(VIDEO) Un mecanic a dezasamblat un motor boxer de Subaru, care a rezistat 320.000 km în condiţii dure, pentru a-i arăta starea şi construcţia
6 Mai 2025, 19:12 Redacţia PiataAuto.md
Despre motoarele Subaru se zice adeseori că ar consuma aproape obligatoriu ulei şi că, pe cât de plăcute sunt în condus, pe atât de improbabil e ca acestea să ajungă la cifre foarte mari de parcurs. Dar se pare că orice asemenea generalităţi au şi excepţii, or, de curând un mecanic a găsit un motor boxer de Subaru, care a rezistat 320.000 km în condiţii dure şi l-a dezasamblat pentru a-i arăta construcţia şi starea.
E vorba de un motor cu 6 cilindri de la Subaru, de 3,0 litri, cu numele de cod EZ30R. Şi adevărul e că statistic vorbind, aceste motoare sunt mult mai durabile decât cele cu 4 cilindri boxer. Şi e la fel de adevărat că Subaru nu mai produce asemenea motoare în timpurile noastre.
Ei bine, motorul cu 6 cilindri are o construcţie foarte complexă, datorită arhitecturii de boxer şi a numărului cilindri. Motorul de aici vine de pe un Outback din 2005 şi e aspirat, producând 250 CP.
Maşina a fost exploatată într-o regiune americană cu multă zăpadă şi multă sare cu nisip presărată pe drumuri cu rol de antiderapant. Iar motorul, fiind poziţionat mai jos pe maşină, a acumulat multe depuneri pe corpul exterior de sare şi nisip. Iar asta a făcut ca o mare parte din buloane şi elementele auxiliare să fie afectate de coroziune.
Asta a făcut ca toate componentele să se dezasambleze mult mai greu decât de obicei, iar coroziunea şi depunerile masive au tot fost descoperite în continuu.
Valvele de admisie s-au dovedit a fi curate, dar ruginite, oricât de paradoxal al părea. Încă nu exista o explicaţie cum ar fi posibil una ca asta.
Demontarea capacului distribuţiei a fost o operaţiune istovitoare, în încercarea de a scoate buloanele ruginite. Deci în mod clar acest motor a avut de îndurat condiţii dure în mediul exterior.
Dar odată scoasă, motorul a revelat o stare foarte bună a distribuţiei sale. Lanţurile erau tensionate corect, toate componentele aveau culoarea potrivită. Pentru 320.000 km, e foarte bine.
Motorul are, de fapt, foarte multe elemente de fixare pentru fiecare componentă interioară şi tot pare construit cu multă rezervă inginerească. Deci, acest motor demonstrează o doză mare de overengineering, aşa cum se făcea demult.
Demontarea capacului arborilor cu came a întâmpinat buloane atât de blocate, încât s-a recurs la distrugerea lor mecanică.
Dar în interior, arborii cu came erau din nou în stare perfectă, semn al unor schimburi de ulei regulate pentru acest motor.
Cilindrii şi pistoanele erau într-o stare relativ bună, doar cu mici depuneri de carbon pe pistoane. De asemenea, depuneri similare existau şi pe unele valve de admisie. Baia de ulei era de asemenea curată. Şi situaţia era similar de bună şi în celălalt bloc.
Şi arborele cotit era într-o stare bună, peste tot observându-se beneficiile unui motor care a avut uleiul schimbat la timp.
Odată demontat, s-a văzut că şi el, şi. bielele, şi cuzineţii, erau într-o stare bună. La fel ca şi tot interiorul blocului motor.
Aşadar, aproape că rămâne o enigmă de ce a fost acest motor calificativ drept unul defect. S-ar putea ca problema să fi fost într-o stare nemişcată, când coroziunea a ajuns la valve. Dar probabil se putea şi repara. Şi, date fiind condiţiile de exploatare, acest motor de Subaru arată mai degrabă că a putut rezista exemplar, în ciuda tuturor stereotipurilor despre el.