(VIDEO) Youtuber-ul care şi-a rupt Tesla Cybertruck într-un experiment de rezistenţă la tractare spune că Tesla i-a reparat maşina cu clei

25 Mai 2025, 18:11
Redacţia PiataAuto.md
În luna martie a acestui an, un youtuber pe nume Jerry, autor al canalului JerryRigEverything, a făcut un experiment ştiinţific elocvent pentru a testa presupunerea că Tesla Cybertruck nu poate rezista la o forţă egală cu greutatea maximă de tractare pentru care e omologată. Acesta a adus un excavator cu braţ imens şi un utilaj de măsurare a greutăţii şi a demonstrat că structura maşinii s-a rupt cu totul. La 2.700 kg de forţă aplicată, deja se auzeau pocnituri din structura posteriorului, deşi maşina e omologată de tracteze 5.000 kg. Iar la 4.535 kg, toată structura spate s-a rupt. Nu doar cârligul de remorcare, ci o bucată imensă din piesa de rezistenţă structura, turnată prin renumitul Gigacast. S-a descoperit că unele bucăţi ale structurii erau doar lipite între ele. Iar acum youtuber-ul spune că Tesla i-a putut repara Cybertruck-ul rupt din structura sa, încleindu-l cu adeziv.
Jerry spune că era convins că maşina sa va fi declarată daună totală din cauza ruperii structurii, dar cei de la Tesla i-au zis că o pot repara, şi o vor face cu clei. Nu au recurs la o înlocuire a acelei structura imense rupte, ci la încleierea bucăţii rupte, garantând că la final rezistenţa va fi aceeaşi.
Procesul de reparaţie ar fi descris şi în manualele Tesla, şi are numele de secţionarea Gigacast. Mai mult ca atât, service-ul Tesla care face aceste lucrări l-a lăsat să asiste la ele, pentru a vedea întregul proces.
Cybertruck e construit din 3 bucăţi mari de caroserie produse prin Gigacast, unul frontal din aluminiu, unul central din oţel de înaltă rezistenţă şi unul posterior, din nou din aluminiu.
Youtuber-ul a arătat şi construcţia structurii, de la poziţionarea electromotorului, la cea a compresorului de aer pentru suspensie. De asemenea, există cablaje de 48V în spate, care au fost rupte în acel experiment, iar ruperea lor determină imobilizarea automată a maşinii.
Tot la posterior, există două structuri metalice mari pe ambele margini, care sunt fixate de structura principale doar prin nişte nituri şi adeziv. De fapt, folosirea de nituri şi adeziv în îmbinarea componentelor de caroserie nu e o noutate absolută, ea fiind folosită de mai bine de 10 ani încoace pe multe maşini, mai ales cele care folosesc aluminiu, cu ideea că rigiditatea şi rezistenţa unei asemenea îmbinări e mai bună decât sudarea.
Această piesă imensă de pe Cybertruck are nişte mici linii prevăzut pe ea, pe unde, în cazul unei coliziuni spate, se poate face tăierea, pentru a putea încleia o bucată nouă din acel loc, deci aşa prevăd procedurile de reparaţie de la Tesla.
Şi în acest caz piesa imensă a fost tăiată din cel mai apropiat punct permisibil, iar o altă bucată nouă adăugătoare a fost fixată acolo, fiind poziţionată şi încleiată cu adeziv, susţinută de nituri.
Adezivul e aplicat din belşug, fiind fixate adiţional prin nituri, după care e nevoie de 24 ore pentru ca adezivul să se usuce complet şi să ajungă la nivelul de rigiditate necesar. Adezivul e atât de rezistent, încât ar putea susţine greutăţi imense în doar câţiva centimetri pătraţi. Păcat doar că prima dată în experimentul iniţial el a cedat.
Tot posteriorul are zone de absorbţie a impactului, prevăzute să se deformeze succesiv, de la cele din extremitate la cele spre centru, şi toate au prevăzute etape de înlocuire. Cybertruck se dovedeşte a fi, astfel, mult mai reparabil decât s-ar putea crede la prima vedere.
Per total, toată reparaţia a costat 13.994 dolari, ceea ce e mult mai puţin decât s-ar fi putut crede după starea de maşină ruptă, pe care o avea Cybertruck după acel experiment.
Reparaţia cu clei n-a luat sfârşit fără un experiment, prin care youtuber-ul a vrut să testeze dacă acel clei asigură cu adevărat adeziunea promisă. A încleiat două bucăţi cilindrice de 63 mm diametru, cu câte un loc de agăţat la ambele capete, cu ideea că o asemenea suprafaţă încleiată cu acest adeziv ar trebui să reziste la greutatea dublă a lui Cybertruck.
Acest elemente au fost apoi fixate din ambele capele cu lanţuri şi cu o construcţie a unei macarale, care să ridice întregul Cybertruck.
Iar apoi a urmat şi marele experiment, care a putut într-adevăr ridica maşina electrică, totul bazându-se pe rezistenţa acestui adeziv, care susţinea maşina şi toată construcţia.
Deci, adezivul rezistă. Iar o reparaţie cu clei poate suna ca una revoltătoare, dar în zilele noastre, chimia şi fizica au putut crea asemenea adezivi, care au o rezistenţă mai bună decât sudarea.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
15,087
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!