Japonezii au lansat noua Toyota Aygo X Hybrid, cea mai compactă maşină hibridă din lume, care renunţă la motorul de 1 litru

2 Iunie 2025, 10:55
Redacţia PiataAuto.md
Japonezii de la Toyota au devenit buni în ultimul an şi la maşini electrice, pe care le-au lansat pe bandă rulantă, dar nu se dezic nici de modelele hibride, ba dimpotrivă, au lansat acum noul Aygo X Hybrid, care devine astfel cea mai compactă maşină hibridă din lume. Iar inginerii japonezi spun că impactul real de CO2 al acestei maşini va fi mai mic decât al unui model electric compact, raportând la kilometrii pe care-i fac de obicei asemenea maşini urbane şi efectul pe care-l are producţia iniţială a unei baterii.
La nivel de design, noul Aygo X Hybrid reprezintă un facelift faţă de modelul existent până acum, cu mici adaptări pentru versiunea hibridă. Însă, în loc să mizeze doar pe motoare mici cu combustie, pentru că un sistem hibrid ar scumpi prea mult maşina, japonezii au decis să facă un pas curajos şi să lanseze în premieră mondială un sistem de propulsie hibridă pe cel mai compact segment de automobile din Europa, al ultra compactelor.
Mai mult ca atât, japonezii anunţă că noua motorizare hibridă va înlocui total motorul de 1,0 litru şi 3 cilindri, care propulsa anterior modelul Aygo X. Noul sistem hibrid combină un motor pe benzină de 1,5 litri şi electromotoare, doar propulsorul de 1,5 litri rămâne a fi unul de 3 cilindri.
De fapt, sistemul de propulsie hibridă e acelaşi de la Yaris Cross, şi tocmai popularitatea acestui model a făcut ca vânzările mari să amortizeze mai repede investiţiile în el şi să facă posibilă implementarea aceluiaşi sistem şi pe cel mai compact model, Aygo X.
Totuşi, pentru că Aygo e o maşină mult mai compactă, inginerii au trebuit să reconfigureze amplasarea elementelor esenţiale. Cele două blocuri de baterii au fost amplasate pentru prima dată alături una de cealaltă nu longitudinal, ci transversal, sub bancheta spate, pentru că nu era suficient loc pe lungime şi pentru că s-a dorit păstrarea aceluiaşi ampatament de 2.430 mm şi aceluiaşi volum al portbagajului.
Partea frontală, însă, a trebuit lungită cu 7,6 cm, toată lungimea adiţională regăsindu-se de la axul frontal spre faţă. Designerii au mascat bine această alungire, însă, făcând totul să pară în limita aceloraşi proporţii.
Noua Toyota Aygo X Hybrid are o putere cumulată a sistemului său hibrid de 116 CP, ceea ce o face cu 44 CP mai puternică decât versiunea anterioară cu combustie şi motor de 1 litru. Această putere corespunde cu versiunea Hybrid 116 de pe Yaris Cross.
Judecând după sistemul identic de pe Yaris Cross, putem deduce că noul motor de 3 cilindri şi 1,5 litri dezvoltă 92 CP şi 120 Nm de unul singur, fiind aspirat, iar electromotorul poate dezvolta 80 CP şi 141 Nm de unul singur. Asta îl face capabil să asigure independent propulsia maşinii în foarte multe scenarii, inclusiv la viteze de trasee extraurbane.
Noua maşinuţă are izolare fonică mai bună, pentru a face uz mai plenar de avantajele rulării pe propulsie electrică, pe care o aduce sistemul hibrid. Iar pentru cei dornici de aspect sportiv, există şi o linie de design GR Sport pentru care se poate opta. Performanţele dinamice rămân aceleaşi, însă.
Emisiile de CO2 ale noului model vor fi de 86 g/km, fiind cele mai mici dintre maşinile care nu sunt încărcate la priză, adică dintre cele care nu sunt electrice sau plug-in hibrid. Emisiile de 86 g/km în ciclu mixt ar trebui să corespundă unui consum mixt de circa 3,6 litri/100 km. Iar în mediul urban, maşina ar trebui să aibă un consum de 3,3 litri/100 km. Toate aceste cifre urmează a fi comunicate oficial şi cu exactitate după omologare.
Însă la un asemenea nivel mic al emisiilor şi la capacitatea mică a bateriei necesare acestui sistem de propulsie hibridă, niponii spun că emisiile totale pe întreaga durată de viaţă ale lui Aygo X vor fi în medie mai mici decât ale unui maşini ultra compacte electrice, care ar nevoie de o baterie de minim 25-27 kWh şi care nu va fi condusă, în mediu, mai mult de 200 mii km pe întreaga sa durată de viaţă, ca să facă o diferenţă notabilă în aplatizarea impactului iniţial mare la producţia bateriei.
Desigur, aceste supoziţii trebuie verificate şi ele pot fi diferite de la un producător la altul, în funcţie de metodele de producţie aplicate. Noi am intrat în esenţa unor asemenea calcul într-un articol ce îi viza pe cei de la Polestar, în care ei dezvăluiseră mai multe detalii din metodele lor de producţie şi impactul adus şi comparam acolo impactul pe întreaga durată de viaţă a maşinilor lor electrice în comparaţie cu cele cu combustie.
Noul model hibrid Toyota are avantajul de a fi mult mai compact, însă, ceea ce-i reduce enorm impactul de mediu atât la fabricare, cât şi în emisiile generate ulterior. Deci, ceea ce spun japonezii pare foarte plauzibil. Mai ales că noul model va fi produs la uzina Toyota din Kolin, Cehia, care foloseşte doar energie din surse regenerabile pentru întreg procesul de producţie.
Şi, până la urmă, e admirabil că cei de la Toyota au adus propulsia hibridă şi în acest segment ultra compact european. Acum alţi producători europeni vor avea mari dificultăţi să mai vândă modelele lor ultra compacte, doar cu motoare cu combustie.
1
9,558
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!