(VIDEO) Un youtuber s-a convins că Volvo EX90 îi distruge camera de iPhone cu LiDAR-ul, iar apoi a testat dacă şi camerele de pe o Tesla sunt afectate

24 Mai 2025, 14:38
Redacţia PiataAuto.md
Noul Volvo EX90 are o mare problemă de imagine din cauza multiplelor probleme tehnice, pe care le au maşinile din momentul lansării, dar cea mai bizară problemă, despre care suedezii spun că n-ar fi un defect, ci doar o caracteristică mai specială, e cea în care senzorul LiDAR, montat pe acoperişul maşinii, poate distruge senzorii camerelor video, care-l filmează maşina din direcţie frontală. Volvo a recunoscut acest efect încă de la primele cazuri raportate în Suedia şi încerca să se scuze, spunând că asta ar apărea doar la filmarea de aproape. Însă se pare că şi filmările de la câţiva metri afectează ireversibilul camerele şi telefoanele. Acum un youtuber a încercat să se convingă pe propria piele dacă acest efect e adevărat, şi dacă da, să încerce care ar fi efectul asupra unei alte camere video de pe o Tesla, folosită la condusul autonom şi în alte scopuri de siguranţă.
Şi, de fapt, testul e extrem de interesant şi cu impact, or, e absurd să ne gândim că o maşină ar putea „prăji” camerele video din jurul său, dacă ea e filmată din faţă. Ne putem imagina şi scenarii în care cineva ar filma pe stradă, şi ar avea din greşeală acest Volvo în cadrul, iar apoi s-ar pomeni cu telefonul defectat. Cine e de vină în acest caz? Cine ar trebui să plătească pentru înlocuirea telefonului? Cine din inginerii Volvo s-a gândit că e o idee bună să lanseze în producţia o maşină cu asemenea caracteristici şi asemenea efecte asupra celor din jur?
Iar apoi, o întrebare la fel de legitimă e şi dacă maşinile ce vin în întâmpinare de pe contrasens, dotate cu camere video pentru diverse funcţii de siguranţă, n-ar fi afectate şi ele. E suficient să ne imaginăm că doar la o ieşire din oraş, maşina se întâlneşte cu alte 200 de automobile, care merg din direcţie opusă şi au camere. Respectiv, ele vor fi în raza de acţiune a acelui LiDAR. Dacă şi camerele lor sunt afectate, atunci e afectată şi siguranţa acestora, ceea ce ar fi absolut inadmisibil şi ar trebui să ducă imediat la scoaterea de pe drum a acestor exemplare de Volvo EX90, până când suedezii îşi calibrează un LiDAR care să nu-i afecteze pe alţii.
Youtuber-ul a adus, deci, un asemenea Volvo EX90 pentru experimentul lui şi şi-a pregătit şi un telefon pentru asta. Acesta spune că LiDAR-ul de pe Volvo operează la o frecvenţă de 1.550 nm, ceea ce explică fizic faptul că într-adevăr, camerele se pot pomeni cu celule arse ale senzorilor din cauza acestei frecvenţe de undă.
Partea cea mai ciudată e că Volvo a întârziat lansarea lui EX90 tocmai din cauza problemelor cu LiDAR-ul şi a ajuns în cele din urmă să lanseze acest model pentru prima dată în istoria sa cu imperfecţiuni ştiute din start, spunând că acesta, împreună cu alte funcţii, vor fi dezactivate, până când se va putea rezolva problema, după care vor fi activate. Iar dacă LiDAR-ul e dezactivat, teoretic acesta ar trebui să fie inofensiv pentru orice camere. Cum de a apărut atunci această problemă acum, în perioada când aceste maşini au LIDAR-ul dezactivat? Probabil că ele funcţionează latent oricum, trimiţând unde laser, doar că nu le procesează.
Youtuber-ul spune că din ce a putut observa din experienţele anterioare, filmarea cu unghi mare nu ar afecta camerele, însă zoom-ul mai mare, care concentrează energie pe o parte din senzorul CMOS, duce într-adevăr la acest efect.
Pentru experiment s-a luat un iPhone şi s-a încercat din start filmarea la unghi normal, în speranţa că nu vor exista urmări. Dar au existat, camera telefonului a fost afectată şi fără zoom.
Apoi, la 3x zoom urmările au fost imediate, rapide şi foarte mari. Punctele roşii şi roze apăreau unul după altul, iar la un moment dat, jumătate de imagine a devenit roz.
Chiar şi la câţiva metri în faţa maşinii, camera continua să fie afectată în continuare, cu noi şi noi pixeli defecţi.
A urmat experimentul cu Tesla Model 3, care are 3 camere în faţă, una dintre care filmează mai apropiat. Youtuber-ul a intrat în modul de service, pentru a putea vedea pe viu imaginile filmate de camere şi a putea observa dacă apar defecte.
Însă s-a dovedit că Volvo nu afectează camerele de pe Tesla. S-au încercat diverse poziţii, mişcându-se maşina, s-au încercat şi camerele laterale, dar niciuna n-a fost afectată, deşi pare să fi ajuns în poziţii apropiate faţă de acel LiDAR.
A urmat şi un experiment în care Volvo a fost plasat într-o poziţie mai joasă, pe iarbă, pentru a avea camerele mai aliniate a acelaşi nivel. Dar nici în acest caz camera de pe Tesla n-a fost afectată.
Vezi întreg experimentul în video-ul de mai jos.
0
19,918
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!