Chinezii de la BYD au aprobat instalarea a 15.000 de noi staţii de 1 MW, care încarcă maşinile electrice în 5 minute

3 Iunie 2025, 11:10
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la BYD galopează cu o viteză copleşitoare în răspândirea noii tehnologii de 1 MW pentru maşinile noi. La mijlocul lunii martie, aceştia au prezentat arhitectura lor revoluţionară pentru maşini electrice, de 1.000 V, 1.000 A şi 1.000 kW, iar odată cu asta au anunţat că vor exista şi staţii de încărcare, care să poată furniza puterea maximă pentru aceste maşini. În aprilie cei de la BYD au lansat şi staţiile, şi primele două maşini pe noua arhitectură. Iar în luna mai cei de la BYD le oferiseră jurnaliştilor occidentali şansa de a testa noile staţii de 1 MW în procesul de încărcare, confirmând capacitatea acestora de a încărca în 5 minute echivalentul a 500 km de autonomie. Tot atunci BYD spunea că are deja 500 de staţii de tip nou instalate în China. Iar acum BYD anunţă că a semnat două acorduri pentru instalarea rapidă a 15.000 de noi staţii de 1 MW în toată China.
Aceste staţii vor fi construite şi instalate pentru BYD de doi operatori specializaţi — Xiaoju Charging şi Xindietu. Unul din ei va construi 10 mii de staţii, iar altul încă 5 mii.
Această cifră va depăşi promisiunile anterioare ale celor de la BYD de a avea 4.000 de asemenea staţii până la sfârşitul anului. Cu un număr de 15.000 de staţii faţă de cele pe care le are acum, acest staţii de 1 MW ale celor de la BYD vor deveni o prezenţă uzuală şi multiplă în toate oraşele mari şi mai mici, dar şi pe toate traseele naţionale.
Odată ce o sesiune de încărcare durează 5 minute pentru a pune în baterie 500 km autonomie, aceste opriri pot fi chiar mai scurte decât clasicele opriri la benzinării, iar astfel orice inconvenienţe asociate maşinilor electrice dispar practic în totalitate.
Genialitatea primelor două modele BYD cu arhitectură de 1.000 V este în faptul că ele au două porturi de încărcare, cel de-al doilea devenind util atunci când maşina opreşte să încarce la staţii mai slabe, spre exemplu de 400 kW. Atunci ea poate conecta ambele prize simultan şi are 800 kW împreună, iar astfel nu va fi condamnată la încărcări lente.
Aceste două modele au înregistrat deja câte 10.500 şi 11.500 de exemplare vândute doar în prima lună de la lansare, iar astfel producătorul chinez, cu 22.000 de maşini de 1 MW care circulă deja pe drumurile publice, a considerat că e nevoie de accelerarea construcţiei staţiilor care să le poată asigura puterea maximă.
Desigur, nu putem exclude nici faptul că acordurile anunţate acum de construcţie a acestor staţii in să eclipseze niţel şi consternarea publică provocată de ancheta guvernamentală asupra posibilităţii ca mulţi producători chinezi, inclusiv BYD, să-şi fi manipulat cifrele de vânzări şi subvenţii prin schema înmatriculărilor fictive şi a vânzării ulterioare de maşini ca unele la mâna a doua, despre care scriam săptămâna trecută.
Dar, la nivel de ţară şi dezvoltare a infrastructurii de maşini electrice, e clar că acum China mai face un pas grandios în faţă, or, pe lângă cele 15.000 de staţii de 1 MW ale BYD, cei de la Zeekr s-au pus şi ei pe construcţia şi instalarea staţiilor de 1,2 MW, iar cei de la Huawei instalează staţiile lor de 1,5 MW. Prin urmare, staţiile mai slabe de 1 MW or părea foarte curând e domeniul trecutului în China.
1
2,198
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!