Norvegienii au testat autonomia a 27 de maşini electrice şi pentru prima dată jumătate din maşini au indicat în viaţa reală o autonomie mai mare decât cea oficială
5 Iunie 2025, 14:36 Redacţia PiataAuto.md
Norvegienii, cei care au adoptat maşinile electrice mai mult decât orice altă ţară din lume, au de mai mulţi ani tradiţia de a face teste majore de autonomie de două ori pe an, în condiţii de iarnă şi în condiţii de vară. Principala misiune e să se măsoare autonomia maxim posibilă în condiţii de viaţă reală, dar totodată să se arate şi devierea dintre cifrele oficiale de autonomie, promise prin standardul WLTP, şi cele din realiste. Ei bine, acum în Norvegia a avut un nou test major în condiţii de vară, care a inclus 27 de maşini electrice. Testul a fost remarcabil prin două elemente majore — în primul rând, s-a stabilit un nou record la autonomie pentru asemenea teste. Dar e şi pentru prima dată când jumătate din maşinile din test au indicat în viaţa reală o autonomie mai mare decât cea oficială, după cum indică testul organizat de asociaţia norvegiană NAF şi publicaţia acestora, motor.no.
În test au participat foarte multe modele noi, recent lansate, cu inginerie mult mai avansată, cu arhitectură de 800 sau chiar 900 volţi şi cu motoare eficiente şi sisteme avansate de management termic. Pentru prima dată în acest test a participat şi Lucid Air, dar au fost şi vedete precum Tesla Model Y în versiune facelift, Mercedes-Benz G-Class electric, Zeekr 7X sau Volvo EX90, noul SUV mare electric al suedezilor.
Toate maşinile au fost conduse până la epuizarea completă a bateriei, atunci când maşina devine deja imobilizată, iar după asta maşinile au fost preluate pe platforme şi duse la încărcare.
Lucid Air a marcat un record impresionant
Recordul anterior de autonomie într-un asemenea test a fost de 672 km parcurşi în viaţa reală cu un singur plin, de o Tesla Model S, în 2023. Acum acest record a fost spulberat de Lucid Air, care a parcurs 832 km cu un singur plin!
Totuşi, autonomia oficială a modelului e de 960 km, ceea ce înseamnă o deviere de -13% în rezultatele din viaţa reală. Această deviere a fost şi cea mai mare dintre toate cele 27 de maşini din test. Dar, la 832 km parcurşi, puţini sunt cei care pot să-i mai reproşeze acestui model electric ceva la capitolul autonomie.
Încă două modele au depăşit recordul din 2023 în autonomie
Alte două modele au depăşit acum acel record din 2023 al lui Tesla Model S, de 672 km. Tesla Model 3 a parcurs 729 km în viaţa reală, cu +4% mai mult faţă de autonomia oficială de 702 km! Deci, nu doar că autonomia acestui model a fost uriaşă, dar a şi depăşit-o pe cea promisă oficial.
BMW iX xDrive60 a atins 695 km de autonomie în viaţa reală, fiind şi el în rândul celor care au surclasat renumitul record din 2023. Şi acest model BMW a depăşit autonomia oficială, care e de 668 km, şi devierea e tot de +4%.
Tesla Model Y a indicat cea mai mare diferenţă pozitivă de autonomie reală faţă de cea oficială
Tesla Model Y în versiunea de după facelift a indicat cea mai mare diferenţă pozitivă în cifra reală de autonomie obţinută în test faţă de WLTP. Autonomia reală a fost de 653 km, în timp ce cea oficială era de 586 km! Deci, maşina a parcurs cu 11% mai mult în viaţa reală, decât cifra oficială, sau cu 67 km mai mult!
Modelul care a urmat în clasamentul devierilor pozitiv a fost Zeekr 7X, cu +8%, parcurgând 585 km, faţă de cei 541 km promişi.
Alte două modele chinezeşti au urmat în acest clasament — BYD Tang, cu 562 km faţă de cei 530 km promişi oficial (+6%) şi MGS5, cu 489 km, faţă de cei 465 km promişi oficial (+5%).
Chiar şi francezii de la Peugeot au atins o deviere similară de +5% cu modelul e-5008, care a parcurs 512 km în loc de 488 km promişi oficial.
Şi, la fel de admirabil e că şi VW ID.7 Tourer a reuşit o performanţă similară cu deviere de +5%, parcurgând 595 km, faţă de 568 km promişi oficial!
Jumătate din maşinile din test au depăşit autonomia oficială
În lista maşinilor care au depăşit în viaţa reală cifra oficială de autonomie se mai includ Polestar 4, BYD Sealion 7, Lotus Emeya R, Voyah Courage, Opel Grandland şi Mercedes-Benz G-Class, ultimul având o problemă cu o pană la o roată, creată de o piatră prea ascuţită.
Teoretic, şi Porsche Macan a depăşit autonomia, parcurgând 544 km, faţă de cei 533 km promişi, dar devierea e de 0% aici. În total 14 maşini din 28 au avut o deviere pozitivă de minim +2% şi mai mult, iar Macan, a 15-a, a avut acea deviere minimă menţionată mai sus.
Alte 12 maşini au avut devieri negative, neajungând la cifra promisă oficial. Skoda Elroq, Audi A6 şi VW ID.Buzz au avut o deviere minimă de -1%, iar Ford Capri — de -2%.
Alte 3 modele au avut devieri de -4% - Polestar 3, Kia EV3, şi Audi Q6. Volvo EX90 a parcurs 581 km în viaţa reală, faţă de 609 km promişi, cu 5% procente mai puţin.
MG Cybersteer a avut o deviere de -5%, la fel ca şi Hongqi EHS7, dar ultimul model chinezesc a mai avut o problemă cu ecranele blocate şi negre ale maşinii, care au necesitat o resetare.
Vezi mai jos lista completă a maşinilor, clasificată după devierile lor, de la cele maxim de pozitive până la cele negative.
Deci, dacă înainte era ceva firesc ca maşinile să aibă autonomii mai mici în viaţa reală decât cele promise oficial, atunci acum nu mai e cazul, dimpotrivă, deja foarte multe din ele depăşesc promisiunile. Iar aici, inevitabil, se cer şi câteva concluzii adiţionale.
Jumătate din maşini au avut peste 550 km autonomie, nici una n-a avut mai puţin de 420 km
Trăim într-o lume în care autonomia reală minimă de 420 km a devenit normalitate pentru aceste modele. De fapt, doar 7 modele din 27 au aut o autonomie reală mai mică de 500 km, iar 20 de modele au depăşit cifra de 500 km! Mai multe de jumătate din ele, sau 15 modele, au avut 550 km şi mai mult.
De fapt, tocmai 8 modele au înregistrat 600 km şi mai mult în autonomie reală, cifre care păreau fantastice cândva. Iar două dintre modele au trecut deja şi dincolo de 700, şi, respectiv, 800 km!
Prin urmare, evoluţia maşinilor electrice e pe faţă, în acest test, iar cifrele lor de autonomie arată cât de mult şi cât de rapid au evoluat lucrurile în ultimii ani. Vezi în tabelul mai jos şi rezultatele tuturor celor 27 de maşini din testul norvegian, clasificate după autonomia reală obţinută.