(VIDEO) Un youtuber a descoperit cum arată un Duster fabricat în Rusia la doar 3 ani de exploatare, cumpărat cu 18.800 euro la mâna a doua
15 Mai 2025, 19:32 Redacţia PiataAuto.md
Probabil ne putem aminti cu toţii că acum trei ani şi câteva luni majoritatea producătorilor occidentali şi-au încetat activitatea în Rusia şi au plecat din această ţară. Tot atunci a luat sfârşit şi producţia locală a lui Duster, care avea emblema Renault în Rusia. Acum, la 3 ani distanţă, toate maşinile s-au scumpit enorm de mult în Rusia, atât cele noi, cât şi cele la mâna a doua, preţurile mari la maşinile second hand ajungând la valori incredibile deoarece alte maşini similare nu se mai produc de 3 ani încoace. Iar un Duster la mâna a doua costă 19-23 mii euro din aceleaşi motive. Un youtuber a găsit un exemplar de 3 ani, care costa puţin peste 19.000 euro, iar în urma negocierilor l-a cumpărat cu 18.800 euro. Starea maşini la doar 3 ani de exploatare, însă, e una în măsură să-l lase consternat pe oricine.
Acesta a vrut să cumpere un asemenea Duster de 3 ani în rol de alternativă pentru o Lada Niva Sport nouă. Anterior acesta a cumpărat un asemenea exemplar şi maşina a avut probleme majore la puntea spate, pomenindu-se cu bara de stabilizare îndoită, la fel ca şi în multipe alte cazuri, acest defect devenind deja unul recunoscut de AvtoVAZ. Respectiv, ideea era ca în loc de Niva nouă să se caute un Duster la mâna a doua, relativă proaspăt, în speranţa că această opţiune a fi mai puţin problematică.
Maşina pe care a cumpărat-o acesta e un Duster fabrica în 2022, exact înainte de invazie şi toate sancţiunile ce au urmat. E un Duster de generaţia a doua, cu facelift. Motorul e unul de 1,33 litri turbo, cu tracţiune integrală.
Exemplarul are doar 88.700 km parcurşi în cei trei ani. Maşina avea afişate o listă de defecte la un rulment faţă, dar şi necesitatea de a a-i spăla radiatorul faţă pentru o răcire corectă.
Odată ce a fost dusă într-un atelier pentru a fi inspectată în detaliu, însă, au ieşit la iveală toate problemele. Iar numărul lor a fost imens.
Rulmentul roţii stânga faţă a fost complet uzat. Frânele erau oxidate puternic şi nu funcţionau corect la aceeaşi roată. Bieleta de direcţie era şi ea uzată. Iar din cauza rulmentului, a trebuit schimbat şi senzorul ABS.
La roata dreaptă spate, o parte din tamburul de frână era desprinsă, iar elementele desprinse au produs daune imense în interior, aşa că e trebui schimbat absolut tot mecanismul, cu excepţia cilindrului.
Un spate s-a descoperit că doar un amortizor fusese schimbat, iar celălalt era deja uzat şi curgea. Unul din arcuri era rupt, respectiv au trebuit schimbat ambele arcuri şi ambele amortizoare.
Arborele cardanic era şi el defect. A trebui demontat şi schimbaţi rulmenţii faţă şi spate, cu un cost de vreo 200 euro pentru manoperă şi piese. Toate reparaţiile au costat circa 700 euro, spune youtuber-ul.
Apoi, a urmat inspectarea din afară a lui Duster, în aer liber. Pusă alături de Niva Sport, dacă tot e o alternativă pentru ea. Iar caroseria ascundea şi mai multe probleme.
Aripa faţă are zone în care vopseaua e deja căzută. Uşa dreaptă faţă avea zone similare cu vopsea căzută pe la colţuri.
Mai grav, însă, e că toate cauciucurile de căptuşire a uşii ajung să roadă caroseria pe partea cealaltă — fie pe uşă fie pe montanţi sau pe praguri. În unele locul s-a ajuns al stratul zincat, iar în altele la fier, care a ruginit deja.
Exact aceeaşi situaţie era şi la uşa dreaptă din spate, ceea ce pare bizar, întrucât maşina pare să-şi facă rău de una singură, creându-şi aceste eroziuni.
Şi aripa spate e la fel, în zona unirii cu bara de protecţie. Cade vopseaua din extremităţile caroseriei, la doar 3 ani de exploatare, iar maşina a căzut deja pradă ruginii.
La hayon, situaţie e de-a dreptul groaznică. Rugina e vizibilă în zona mânerului, a acelei plăci orizontale cromate. Şi a pătruns adânc.
Aripa spate din stânga e exact ca şi cea din dreapta, iar la portierele de pe stânga e exact aceeaşi problemă a căptuşelilor care rod vopseaua în profunzime şi induc astfel coroziune. Explicaţia pentru aceste eroziuni e, cel mai probabil, în rigiditatea torsională mai mică a acestui Duster fabricat în Rusia. S-a făcut rabat la calitate în momentul alegerii oţelului şi elementelor de caroserie pe această versiune rusească, iar în rezultat toate caroseria a devenit oarecum flexibilă pe drumuri rele şi astfel ea îşi erodează vopseaua din cauza acestor mişcări torsionale.
Doar capota pare să fi scăpat. Aparent, acoperişul ar trebui să fi scăpat şi el. Însă nu e aşa. Tabla de pe acoperiş a crăpat pur şi simplu în mai multe locuri, în apropiere de montanţi, probabil tot din aceeaşi cauză a flexibilităţii excesive.
A urmat şi o comparare a capacităţilor de înaintare în offroad cu Niva Sport. Dusterul a urcat cu bine, iar youtuber-ul a ajuns să aprecieze lucrurile mărunte din Duster, precum ergonomia bună, centrarea volanului cu cadranele sau prezenţa unui sistem audio din uzină, ceea ce n-are Niva. Atât Duster, cât şi Niva au trecut o serie lungă de probe. Duster s-a descurcat în mod similar pentru tot, chiar dacă are curse mai scurte la suspensie.
Marea descoperire aici, însă, e starea acestui Duster la doar 3 ani de la fabricare. Şi după cum sunt inscripţionate denumirile de VAZ pe o mulţime de piese, problema nu e în proiectarea lui Duster, ci în execuţia de proastă calitate a componentelor, pe materialele alese şi pe calitatea asamblării din Rusia a acestui exemplar.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.