(VIDEO) Un mecanic finlandez a descoperit o problemă gravă la bateria lui Mitsubishi Outlander plug-in hibrid, care se poate regăsi la toate exemplarele

30 Mai 2025, 23:02
Redacţia PiataAuto.md
Un mecanic finlandez, pe nume Jesse Haapala, specializat în reparaţia profundă a maşinilor electrice şi plug-in hibride, a descoperit de curând o problemă gravă la bateria lui Mitsubishi Outlander PHEV, despre care spune că se poate regăsi pe toate exemplarele plug-in hibrid ale modelului. E vorba de o vulnerabilitate care se manifestă în timp şi care face ca apa să pătrundă în interiorul carcasei bateriei, adunându-se acolo cu riscul de a duce la scurtcircuite şi eşuarea întregului circuit electric.
Mitsubishi Outlander PHEV a fost primul SUV plug-in hibrid cu adevărat popular în Europa, popularitatea sa pornind de la Olanda, datorită unui sistem favorabil de taxare la acea vreme, după care a prins şi în ţările scandinave şi restul Europei. Modelul n-a evoluat foarte mult la capitolul tehnic de-a lungul producţiei sale şi multiplelor facelift-uri, doar generaţia actuală făcând o mutare pe altă platformă. Dar modelele din prima generaţie în multiple ipostaze de design sunt încă populare la mâna a doua în unele ţări.
Mecanicul a scos capacul de service din carcasa bateriei, aflat în zona inferioară, şi din baterie a curs apă. Deci, era evident că în baterie se adunase apă şi doar scurgerea ei nu era suficientă, trebuia identificată cauza şi curăţată umiditatea din interior.
Iar cauza e simplă de identificat. Bateria are un conector din aluminiu, care, în mod paradoxal, devine puternic oxidat în timp şi apoi cauciucul care-l etanşează e slăbit, devine neetanş, şi lasă apa în interior. În mod normal, aluminiul nu se oxidează decât pe un strat nanometric superior, însă anumite medii sărate sau acide pot determina avansarea oxidării.
La fel, şi etanşările de cauciuc, dacă nu sunt concepute corect, pot determina adunarea sării de pe drum pe ele, care atrage umezeala, iar apoi au loc cicluri de îngheţare şi dezgheţare, care supun cauciucul dilatării şi contracţiei mecanice, iar efectul de etanşare se pierde.
Acest conector al bateriei e plasat în faţa carcasei şi anume pe acolo pătrunde apa. De fapt, asta se întâmplă şi la unele modele electrice, şi Mercedes EQC, spre exemplu, fiind vulnerabil la o asemenea problemă. Toate aceste simptome fac parte din cele care n-au fost luate în considerare de ingineri la proiectare, pentru că viaţa reală presupune medii diverse şi mult mai mult timp pentru depuneri şi cicluri de îngheţ pentru ca probleme să iasă la iveală. Bine, proprietăţile cauciucurilor sau a aluminiului sunt cunoscute în chimie demult, dar totuşi practica bate teoria în cazul multor din aceste maşini, iar problemele ies la iveală peste 5, 7 sau 10 ani.
Mecanicul a scos bateria şi a scos capacul ei, iar acolo e descoperit nenumărat picături de apă condensată.
Mai mult ca atât, aceleaşi picături erau prezentă şi pe modulele bateriei şi conectoare, iar urme de depuneri de sare să putea vedea pe fundul carcasei. Deci, în mod clar aici ajunge apă, şi pătrunderile au început de mult timp.
Prima soluţie e să se scoată toate modulele şi să se încerce uscarea bateriei, înlocuirea pieselor afectate de oxidare şi etanşarea ei din nou.
După scoaterea modulelor, au fost găsite urme de apă nescursă chiar şi în zona spate a bateriei. Prin urmare, nu e doar umiditate, ci mult lichid adunat în interiorul bateriei. Condensat s-a descoperit şi pe modulele scoase separat. Deci, e nevoie de suflare şi uscare şi pentru fiecare din ele.
Iar piesa problematică a fost demontată, pentru a fi arătată mai elocvent. Mecanicul finlandez spune că toate exemplarele de Outlander PHEV de vârstă similară pe care le-a văzut au acest component afectat de oxidare şi lipsă de etanşare în timp. Prin urmare, problema e una de care sunt pasibile toate exemplarele, concluzionează el. Poate în ţările cu climă mai caldă şi mai uscată problema lipseşte. Dar acolo unde iernile sunt mai dure şi se mai foloseşte sare pe drumuri, problema poate deveni gravă.
Bateria a putut fi uscată şi reasamblată în acest caz, întrucât celulele bateriei n-au atins etapa în care să fie scurtcircuitate, sau să intervină vreo eroare electronică a sistemului de management al bateriei. Dar e clar că e o problemă care apare în timp şi ar putea fi prevenit printr-o verificare şi o înlocuire în avans a etanşării şi poate cu o protejare adiţională a acestei zone vulnerabile.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
0
5,410
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!