O proprietară din Suedia a unui SUV electric chinezesc MG Marvel R se plânge pe experienţa epuizantă de exploatare a acestei maşini

2 Iunie 2025, 13:09
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice chinezeşti şi-au câştigat în ultimii ani o imagine de a fi tot mai inovatoare în tehnologii, având totodată şi preţuri decente. Dar există şi cazuri ale unor mărci şi modele care dau surprize neaşteptate proprietarilor. SUV-ul electric MG Marvel R a devenit deja notoriu în Norvegia, după un proces de judecată sonor, intentat de un norvegian care a descoperit abia după achiziţie că SUV-ul său electric are tracţiune integrală doar pentru deplasarea înainte, dar nu şi pentru marşarier. S-a dovedit că aşa e proiectat modelul, iar chinezii au considerat că nu e nevoie de tracţiune decât pe o singură punte în marşarier. Instanţa de judecată a dispus atunci returnarea maşinii la dealer, iar dealer-ul a fost impus să ramburseze costul maşinii noi plus dobânzi şi costuri de judecată. Acesta se plângea că riscă sute de milioane de pierderi, dacă toţi proprietarii de Marvel R vor cere acelaşi lucru. Ei bine, acum o proprietară din Suedia, pe nume Louise Millycke, a aceluiaşi model electric chinezesc se plânge pe experienţa sa oribilă de exploatare a acestei maşini, după cum informează publicaţia suedeză CarUp.
Louise e proprietara unui MG Marvel R de trei ani încoace şi spune că experienţa de exploatare a fost un coşmar, iar cazul său a ajuns şi la oficiul pentru protecţia consumatorului din Suedia, iar dealer-ul a tot făcut inspectări şi reparaţii în ea, însă problemele au continuat să se repete.
În luna mai 2022, ea îşi cumpărase maşina, fiind atrasă de ideea de a avea un SUV electric cu performanţe decente, la un preţ accesibil. În cazul ei nu lipsa tracţiunii integrale în marşarier a fost problema, ci multiplele erori ale maşinii şi „obiceiul” acesteia de a face ca reţelele electrice din jurul său să cadă, atunci când era conectată la priză.
La scurt timp după achiziţie, Louise a început a observa că adeseori când conectează maşina la încărcare acasă reţeaua electrică a casei cade, siguranţele deconectând-o total. A dus maşina la service, cerându-le să investigheze problema. Dar cei de acolo i-au spus că maşina a fost inspectată şi totul părea în regulă, iar erorile invocate de ea nu au putut fi replicate.
Poză simbol

Proprietara se gândise iniţial că problema ar fi în reţeaua casei ei, dar au urmat probleme similare şi la staţiile publice. Adeseori, atunci când MG-ul era conectat la încărcare la o staţie fast charge, staţia se deconecta automat cu un sunet surd şi nu mai revenea online. Asta s-a repetat la noi şi noi staţii de încărcare, cu diverse ocazii.
Din această cază, Louise s-a pomenit de mai multe ori că nu putea încărca maşina când ave distanţe mai lungi de parcurs. Uneori ajungea cu bateria la limită acasă. Dar s-a întâmplat să rămână şi cu maşina descărcată în drum. Un camion de asistenţă rutieră a venit să o ajute şi prima încercare a fost să-şi folosească un utilaj de încărcare, dar şi acel utilaj s-a pomenit cu siguranţa sărită, şi maşina sa electrică a trebuit transportată acasă pe platformă.
Între timp, maşina a fost dusă de mai multe ori la service-ul oficial, iar aceştia dădeau vina de fiecare dată pe proprietară că n-ar fi făcut ceva corect, arătându-i că erorile şi problemele nu pot fi repetate şi depistate. Proprietara a încercat să returneze maşina dealer-ului, eventual schimbând-o pe alt model, dar aceştia refuzau să facă o schimbare simplă, întrucât ea era achiziţionată pe baza unui contract de leasing.
Louise a continuat să exploateze maşina sa, întrebându-se de fiecare dată dacă va putea încărca. Într-o zi, însă, când călătorea spre şcoală cu copiii săi, maşina şi-a blocat uşile şi acestea nu putea fi deschise din interior. În mod normal, acest lucru n-ar trebui să se întâmple niciodată. Dar aici s-a întâmplat, iar copiii au fost cuprinşi de panică, fiind prinşi în interior cu mama lor. În cele din urmă, ei au putut deschide hayon-ul şi s-au strecurat cu toţii să iasă pe acolo.
După asta, proprietara n-a mai vrut să conducă niciodată maşina cu copiii săi în interior şi a depus a doua plângere la protecţia consumatorului, numită ARN în Suedia. Însă nici cei de la ARN nu au putut replica problema şi au constatat că dealer-ul a depus eforturi suficiente pentru a încerca să găsească problema şi să o repare.
În total, Louise a avut 9 adresări pentru reparaţii la dealer şi 2 reclamaţii la protecţia consumatorului în această perioadă şi niciodată problemele maşinii n-au fost depistate, şi de fiecare dată i se spunea că totul e în regulă.
Toată această experienţă a epuizat-o iar acum, la expirarea a 3 ani de leasing, ea are dreptul de a refuza răscumpărarea valorii reziduale, renunţând la maşina. Exact asta a făcut acum şi spune că nu vrea să mai audă despre vreun model similar. Va căuta un alt model, cu reputaţie mult mai bună pentru fiabilitate, pentru că experienţa cu maşina chinezească de până acum a fost un coşmar nesfârşit, de 3 ani încoace.
Dealer-ul MG din Suedia spune că-i pare rău de experienţa proprietarei, dar a încercat de fiecare dată s-o ajute, doar că nu a putut replica problemele invocate şi prin urmare n-a putut să le remedieze. În acelaşi timp, dealer-ul indică şi la constatările similare ale celor e la ARN, care servesc drept confirmare pentru ei că problemele invocate la maşină n-au putut fi replicate.
2
20,226
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!