Elveţienii vor construi o nouă linie electrică HVDC în India, cu capacitate cât tot consumul României în orele amiezii

6 Iunie 2025, 22:15
Redacţia PiataAuto.md
Elveţienii de la Hitachi Energy, o companie fondată cândva de japonezii de la Hitachi împreună cu elveţienii şi suedezii de la ABB, dar cumpărată mai apoi integral de japonezi şi stabilită în Elveţia, vor construi o nouă linie electrică HVDC, care va deveni una din cele mai puternice din lume în parametrii electricităţii pe care o poate transporta. De fapt, această nouă linie, care va fi construită în India, ar putea transporta de una singură echivalentul cât întreg consumul României în orele amiezii.
Noua linie electrică va fi una de tip HVDC, deci cu curent continuu de tensiune înaltă. Această tehnologie nu e una foarte nouă în industria energetică în principiul său de funcţionare, ea aniversând de curând 70 ani de existenţă, dar adevăratul ei potenţial a ajuns la cote de eficienţă remarcabile abia în ultimul deceniu, odată cu evoluţia instalaţiilor de convertire a curentului alternativ în continuu şi invers, care au redus enorm pierderile.
Despre faptul că la distanţe lungi curentul continuu poate fi transportat cu pierderi mult mai mici decât cel alternativ se ştia demult, dar pierderile la transformare erau prea mari, ceea ce făcea ca asemenea proiecte să fie eficiente doar la distanţe foarte mari. Acum însă, deja de la 600 km în sus transportarea pe cale aeriană cu HVDC e mai eficientă, iar dacă transportarea are loc prin subteran sau subacvatic, HVDC e mai eficient de la doar câţiva zeci de kilometri în sus.
Anterior, multe reţele electrice nu aveau nevoie de transportări atât de lungi de la sursa de electricitate la punctul de consum, întrucât centralele de producţie erau mai răspândite. Însă odată cu avansul energiei regenerabile, locul de generare a devenit de multe ori mai îndepărtat de punctul de consum, iar liniile HVDC au devenit o necesitate absolută. Iar elveţienii de la Hitachi Energy sunt probabil cei mai buni din lume în această tehnologie, lor datorându-li-se cea mai mare parte a inovaţiilor care au făcut posibilă eficientizarea de care vorbeam mai sus.
Prin urmare, nu e de mirare că şi India a ales acum să-i contracteze pe elveţieni pentru unul din cele mai importante proiecte energetice ale lor. Noua linie HVDC va avea o distanţă de 950 km şi va avea rolul să transporte electricitatea produsă din surse regenerabile în Bhadla, Rajasthan, către Fatehpur, în regiunea mult mai populată Uttar Pradesh.
Foto: Parc fotovoltaic din regiunea Bhadla, Rajasthan

Noua linie HVDC va avea capacitatea de a transporta o putere de 6 GW, sau 6.000 MW, aproximativ cât tot consumul României la orele amiezii. În India, puterea de 6 GW e calculată să asigure electricitatea pentru 60 milioane de gospodării.
Atât indienii, cât şi elveţienii, spun că la o distanţă de 950 km şi mai mult, şi totodată la o putere de 6 GW, tehnologia HVDC reprezintă modul de transport cu cel mai mare randament al electricităţii şi totodată cel mai eficient în costuri.
La 6 GW putere, noua linie electrică va fi printre cele mai puternice din lume, doar câteva proiecte din lume depăşind cifra de 6 GW şi ajungând până spre 6,3 sau maxim 7,1 GW. Noua linie are toate şansele să intre în top 5 cele mai puternice linii electrice din lume. Pentru comparaţie, cea mai puternică linie HVDC construită în SUA acum, la SunZia, are doar 3 GW putere, cu un grad de rezistenţă până la 3,5 GW. Deci linia indiană nouă va fi de două ori mai puternică decât cea mai puternică din SUA. Dar, bineînţeles, linia Rio Madeira, construită acum un deceniu în Brazilia, rămâne un etalon ingineresc, la 7,1 GW putere şi 2.375 km distanţă.
Cei de la Hitachi Energy spun că au deja linii HVDC construite în toată lumea ce însumează o putere de 150 GW. Bineînţeles, noua linie din India va încorpora toate convertoarele şi transformatoarele de ultimă oră din portofoliul Hitachi Energy, şi o vor face nu de dragul imaginii, ci pentru că dau un randament mai mare, cu pierderi mai mici.
Iar ca să înţelegem ce diferenţă uriaşă poate face randamentul la o asemenea linie de puternică, vom aminti că de curând, când publicam un articol despre primul proiect HVDC al României, menţionam că la o distanţă lungă, de 700-950 km, liniile aeriene cu curent alternativ pot avea şi 10-12% sau chiar mai mult de pierdere. La 6 GW, asta ar însemna să se piardă 600-720 MW de putere electrică, suficient cât să alimenteze o întreagă ţară mai mică, precum Moldova.
În acelaşi timp, o linie HVDC va genera pierderi cuprinse în 1,5-2,5%, deci, la 6 GW, asta ar însemna 90-150 MW Diferenţa este, deci de 510-630 MW în evitare de pierderi, ceea ce înseamnă până la 510-630 MWh de electricitate care nu e pierdută, doar într-o oră. Chiar şi la un preţ mic de reţea, de 50 dolari per MWh, asta înseamnă 25.500-31.500 dolari economisiţi pe oră şi peste 500.000-600.000 dolari economisiţi pe zi, chiar cu intermitenţele luate în calcul. Deci, oricâte milioane de dolari în plus ar costa cele mai sofisticate transformatoare, ele îşi merită fiecare cent din investiţia adiţională în asemenea proiecte.
2
3,749
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!