Un nou motor electric al elveţienilor şi suedezilor de la ABB, de peste 76.000 CP, a marcat recordul mondial de randament de 99,13%

1 Iunie 2025, 23:12
Redacţia PiataAuto.md
Un nou motor electric uriaş, produs de elveţienii şi suedezii de la ABB pentru o uzină metalurgică, de producţie a oţelului, din India, a marcat de curând recordul mondial de randament, atingă cifra de 99,13%! Motoarele electrice sunt cunoscute pentru randamentul mult mai mare pe care-l oferă, în comparaţie cu cele de combustie, ajungând la 95-98% în majoritatea cazurilor, dar recordul anterior a fost valabil tip de 8 ani, întrucât exact acele ultime sutimi e procente de până la 100% sunt cele mai grele de atins.
Ce înseamnă acest randament? La un motor diesel sau benzină înseamnă raportul dintre echivalentul energetic al combustibilul consumat, faţă de energia transformată în mişcare, şi dacă se ajunge la peste 40% e deja o realizare remarcabilă. La motoarele electrice pierderile sunt mult mai mici, iar randamentul se calculează similar şi mai uşor, ca raportul dintre energia recepţionată şi cea transformată în mişcare.
Recordul anterior le aparţinea tot celor de la ABB şi era de 99,05%, marcat în 2017. Motoarele normale din categoria celor de zeci de megawaţi, dar concepute după principii de randament maxim, ajung în mediu la 98,74% la cei de la ABB. Acum, însă, noul motor personalizat pentru o unitate de separare a aerului la producţia de oţel, a atins randamentul de 99,13% şi a marcat astfel un nou record mondial.
Acesta are 56,2 MW putere, echivalentul a 76.410 CP şi este unul sincron. Motorul cântăreşte 95 tone de unul singur, plus 2,6 tone sistemul său de răcire. Operează la 11.000 V şi are turaţiile nominale setate la 1.000 rpm.
Rolul acestui motor uriaş va fi să propulseze o unitate de separare a aerului, care lichefiază azotul şi oxigenul, pentru ca acestea să fie folosite a producţia de oţel în India.
S-ar părea că recordul de acum e cu doar 0,39% mai mare decât cifra de randament normală a celor de la ABB pentru această clasă de motoare, şi doar cu 0,08% faţă de recordul anterior stabilit tot de ei. Dar economia de energie şi bani e absolut imensă când vorbim de un motor atât de puternic.
Durata de viaţă a motorului e garantată la 25 de ani, iar în acest răstimp, doar această mică îmbunătăţire e randament va economisi 6 milioane de dolari în costuri de energie.
Cuantificând energia, această mică îmbunătăţire va însemna economisirea a 61 GWh de electricitate în cei 25 de ani. Cifra e echivalentă cu producţia timp de 4 zile a celui mai puternic par eolian funcţional din lume, spun elveţienii. O comparaţie mai uşor de înţeles e cea în care spunem că toată România consuma circa 142 GWh într-o zi, în mediu, pe an, deci e consumul pentru jumătate de zi a întregii ţări, obţinut doar prin acea fracţiune de procent de plus în randament. În cazul Moldovei, ea consumă în mediu 11,5 GWh pe zi, deci 61 GWh sunt consumul pe 5,3 zile!
Elveţienii mai spun că economia realizată va evita emiterea a 45.000 tone de CO2, fiind echivalentă cu scoaterea din circulaţie a 10.000 maşini timp de un an, fiecare maşini emiţând 4,5 tone anual în mediu.
Noul motor ABB e fabricat în Suedia, la fabrica ABB din Vasteras. ABB e companie cu sediul juridic în Elveţia în prezent, dar e catalogată drept elveţiano-suedeză, datorită faptului că a fost formată în istorie prin fuziunea companiei suedeze ACEA şi celei elveţiene Brown, Boveri & Cie.
Foto: Noul motor ABB care a marcat recordul mondial de randament
3
5,078
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!