vreme modelele Alpine.
Noul motor V6 turbo e unul la care se lucrează deja, cu implicarea inginerilor responsabili de bolizii din motorsport ai Alpine.
Şeful Renault admite că designul modelului de serie ar putea fi destul de diferit faţă de cel al conceptului Alpenglow Hy6, pentru că aerodinamica acelui prototip de potriveşte mai degrabă circuitului de la Le Mans, nu vieţii reale. Dar gradul de fascinaţie adus de designul final nu va fi mai mic.
De asemenea, şeful Renault nu ştie deocamdată care va fi numele viitorului supercar, spunând că alegerea numelui nu e sarcina lui în cadrul companiei pe care o conduce. Însă el e convins că a semnat aprobarea dezvoltării acestui model cu multe motive raţionale în spate, întrucât crearea unei asemenea maşini va da mărcii Alpine o prezenţă impozantă foarte necesară, prin care se va impune ca un jucător de top în liga superioară a performanţei.
Şi şeful Alpine, Philippe Krief, e convins că o maşină cu inginerie genială va fi dorită de cumpărători şi va genera şi profit până la urmă companiei. Iar Krief are o experienţă formidabilă în spatele lui, dezvoltând Ferrari 458, iar apoi a muncit o perioadă ca inginer-şef la Alfa Romeo, în perioada aia scurtă de genialitate când a fost creată Alfa Romeo Giulia şi Stelvio, după care a revenit la Ferrari şi a creat Ferrari SF90.
Celor care ar putea fi sceptici la convingerea lui Krief că o maşină cu inginerie şi design genial va fi cumpărată cu mare ardoare, inginerul le aminteşte experienţa recentă a celor de la Renault, care au vândut timp de doar câteva zile toate cele 1.980 de copii ale modelului electric Renault R5 Turbo 3E, la preţ de peste 180.000 euro fiecare. Dacă asta s-a putut la un model electric, atunci un viitor hypercar cu un V6 biturbo genial şi un sistem hibrid care să bată modelele Ferrari şi poate chiar unele Bugatti, va stârni cu siguranţă şi mai mult interes.
Iar aici nu putem să ne bucurăm că în lumea auto mai există ingineri precum Philippe Krief, care sunt convinşi că ingineria genială stă la baza unei maşini formidabile şi care pot să-I determine pe marii şefi ca Luca de Meo să le semneze aprobarea pentru ideile lor nebuneşti, după care aceştia să revină în faţa echipelor lor de ingineri şi designeri şi să le spună cu bucurie Am semnat, adunaţi-vă aici, avem o treabă formidabilă de făcut!.
Vezi mai jos şi video-ul nostru cu Alpine GTA V6 Turbo, doar pentru a înţelege mai bine conexiunea simbolică pe care o are Alpine cu arhitectura motoarelor V6 Turbo.