Reţeaua Ionity va lansa o nouă generaţie de staţii de încărcare pentru maşinile electrice în Europa, mult mai puternice
7 Iunie 2025, 15:22 Redacţia PiataAuto.md
În ultimele două luni, chinezii au realizat un salt imens în staţiile lor de încărcare a maşinilor electrice, cei de la BYD, Huawei şi Zeekr lansând staţii de 1.000 kW putere, 1.200 kW şi chir 1.500 kW. Instalarea acestora e deja în toi cu sute de staţii deja funcţionale şi 15.000 contractate de curând doar de BYD pentru China. Toate aceste puteri imense fac ca maşinile care suportă şi ele asemenea puteri să poată fi încărcate doar în decurs de 5 minute până la 75-80%, şi să parcurgă apoi încă 500 km sau mai mult. Într-un asemenea context, staţiile de încărcare din Europa par să rămână tot mai în urmă, cele mai răspândite staţii de mare putere având doar 350 kW, şi foarte rar 400 kW sau mai mult. Ei bine, acum şi reţeaua Ionity in Europa şi-a confirmat intenţia de a instala noi staţii de încărcare, mult mai puternice decât cele actuale, ajungând la 600 kW putere.
Noile staţii Ionity sunt fabricate de italienii de la Alpitronic, unul din cei mai răspândiţi şi avansaţi producători europene de staţii de încărcare, cu prezenţă în multe reţele actuale. Modelul noilor staţii e HYC1000, cifra sugerând clasa Megawaţilor, or, fiecare asemenea staţie are 2 porturi de încărcare, şi fiecare din ele poate primi 600 kW, prin urmare puterea cumulată a unei staţii va fi de 1.200 kW, sau 1,2 MW.
Noile staţii vor veni la pachet cu un utilaj de convertire şi distribuţie a electricităţii, numit Power Cabinet, la care vor fi conectate până la 4 staţii a câte 2 porturi fiecare. Prin urmare, un asemenea Power Cabinet ar putea susţine până la 4,8 MW putere, iar rolul lui e să asigure convertirea curentului alternativ din reţea în cel continuu şi distribuţia dinamică a electricităţii disponibile între porturile de încărcare.
Dacă reţeaua locală nu permite 4,8 MW putere, atunci el va face uz de cât e disponibil, distribuind puterea între porturile ocupate, astfel încât, dacă doar câteva maşini încarcă simultan, să poată primi oricum puterea maximă de 600 kW per port.
Cei de la Ionity spun că noua putere de 600 kW va permite încărcarea majoritatea maşinilor electrice ultra moderne cu o cantitate de energie suficientă pentru parcurgerea a 300 km în doar 8 minute. Desigur, nu sunt parametri echivalent cu cele 5 minute pentru 400-500 km ale chinezilor, dar tot e un salt important de la 350-400 kW la 600 kW. Noile staţii vor funcţiona la 800 volţi şi chiar un pic mai mult pentru maşinile care acceptă tensiune mai mare.
Şi, aşa cum spuneam anterior în articolul în care cei de la ABB îşi prezentau noua lor staţie de încărcare de 1,2 MW, cifra de 600 kW reprezintă, de fapt, limita tehnică a standardului actual CCS2, folosit pe larg în Europa. De aici încolo, pentru noi creşteri de putere, cel mai probabil va fi nevoie de trecut la un nou standard de prize, această dilemă urmând a fi rezolvată printr-o soluţie tehnică potrivită şi adoptarea de noi reglementări.
Mişcarea celor de la Ionity din loc spre o asemenea evoluţie e mai mult decât necesară, or, de curând chinezii de la BYD şi-au anunţat deja planurile de a crea prima reţea europeană de staţii de încărcare de 1.000 kW. Prin urmare, pentru a nu-şi pierde poziţia de piaţă, cei de la Ionity trebuie să se mişte extrem de rapid.
Miza e foarte mare, pentru că Ionity e o reţea de staţii de încărcare fondată şi deţinută de un grup mare de producători auto cu prezenţă europeană, precum grupul VW, Ford, Mercedes, BMW, Hyundai, Kia, precum şi alte entităţi investiţionale. Muţi dintre aceşti producători oferă carduri cu abonamente speciale pentru maşinile lor electrice în reţeaua Ionity, iar amplasarea acestor staţii e de obicei foarte comodă în apropierea principalelor autostrăzi din Europa.
De asemenea, partea şi mai uşoară e că o singură aplicaţie, un singur card şi un singur abonament permite încărcarea la toate staţiile Ionity din întreaga Europa, indiferent de ţară, doar preţul per kWh fiind variabil. Astfel, tot acest ecosistem permite europenilor să se bucure de libertatea de a călători între multiple ţări cu maşinile lor electrice, oprind la staţiile din aceeaşi reţea şi autorizându-se ultra rapid la ele, fără a pierde tip cu creare de conturi şi introduceri manuale de date de fiecare dată. Şi întrucât Ionity e rezultatul unui efort comun al acestor producători, pentru poziţiile lor de piaţă e important ca această reţea să-ţi menţină pasul cu progresul tehnologic. Doar că acum şi maşinile electrice ale acestor producători europeni or trebui să facă un salt tehnologic similar şi să iasă din zona puterilor de 200-300 kW spre mult mai mult.
Instalarea noilor staţii Ionity de 600 kW a şi început deja cu primele exemplare şi va lua amploare în a doua jumătate a anului 2025. Ionity are peste 4.800 puncte de încărcare (adică porturi) în 24 de ţări europene. Unul angajament de bază a reţelei Ionity e că toată electricitatea furnizată de staţiile sale vine 100% din surse regenerabile.