(VIDEO) Un youtuber a fost lăsat să exploreze buncărele din Finlanda şi felul în care această ţară e într-o permanentă pregătire de a se apăra

4 Mai 2025, 14:23
Redacţia PiataAuto.md
Finlanda e o ţară cu o cultură cu totul aparte în ceea ce ţine de supravieţuire în condiţii naturale dificile, dar şi în context istoric al riscurilor externe. În Finlanda, învăţăturile de a te descurca pe cont propriu în mijlocul naturii şi cunoaşterea profundă a propriei ţări sunt parte din educaţia de bază a oricărui cetăţean. Iar lecţiile amare din istorie i-au învăţat pe finlandezi să se bazeze pe propriile forţe mai mult ca oricare altă ţară. Tocmai de asta, deşi ţara a fost una neutră decenii la rând, cheltuielile de apărare n-au fost reduse niciodată, nici măcar în perioadele când toate ţările păreau să se relaxeze până la absolut, iar asta i-a făcut pe finlandezi să fie bine echipaţi în apărare. Şi tot de asta, Finlanda are buncăre menţinute în condiţie excelentă, gândite ca adevărate oraşe subterane, care pot adăposti până la 4,4 milioane de oameni. Youtuber-ul Johnny Haris a fost lăsat acum să exploreze acest buncăre, dar şi modul în care această ţară e într-o permanentă pregătire pe toate aspectele pentru a se apăra.
Geografia Finlandei îi impune la această stare de pregătire constantă. Pe de o parte, au un hotar imens cu Rusia, o ţară care i-a invadat deja în trecut şi care a suferit un eşec, dar tot le-a luat o parte din teritoriul atunci. Pe de altă parte condiţiile arctice o impun, iar de curând şi zona maritimă arctică a devenit una mult mai importantă strategic pentru multe ţări, ceea ce face ca riscurile să se cumuleze şi din acea direcţie.
Harris a fost lăsat pătrundă până şi în baze militare arctice, discutând cu cei de acolo pentru a înţelege acest mod de viaţă. Pentru Finlanda întotdeauna a fost clar, că nu e suficient să-ţi doreşti pacea, ci trebuie să munceşti pentru a o avea păstrată, fiind într-o pregătire exemplară, care să descurajeze inamicii. Iar dacă aceştia ar îndrăzni vreodată să te atace din nou, trebuie să fii pregătit să te poţi apăra mai inteligent decât ei, şi să o faci cât mai rapid, fără a-i lăsa să-ţi acapareze teritorii şi să-ţi producă daune. Iar dacă priveşti lucrurile lucid, riscurile sunt evidente mai ales în ultimii 3 ani şi jumătate. Iar cei care pretind că aceste riscuri nu există, fie sunt ignoranţi, fie mint deliberat.
Harris a fost primit în interiorul unei baze militare arctice, iar primul exerciţiu a fost să meargă în depozitul imens de echipamente şi să primească hainele potrivite frigurilor arctice, pentru că acestea urma să meargă în teren şi chiar să doarmă în aer liber. Conceptul acestor haine e să existe mai multe straturi care să asigure căldura necesară.
Brigada în care Harris a fost admis e Jaeger, şi e cea mai nordică din Finlanda. Ei se mândresc cu pregătirea excepţională pentru cele mai arctice condiţii de operare. Şi partea curioasă e că acum, când Finlanda e ţară NATO, aceşti militari finlandezi sunt cei care îi învaţă pe colegii lor din alte ţări NATO secretele tacticilor în asemenea condiţii. Şi asta pentru că finlandezii sunt pregătiţi cu mult peste standardele obişnuite ale NATO pentru asemenea relief şi climă. Acum, în aceste exerciţii pe care le-a surprins youtuber-ul, erau prezenţi militar americani din Alaska şi din Canada, cei care sunt mai obişnuiţi cu condiţii similare de climă.
Pregătirile presupun ca finlandezii să ştie tehnici de a trece prin foc şi mai ales prin gheaţă şi eventual apă, dacă acea gheaţă se sparge. Finlanda e un număr imens de lacuri şi terenul e adeseori pestriţat de apă, iar aceştia trebuie să poată face faţă oricăror prăbuşiri neaşteptate a gheţii. Fireşte, aprinderea unui foc din lucrurile aflate la îndemână în pădure şi puţinele instrumente de la purtător e o altă abilitate obligatorie.
