(VIDEO) Un youtuber norvegian a arătat cât de cruntă poate fi experienţa cu un Citroen e-C3, cu probleme de încărcare, blocare de priză, erori şi maşină deconectată

28 Mai 2025, 23:11
Redacţia PiataAuto.md
Citroen e-C3 părea marea speranţă a celor de la Stellantis de a crea un model accesibil, cu un preţ apropiat de Dacia Spring, dar cu baterie LFP şi o un interior mult mai spaţios şi practic. Dar se pare că Stellantis a plasat în producţie maşina asta cu atât de multe probleme, încât experienţa de exploatare poate fi un adevărat calvar. Un youtuber din Norvegia, după ce a încercat acum câteva zile să parcurgă 1.000 km în continuu şi s-a convins de autonomia derizorie a lui e-C3 şi de cât de prost e gândită maşina pentru procesul de încărcare, întrucât nu permite pornirea climatizării în timp ce încarcă, a primit un alt exemplar de Citroen e-C3. Fără a planifica neapărat un video acesta şi-a luat familia într-o deplasare scurtă, însă a descoperit că maşina poate avea mult mai multe probleme decât cele pe care le experimentase anterior.
Aflându-se la staţie, a uitat să oprească maşina electrică, iar atunci când a conectat priza de încărcare, maşina a intrat într-o zonă de neant al softului şi s-a blocat complet.
Cheia se învârtea în contact, dar maşina nu pornea efectiv şi nu permitea cuplarea vreunei poziţii de deplasare. Şi nici nu încărca, bineînţeles.
Mai mult ca atât, maşina nu elibera priza din mrejele sale, chiar dacă se apăsau butoane de deschidere. Bjorn, protagonistul, se gândea deja să o abandoneze la staţie şi să meargă pe alături, la destinaţie. În cele din urmă maşina i-a eliberat priza.
A încercat să deconecteze bateria de 12V, să o facă să-şi uite erorile, dar n-avea o cheie potrivită pentru a elibera contactul. Şi era şi în grabă.
Apoi, ea a pornit după multe proceduri de închidere şi deschidere. Deci, fără a fi încărcat, au plecat la destinaţie. Însă pentru a ajunge înapoi, trebuiau să încarce undeva.
A mers la o altă staţie, cu ideea că familia lui va putea lua prânzul cât maşina va fi la încărcare. A conectat staţia, de această dată încărcarea a pornit, dar puterea era foarte mică, pentru că bateria era rece, iar maşina nu e suficient de inteligentă să ştie că merge la încărcare, ca să-şi facă precondiţionare. Timp de o oră, însă, ea s-ar fi încărcat şi lent.
Doar că peste o oră, când a revenit, maşina era la acelaşi nivel al bateriei, pentru că la scurt timp după ce o lăsare, ea dăduse eroare şi se oprise din încărcare. Deci, o oră irosită în aşteptare.
Încărcarea nu pornea din cauza că atunci când cablul prizei să lăsa în jos sub acţiunea gravitaţiei, maşina pierdea conexiunea cu el şi dădea eroare. Bjorn a trebuit să folosească o urnă de gunoi ca să susţină cablul, să poată încărca.
Şi în toate aceste încercări maşina îi bloca pe perioadă lungă priza şi nu i-o elibera decât după multiple închidere şi redeschideri ale ei.
Iar când a urcat, a avut parte şi de o eroare a sistemului de propulsie, iar maşina voia reparată deja.
Eroarea a dispărut, navigaţia rudimentară a fost setată, şi cei din maşină au putut porni. Dar navigaţia nu calculează cu ce nivel al bateriei vei ajunge la destinaţie, aşa cum fac multe alte maşini.
„Am testat atât de multe maşini electrice, dar sincer cred că e cea mai proastă dintre toate”, spune Bjorn despre Citroen e-C3. Şi e lesne să înţelegem de ce. Putem să-l înţelegem şi de ce e atât de stresat în acest video, având familia care vrea doar să ajungă la destinaţie. E uşor de imaginat şi o asemenea experienţă în timp ce călătoreşti în vacanţă la mare sau la munte şi te prind blocajele undeva printr-o ţară străină.
Din păcate, Stellantis calcă din nou pe aceleaşi greble din trecut, ba chiar pare s-o fi făcut mai nepăsători la acest model, fără o minimă verificare logică a modului în care e gândită maşina. Ai impresia că niciun inginer care a proiectat această maşină n-a condus niciodată o maşină electrică mai mult de o zi, ca să experimentele încărcarea, să cunoască de ce poţi avea nevoie şi cum ar fi firesc să fie lucrurile. Iar toate astea se transformă într-un calvar de exploatare, de aproape că nu-ţi vine a crede că-n anul 2024 sau 2025 cineva mai poate lansa asemenea maşini prost gândite.
Vezi totul în video-ul de ai jos.
2
4,268
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!