Acţiunile Tesla sunt în cădere liberă după eruperea conflictului dintre Elon Musk şi Donald Trump, iar SpaceX ar putea reduce drastic capacităţile spaţiale ale SUA
6 Iunie 2025, 09:48 Redacţia PiataAuto.md
Ultimele 24 ore au adus derularea unui conflict oarecum aşteptat, dar care s-a manifestat într-o formă tipic de impulsivă pentru timpurile pe care le trăim. Romanţa dintre Elon Musk, şeful Tesla şi SpaceX, şi Donald Trump, a luat sfârşit iar comentariile şi declaraţiile tăioase reciproce au curs într-un val imens în ultimele ore. Acţiunile Tesla au avut imediat de suferit, fiind în cădere liberă.
Totul a început un pic mai devreme, cât Elon Musk a criticat pachetul legislativ al lui Trump de reducere a costurilor guvernamentale şi totodată tăieri de taxe, numit absurd şi iresponsabil. Fireşte, în pas cu noile priorităţi, acest pachet nu mai conţine subvenţii generoase pentru maşini electrice.
Acum vreo jumătate de an, toată lumea, inclusiv Elon Musk, era convinsă că renunţarea la subvenţiile pentru maşinile electrice ar afecta vânzările generale de maşini electrice, însă mai puţin pe cele ale Tesla, întrucât Tesla avea avantajul popularităţii şi scării mai mare de producţie. Cu alte cuvinte, ar fi fost un pic mai greu pentru toţi, dar mult ai greu pentru alţi producători, decât pentru Tesla, iar ultima ar fi câştigat cotă de piaţă.
Însă între timp vânzările Tesla au scăzut aproape peste tot în lume, iar Tesla nu-şi mai permite o perioadă de greu, cu scăderi mari de vânzări, la ea acasă. Prin urmare, acest pachet legislativ va afecta Tesla mult mai tare în contextul actual, decât cel de acum 6 luni.
Pe lângă asta, pe partea de SpaceX, Elon Musk a recomandat un nou şef profesionist la NASA, dar Trump l-a refuzat, pe motiv că acel om, deşi e profesionist, e din tabăra democraţilor. Acest motiv a fost enunţat chiar de Trump aseară în timpul întâlnirii cu cancelarul german Friedrich Merz din biroul oval. Suntem la putere acum, avem nişte privilegii odată cu asta, şi am decis că nu e cazul să numim un democrat la NASA.
Odată cu asta, şi interesele SpaceX pot fi afectate într-un mod impredictibil, sau cel puţin impredictibil până în ultimele 24 ore.
Au urmat declaraţii tăioase din ambele părţi, a cărora cronologie nici nu face prea mare diferenţă. Trump s-a declarat dezamăgit de Musk, spunându-i că el l-a rugat să plece de curând. Musk a declarat că politica tarifelor lui Trump va duce SUA inevitabil în recesiune economică în a doua jumătate a anului.
Trump a ajuns până acolo încât să publice o postare în care a anunţat că cel mai uşor mod de a economisi miliarde de dolari guvernamentali e să se înceteze contractele guvernamentale şi subvenţiile pentru Elon.
Ca răspuns la asta, Elon Musk a anunţat că va pensiona cu efect imediat nava spaţială Dragon, pe care SpaceX o operează doar pentru nevoile NASA. Asta ar reduce substanţial capacităţile spaţiale ale SUA, întrucât Dragon e acum singura navă spaţială americană capabilă să transporte astronauţi în spaţiu, către Staţia Spaţială Internaţională. Dacă Elon Musk şi SpaceX pensionează această navă, SUA va trebui să apeleze la navele Soiuz din Rusia pentru a-şi duce sau lua astronauţii de la staţia spaţială internaţională.
NASA a anunţat că ea e gata să colaboreze în continuare cu SpaceX, în pofida oricăror tensiuni politice existente. E absolut firesc, pentru că alte opţiuni autohtone, de stat, pur şi simplu nu există. Iar un scenariu în care SUA s-a pomeni brusc la cheremul Rusiei pentru orice transport uman spaţial e în mod clar unul pe care această ţară ar vrea să-l evite.
Aşadar, tensiunile sunt imense şi pentru SpaceX, şi pentru Tesla. Însă SpaceX e o companie privată, acţiunile ei nefiind tranzacţionate liber, iar estimările de evaluare a lor nu arată o scădere în contextul acestor tensiuni, cu dimpotrivă, o uşoară apreciere. Însă Tesla e o companie publică, iar acţiunile ei au scăzut cu -14,26% în ultima zi, semn clar că investitorii sunt îngrijoraţi de viitorul Tesla din următoarea perioadă, pe fundalul altor factori şi probleme cu vânzările pe care le întâmpină compania.
Chiar şi divizia sa de baterii Megapack e afectată de tarifele cu China, întrucât de acolo se importau componentele pentru acele baterii. Deci, urmează o perioadă furtunoasă pentru Tesla, iar Musk va trebui să încerce să stabilizeze această corabie într-un ocean furtunos.