Desigur, Harris a ajuns să înainteze şi la bordul unui Bandvagn 206, renumitul vehicul compact, cu şenile, şi articulat, care e definitoriu pentru apărarea Finlandei şi Suediei, cu o inginerie curioasă, despre care scriam acum doi ani într-un articol dedicat.
Aceştia înaintează şi cu snow mobile, dar şi cu schiuri, întrucât zăpada în aceste păduri e foarte adâncă şi înaintarea e foarte dificilă pe jos. Unitatea finlandeză, care figura în rol de invadatori, a învins-o pe cea americană în 20 minute, ceea ce arată cât de mult contează pregătirea de aici şi experienţa de cunoaşterea a geografiei.
Americanii veniţi aici să înveţe recunosc că tacticile vechi funcţionează de multe ori cel mai bine în asemenea condiţii, pentru că multe din soluţiile prea hi-tech devin vulnerabile în asemenea condiţii.
Youtuber-ul a aflat de la finlandezi că aceştia ar avea tancuri şi vehicule blindate care sunt menţinute în stare tehnică bună şi amplasate în ascunzători din păduri, pentru a putea fi de ajutor trupelor care ajung cu vehicule mai uşoare şi mai raid. Desigur, asemenea informaţii sunt secrete în detaliile lor, dar principiul e unul ce asigură finlandezilor viteză de reacţie.
Finlandezii au învăţat deja din experienţa ultimilor 3 ani din Ucraina şi au încorporat dronele în tehnologia lor de apărare. Tocmai de asta, şi dormitul pe timp de noapte în pădure se face în spaţii înconjurare de zăpadă, pentru a reduce amprenta termică şi a rămâne nedetectaţi de drone. Se construieşte un soi de odaie acoperită, din blocuri de zăpadă.
Harris a fost trezit noaptea pentru a i se spune că adăpostul lui nu e suficient de bine izolat şi amprenta lui termică poate fi detectată de drone. A trebuit să-l perfecţioneze.
A doua zi, Bandvagn-ul a rămas împotmolit în zăpadă şi timp de o oră cei de acolo au încercat să-l scoată. Dar asta a permis unei drone inamice să-i identifice. Şi apoi un avion a ţintit cu precizie cu o rachetă simulată spre ei. Unitatea a fost decimată, conform acestor evoluţii a scenariului. Şi a fost o lecţie.
Ulterior, Harris a putut să experimenteze şi saunele finlandeze, care-i ajută pe aceştia să reziste în frig. Iar mai apoi a fost şi la unul din multiplele puncte de frontieră cu Rusia, care au fost închise în ultimii ani complet.
Şi, în fine, Harris a fost lăsat să pătrundă şi în unul din buncărele finlandeze. Unele din ele au acces rapid de pe străzi, pe care localnicii le cunosc. Unele din ele au menire dublă în vremuri de pace. Dar e cert că ele există şi sunt concepute extraordinar.
Până şi pereţii acestora sunt concepuţi cu curburi, pentru a atenua şocurile unor eventuale explozii. Au uşi imense rezistenţe şi la explozii nucleare, dar şi la arme chimice. Şi au gândită aprovizionarea pentru cei din interior.
Oamenii de afaceri primesc sarcina de a contribui împreună cu menţinerea unui buncăr care le revine, putând închiria spaţiile cu utilizare dublă şi plătind chirie, care ajută la mentenanţa acelui spaţiu. Toţi sunt învăţaţi cum să-şi împartă responsabilităţi în caz de nevoie în interiorul acestor buncăre.
Şi dincolo de toate aceste lucruri explorate, e uimitoare senzaţia de apartenenţă colectivă pe care o au aceşti oameni. E la fel de uimitor să vezi cum absolut toţi oamenii vorbesc cu luciditate şi profundă înţelegere despre toate acestea. Iar astea nu pot fi decât rezultatele unui sistem de educaţie excelent, adeseori cotat drept unul din cele mai bune din lume.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
2,604
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!